Rodna kuća bana Jelačića u Petrovaradinu vraćena Hrvatskoj nacionalnoj zajednici

Rodna kuća bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu vraćena je Hrvatskoj nacionalnoj zajednici.
Rodna kuća bana Jelačića u Petrovaradinu vraćena Hrvatskoj nacionalnoj zajednici
Foto: 021
Novac za otkup kuće od 250 kvadrata, kupno 600 hiljada evra, donirala je Vlada Srbije, a ovim objektom će upravljati Fondacija "Spomen dom bana Josipa Jelačića", čijem predsedniku su svečano uručeni ključevi.
 
"Rodna kuća hrvatskog velikana u Petrovaradinu ponovo je vraćena hrvatskoj zajednici, koja je njome raspolagala pre sedam i po decenija. Proces njenog otkupa i ponovnog vraćanja u posed bio je mukotrpan i trajao je 17 godina, kada je pokrenuta ta inicijativa", izjavila je predsednica Hrvatskog nacionalnoga veća (HNV) Jasna Vojnić.
 
Ona je zahvalila državnim organima Srbije jer su izdvojili 600.000 evra za otkup većeg dela objekta, koji će biti središte okupljanja Hrvata Petrovaradina, Novoga Sada ali i celog Srema.
 
"Imamo naznake da će i vojvođanska vlada učestvovati u obnovi kuće. Verujemo da će ona biti ne samo središte okupljanja mesnih Hrvata, već i poveznica srpskog i hrvatskog naroda kao i dve države", dodala je predsednica HNV-a.
 
Zadatak Fondacije u ovom objektu biće očuvanje i predstavljanje kulture Hrvata Petrovaradina i Novoga Sada, kao i zaštita kulturno-istorijskog nasleđa hrvatske nacionalne manjine kroz afirmaciju lika i dela bana Josipa Jelačića.
 
Kuća u kojoj se 1801. godine rodio ban Jelačić izgrađena je 1745. godine, jedinstvene je arhitekture, a pored podruma i prizemlja otkupljen je i jedan od četiri stana na spratu sa sobom u kojoj je rođen Jelačić. Uskoro će početi obnova.
 
"Veliki je posao pred nama, prvo moramo građevinski srediti ovu zgradu, čija je fasada sa spoljne strane sređena, ali unutra imamo mnogo posla, to moramo osposobiti i dovesti u red funkcionalno da ove prostorije mogu da se koriste. Siguran sam da je ovo pravi put da se hrvatska zajednica kvalitetno integriše u srbijansko društvo", ističe upravnik Fondacije "Spomen dom bana Josipa Jelačića" Goran Kaurić.
 
Pored muzejskog dela, deo kuće služiće za konzularne poslove Hrvatske, a u njoj će biti smeštena i kancelarija Hrvatskog nacionalnog veća. 
 
Svečano otvaranje planira se u oktobru, na dan kada je ovde pre 219 godina rođen ban Jelačić.
  • Ma

    21.07.2020 11:00
    Neka
    Im i kuca i sve......Samo nemojte šahovnicu okaciti ...jer nece dugo vijoriti.....
    Hvala!!
  • BB

    21.07.2020 08:56
    @Volem Ns
    Nadam se da je sve to tačno. Ako jeste, odlično i zaista je lepo je čuti lepe vesti. Hvala za odgovor.
  • Volem NS

    21.07.2020 02:29
    i celu Vojvodinu
    BB@
    Odgovor: RH je ulozila u Memorijalni kompleks Nikole Tesle u Smiljanu oko 6.000.000,00 eura. Sest milijuna eura. Obnovila je rodne kuce Milutina Milankovica u Dalju, kao i Vladana Desnice, i jos nekih licnosti iz srpske povijesti. Nitko u HR nije rekao da je Tesla Hrvat, tako da te insinuacije nisu potrebne. Ali je on rodjen u Hrvatskoj i s te strane ga drzava Hrvatska ima pravo obiljezavati. On je USA znanstvenih i inzenjer, srpskog porijekla rodjen u Hrvatskoj. I to je to. Srpski znanstvenik takodjer nije, jer je u Srbiji proveo dan ili dva u svom zivotu. Samo SNV u vlada RH daje svake godine oko 700.000,00 eura, plus jos toliko za financiranje novina srpske nacionalne zajednice ' Novosti ', + tri garantirana mjesta u Saboru RH za Srbe. Hrvati u Skupstini Srbije nemaju NITI JEDNO garantirano mjesto. Udzbenike za srpsku djecu takodjer financira vlada RH. Mnogima ovdje nije ili ne zeli biti jasno, ali je Hrvatska clanica EU i NATO a i kao takva je morala ispuniti stroge kriterije da bi bila primljena u te elitne vojne i politicke klubove. Vi cete morati jako puno toga ispuniti ako jednom ozbiljno budete zeljeli postati clanovi tih asocijacija. A ban Josip Jelacic je povijesna licnosti svih slavenskih naroda nekadasnje Monarhije. Lp.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti