VIDEO: Održan protest protiv policijske represije, tužilaštvu dat rok od tri dana

Oko dve stotine građana okupilo se danas na protestu protiv policijske represije ispred policijske stanice na Detelinari (Rumenačka 159) zbog prebijanja dečaka sa autizmom.
VIDEO: Održan protest protiv policijske represije, tužilaštvu dat rok od tri dana
Foto: 021.rs
Kako su naveli organizatori skupa, tužiocu daju rok od tri dana da se oglasi povodom slučaja prebijanja dečaka sa autizmom, u suprotnom najavljuju novi protest u ponedeljak u 19h ispred tužilaštva.
 
Ova lokacija je izabrana jer u toj policijskoj stanici radi inspektor koji je navodno 8. jula za vreme protesta u Ulici Modene pretukao dečaka sa autizmom. 
 
 
Okupljenima se najpre obratio Nemanja Pantović iz Združene akcije "Krov nad glavom" i rekao da se niko iz novosadske policije nije oglasio u vezi sa ovim slučajem, kao ni direktor policije Vladimir Rebić.
 
Kako je naglasio, prijava za ovaj slučaj prosleđena je Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu.
 
 
Građanima su se obratili i predsednica Udruženja roditelja dece sa autizmom Dušica Jaćimović, Aleksandar Matković i Ivana Anđelković iz Združene akcije "Krov nad glavom".
 
Jaćimović je poručila da ju je vidno potreslo ono što se dogodilo jer je i sama majka dečaka sa autizmom.
 
Ona je navela da je dečak potpuno nevin stradao, a da je ovo prilika da se što više priča o autističnim osobama i njihovim problemima.
 
 
Matković je poručio da ovako nešto više ne sme da se ponovi i zapitao se da li građani Srbije plaćaju policiju da bi tukla autističnu decu.
 
Građani su nešto više od pola sata blokirali jednu traku Rumenačke ulice. 
 
Većina prisutnih je imala zaštitne maske. 
 
 
Kako su ranije rekli organizatori, nastavlja se sa protestima protiv policijske brutalnosti, višedecenijskog sistemskog urušavanja zdravstva, državnih institucija i celokupne privrede "rasprodane i privatizovane države".
 
Zahtevi organizatora protesta su:
 
1. Ostavka i procesuiranje inspektora koji je 8. jula pretukao dečaka sa autizmom, u roku od tri dana. Ispitivanje svih slučajeva upotrebe prekomerne sile policijskih službenika, njihove smene i sudsko procesuiranje.
 
2. Puštanje na slobodu svih političkih zatvorenika koji su privedeni, prebijeni i osuđeni pod lažnom optužbom i sa lažnim svedočenjima policajaca. 
 
3. Preusmeravanje novca namenjenog za policiju u zdravstvo, kako bi se povećali resursi u ljudstvu i opremi za borbu protiv pandemije koronavirusa. 
 
Podsetimo, Udruženje "Autizam promena za 180" pisalo je direktoru policije Vladimiru Rebiću povodom napada na mladića koji je u četvrtak, 8. jula biciklom prolazio kroz centar Novog Sada, gde je u toku bio protest i sukob sa policijom. Kako se navodi u  saopštenju, dečak je osoba sa autizmom.
  • boris

    17.07.2020 17:09
    @boki2
    Nisi u pravu. Masku pojedinac ne nosi da se on ne bi zarazio, za to maske pomažu statistički u jako malom procentu. Maska se nosi da pojedinac koji je potencijalno nosilac virusa, makar bio i bez simptoma, taj virus ne prenese drugima. U tome je prava efikasnost maski, jer tu pomažu mnogo više nego obrnuto.
  • boki2

    17.07.2020 14:55
    izbrojao sam 40 ljudi bez maski šta reći za 10 dana ,imaće posetu kokija-19 biće čupavo 80%će se zaraziti ovo zlo tek počinje a to odakle je ko došao još gore je jer u ti sredinama možda nije bilo kokija 19 a uskoro će biti ,sve se to moglo i preko društvenih mreža ili čekati bolje vreme
  • @Besan

    17.07.2020 12:59
    Posto si cutao za miting podrske, derbi, kup, teniski turnir, izbore, zurke na otvorenom i zatvorenom, svadbe i sl. onda nemas pravo ni za proteste da se bunis.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti