FOTO Mihajlović: Sve je spremno za početak gradnje Fruškogorskog koridora

Asfaltiranje dela autoputa između Bačke Topole i Siriga biće gotovo do 15. avgusta, rekla je danas ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.
U pitanju je deo puta u blizini petlje Bačka Topola-petlja Sirig, a izvođač radova je "Vojput" d.o.o. Subotica.
 
"Od Beograda do Subotice obnavlja se 65 km autoputa, ova deonica najvećim delom je završena, do sredine avgusta biće gotovo i preostalih 10,5 km", rekla je Mihajlović prilikom obilaska radova. 
 
 
V.d. direktora "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak je naglasio da su ti radovi samo jedna od 25 deonica koja se trenutno radi na autoputevima kroz Srbiju.
 
"Oko 35 kilometara je dužina predmetne deonice na kojoj je već završeno oko 24 kilometra, tako da nam preostaje da do 15. avgusta završimo preostali deo puta. Ostalo nam je da uradimo i drugu stranu autoputa oko 25 kilometara, što ćemo završiti do oktobra. U pitanju je jedna kompleksna i ozbiljna rehabilitacija, a cena radova na ovoj deonici košta oko 10 miliona evra", rekao je Drobnjak.
 
 
Mihajlović je dodala da je vrednost sadašnjih i planiranih investicija u Vojvodini pet milijardi evra.
 
"Pored modernizacije brze pruge Beograd-Budimpešta, radiće se Fruškogorski koridor. Sve je spremno, kredit je odobren, dokumentacija završena, država je dala garancije i nakon potpisivanja ugovora radovi mogu da krenu. Nismo zaboravili ni na saobraćajnicu Beograd - Zrenjanin - Novi Sad. Hvala gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću na sjajnoj saradnji, ovaj grad je primer za blagovremeno pripremljenu dokumentaciju za svaki projekat", rekla je ona. 
 
 
Vučević je je naveo da se završetkom ove deonice dobija još atraktivniji prilaz Novom Sadu iz pravca Subotice i Mađarske. 
 
"Radi se ova deonica prema gradu, u pravcu od Siriga, što će učiniti još atraktivnijim prilaz Novom Sadu iz Mađarske ili Subotice. Čeka nas investicija vezana za izgradnju kružne raskrsnice na magistralnom putu M7, u blizini fabrike u izgradnji „Barry Callebaut“ i čitave industrijske zone na tom potezu. To će biti jedna od najvećih kružnih raskrsnica koju će Novi Sad dobiti i time će biti obezbeđen bolji protok saobraćaja za sve zaposlene u fabrikama i firmama koje se nalaze na Zrenjaninskom putu, odnosno na isključenju za auto-put E75, Novi Sad-Istok. Takođe, ni kamioni više neće morati da prolaze kroz grad ili da skreću prema Šangaju, nego će moći da se okrenu kroz kružnu raskrsnicu", rekao je Vučević.
 
Kuda će se protezati Fruškogorski koridor
 
Projektom je predviđeno da u okviru saobraćajnice Novi Sad-Ruma bude izgrađen dvocevni tunel kroz Frušku goru dugačak 3,5 kilometara, što će ga učiniti najdužim tunelom u Srbiji. Fruškogorski koridor će imati četiri kolovozne trake širine po 3,5 metra, i biće svrstan u takozvane brze saobraćajnice, a ne u autoputeve, jer neće imati zaustavne trake.
 
Saobraćajnica će se prostirati od Kaćke petlje na putu Novi Sad-Zrenjanin, a sa autoputem E-75 će se ukrštati kod benzinske pumpe "Minut". Koridor će dalje voditi prema Dunavu, zatim preko Fruške gore do autoputa Beograd-Zagreb. Brza saobraćajnica će na sremsku stranu preći preko novog mosta koji treba da se izgradi kod crkve na Tekijama, dalje će voditi prema Bukovcu preko tunela ispod Fruške gore. Tunel će ići prema petlji za Vrdnik, potom će nastaviti ka Rumi.
 
Izgradnja autoputa Novi Sad-Ruma će biti podeljena u četiri faze. Prva je Ruma-ulaz u tunel kroz Frušku goru, druga je izgradnja tunela dugog 1,7 kilometara, treća faza je izgradnja izlaza iz tunela do petlje na Mišeluku i četvrta obilaznica oko Petrovaradina.
 
Fruškogorski koridor povezaće Koridor 10 i Koridor 4 i stvoriti najkraću vezu između Bosne i Rumunije. Najvažniji značaj koridora Novi Sad-Ruma sa tunelom je taj što će se konačno rešiti ogroman problem prolazaka teretnih vozila preko Fruške gore i kroz Irig, kuda prolazi najprometnija saobraćajnica u Srbiji sa dnevnim prosekom prolazaka od 10.000 do 12.000 vozila. 
  • gagi

    24.07.2020 09:58
    mlekara
    obecali ste da ce novi sad dobiti mlekaru jos pre 7 godina pa nista od toga
  • Pavle

    23.07.2020 14:30
    Botovi, gadite mi se
    Na činjenično nabrajanje - dokumentovanje dosadašnjih najava, bezazleni neutralni istiniti post, ničim izazvano "oni" su stavili već pedesetak negativnih glasova. Znam da vam ne vredi govoriti, ali bolesni ste, preteraste, lečite se dok nije kasno. Sve u životu se vraća, samo ne odmah pa mnogi ne primete.
  • Lazovi

    23.07.2020 10:55
    Prodje i mnogo vise od vasih 10-12 hiljada vozila......kolko godina vec prcate jedno te isto da je sve spremno i da treba da pocnete sa radom!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti