U Novom Sadu i dalje raste broj obolelih od korone, situacija nesigurna sa tendencijom pogoršanja

U Kliničkom centru Vojvodine trenutno se leči 180 pacijenata kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa Covid-19.
U Novom Sadu i dalje raste broj obolelih od korone, situacija nesigurna sa tendencijom pogoršanja
Foto: Marija Erdelji

To je tri pacijenta više nego u sredu, međutim izvesno je da je u ovu zdravstvenu ustanovu primljeno više pacijenata, verovatno je bilo i otpuštanja, međutim, ni danas u KCV-u nisu naveli ovaj podatak.

Nastavljen je i rast broja pacijenata na respiratorima i danas ih ima još dvoje, tj. ukupno je 13 osoba na mehaničkoj ventilaciji.

U KCV-a nisu naveli da li je bilo preminulih, što je već ustaljena praksa. Prema nezvaničnim informacijama 021.rs u poslednja 24 sata preminula je jedna osoba. Nije poznato odakle je ovaj pacijent, kod je pola i godišta. To je prema našim informacijama treći preminuli u protekla četiri dana, a koji je bio na lečenju u Kliničkom centru Vojvodine.

Prema podacima kojima raspolažemo, u ovoj zdravstvenoj ustanovi je od početka marta preminulo 29 osoba.

Institut: I dalje visok broj obolelih u Novom Sadu i Vojvodini

U poslednja 24 sata u Vojvodini je registrovano 86 novoobolelih od virusa korona, od kojih je njih 41 iz Novog Sada. Institut za javno zdravlje Vojvodine navodi da se i dalje registruje visok broj, mada je sada došlo do prvog dnevnog smanjenja broja novozaraženih.

Kako su saopštili, epidemiološka situacija u Vojvodini i dalje je nesigurna sa tendencijom pogoršanja, posebno u Novom Sadu. Sa novim 41 novozaraženim u Novom Sadu sada ima skoro 500 aktivnih slučajeva, od kojih je oko 80 u bolnici.

Podaci pokazuju da je od početka epidemije u Srbiji u martu pa do 9. jula u Vojvodini registrovano ukupno 2.193 slučaja koji su potvrđeni PCR testom, među kojima je u Novom Sadu 819. U toku jučerašnjeg dana bolest je registrovana u svim okruzima u Vojvodini.

"Broj hospitalizovanih slučajeva zbog teže kliničke slike i dalje raste, kao i broj obolelih kojima je potrebna mehanička ventilacija. Epidemiološka ispitivanja ukazuju da su obolevanju kod najvećeg broja slučajeva dopirinela okupljanja poput organizovanih proslava, svadbi, zabava i slično. Ovim skupovima je prisustvoavao veći broj ljudi, i ostvarivan je veliki broj bliskih kontakta u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom bez korišćenja zaštitne maske. Time su stvoreni svi uslovi za masovnije prenošenje bolesti", navodi ova zdrastvena ustanova.

Institut je ponovio i da je zdravstveni sistem pod velikim opterećenjem i neophodno je hitno sprovođenje mera kontrole prenošenja bolesti i usporavanje izrazito rastućeg trenda obolevanja. Pozvani su građani Vojvodine da se ponašaju odgovorno i preporučuje se da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava nadležnih epidemioloških službi, kao što su poštovanje fizičke distance od najmanje jednog metra, izbegavanje zadržavanja u zatvorenom prostoru u kojem boravi velik broj ljudi, nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru gde je veći broj ljudi (javni prevoz, kafići, restorani, pijace i sl.), kao i nošenje maske za hronične bolesnike i starije od 65 godina i na otvorenom i redovno pranje ruku odnosno upotreba dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola.

Kažimo i da raste broj osoba u samoizolaciji u Novom Sadu i sada ih je 534, što je najviše u poslednja dva meseca. U odnosu na prethodni dan u Novom Sadu je broj izolovanih, odnosno onih sa slabijim simptomima ili koji su bili u kontaktu sa zaraženima, povećan za 80, jer ih je prethodno bilo 454.

Ukupno se u Srbiji nastavlja rast broja osoba koje su u izolaciji - u sredu ih je bilo 6.167, a dan ranije 5.543.

Gde ukoliko postoje simptomi korone?

Novosađani koji imaju simptome Covida-19 mogu da se jave na pregled u ambulantu u Juga Bogdana na Podbari, kao i u Kralja Aleksandra u Veterniku od 7 do 20 časova, dok dve kovid ambulante na Novom naselju i ambulanta u Zmaj Ognjena Vuka (ulaz sa Bulevara kralja Petra I) rade bez prestanka 24 časa. Non-kovid ambulanta je kod ambulante na Limanu IV koja se renovira, u mobilnoj ordinaciji za laboratorijske analize.

U Novom Sadu je od petka na snazi odluka o obaveznom nošenju maske u zatvorenim prostorima, kao i na većini otvorenih javnih površina, a primenjuju se i druge mere u borbi protiv kovida-19 o čemu više čitajte OVDE, kao i dodatne mere koje su donete u sredu i o tome više OVDE.

  • Petar

    09.07.2020 15:48
    Terminologija
    Nije slučaj samo ovde, već i u društvima u kojima se sa rečima postupa tradicionalno pažljivije.
    Više univerzitetskih profersora širom Evrope skreće pažnju mesecima i na problem terminološke prirode u medijima, vrlo opasan.
    Ishod testa može biti pozitivan i negativan.
    Pozitivan test ne znači sigurnu inficiranost (uzimanje nepouzdanosti nespecifičnog testa koji je masovno u upotrebi (greška je dva do pet testova na sto).
    Inficiranost ne znači obolelost. Statistički (tamo gde to pedantnije rade) postotak inficiranih sa težim posledicama po zdravlje je oko 10%. Inficiranost je (opet po statistici) u ogromnom broju slučajeva asimptomatična. Izostanak simptoma čini osobu koja je inficirana daleko manje zaraznom nego što smo skloni da pomislimo. Potrebno je da vam se neko zakašlje u lice, da bi virusi mogli da se kapljično prenesu.

    Apelujem na 021 kao jedan od retkih preostalih medija koji drže do izražavanja da u ophođenju sa ovim termina odu korak dalje od ostalih medija. Konsultujte stručnjake koji su van političkih sfera i interesnih grupa. Ima ih na mreži dovoljno, kao i relevantnih naučnih radova. Neki od njih iznose profesori najeminentnijih univerziteta na svetu.

    Način na koje Ministarstvo zdravlja Švajcarske iznosi podatke o ishodu testova - navodeći broj testiranja i deleći ishod u dve grupe - negativan test i pozitivan test. Neobjavljivanje podatka o ukupnom broju testova (dnevno, nedeljno) bi po predlozima mnogih naučnika moralo biti zakonom kažnjivo.
  • novosađanka

    09.07.2020 14:57
    Svi naši ptoblemi dolaze od ove vlasti. Probleme sa coronom si uzbori i opuštanje koje imamo takođe zbog izbora.
    Međutim do nas je da se čuvamo , koristimo zaštite, i učinimo sve što možemo da se ne razbolimo odnosno da preživimo.
  • Marija

    09.07.2020 14:46
    Protest
    Ja predlazem.direktoru Doma zdravlja da cuva svoj kadar koji je vec ozbiljno potrosen i koji besprekorno radi u Covid ambulanrama u odelu na 40 stepenj .Neka cekaju red niko gradjane nije terao da setaju po kafanama, Promenadi idu na proteste pa.onda bi da se svi pregledaju za pet minuta.Kad bi im jos izmislili lab u kojoj ce nalazi biti gotovi za minut a i pregled da ne traje duze od sekunde .Naravno sve u interesu njihove visosti bahatosti jer boze moj da ne gube vreme

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti