MASA pohvalila pokrajinski sekretarijat jer je konačno objavio rezultate sprovedenog konkursa, situacija i dalje netransparentna

Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA) pohvalila je napredak Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje u proceduri sprovođenja konkursa, uz napomenu da ipak nisu ispunjeni suštinski zahtevi ove zajednice, pa i dalje situacija nije transparentna.
MASA pohvalila pokrajinski sekretarijat jer je konačno objavio rezultate sprovedenog konkursa, situacija i dalje netransparentna
Foto: Pixabay
Naime, MASA govori o situaciji koju je 021 pratio - o tajnim javnim konkursima u sekretarijatu za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost. 
 
Sekretarijat je sprovodio više konkursa poslednje dve godine, o kojima javnost nije mogla puno da sazna jer rezultati nisu objavljivani, a oni koji su dobili novac obelodanjeni su tek na dodeli ugovora. Naučnici i istraživači koji su učestvovali na ovim konkursima upozoravali su na veliku netransparentnost u objavi rezultata, sukobu interesa u dodeli novca, nepostojanju jasnih kriterijuma, ali ni mogućnosti za žalbu na rešenja komisija. 
 
Nakon što je 021 u dva navrata pisao o ovim sumnjivim konkursima, a MASA u maju tražila promene nabolje i u interesu naučne struke, sekretarijat je nedavno objavio rezultate konkursa za finansiranje kratkoročnih projekata i napravio, kaže MASA u novom saopštenju, neki pomak.
 
"Rezultati konkursa su objavljeni na sajtu Sekretarijata na stranici na kojoj je objavljen konkurs, čime je učinjen napor da se rezultati konkursa učine dostupnim javnosti. Rezultati su objavljeni javno i to pre potpisivanja ugovora o finansiranju sa rukovodiocima odabranih projekata. Objavljena je celokupna lista predloga projekata, tj. i onih koji nisu i onih koji jesu izabrani na konkursu, sa ukupnom ocenom koju su ostvarili na konkursu. Uz navedene zahteve koji su se ticali samog konkursa, sekretarijat je pre završetka konkursa objavio i informacije o članovima novoizabranih Stručnih saveta, što je takođe bio jedan od zahteva MASE. MASA stoga konstatuje da su ovim ispunjeni elementarni uslovi transparentnosti konkursne procedure", navodi grupa naučnih radnika u dopisu koji će biti poslat i sekretarijatu.
 
Međutim, napominje MASA, i dalje nisu ispunjeni suštinski zahtevi - rezultati nisu objavljeni uz isticanje svih bitnih ocena projekata, tako da nije jasno kako se došlo do ukupne ocene projekta. Takođe, i dalje postoji sukob interesa jer predlagači projekata i članovi komisija često dolaze sa istih fakulteta, tačnije dobre su kolege.
 
MASA smatra da je sekretarijat pokazao dobru volju, ali se nada da će svi zahtevi biti ispunjeni i da će postupak dodele novca iz budžeta biti maksimalno transparentan.
 
Kao jednu zanimljivost, grupa naučnika ističe mogućnost sekretara da diskreciono i mimo volje komisija dodeli nekome novac što, kako je kažu, potpuno u suprotnosti sa onim za šta se zalažu i traže da se ovaj postupak uredi i projekti koji na ovaj način dobiju novac jasno označe.
 
Rezultate konkursa možete da pogledate OVDE.
  • Sergej

    24.07.2020 08:13
    Projekti
    Bane
    A kako to da od tolikih fakulteta projekte dobiju rođak (treće kolena), žena premijera i pokrajinski sekretar za poljoprivredu? Ćerka nije nosilac projekat, jer još nije doktorirala na privatnom fakultetu. Molim vas da objavite komentar da polrajinskog sekretara zovu pogrebnikom visokog obrazovanja Vojvodine.
  • Toma

    24.07.2020 08:10
    Istina
    Ko je imao priliku da upozna profesora ili na bilo koji način sarađuje sa njim ne bi imao nikakvu sumnju u njegovo poštenje. On je jedna od retkih osoba koja je spremna da sasluša zamerke i iste otkloni, što je i pokazao na ovom primeru. Ima jednu rođenu sestru, a povezivati ga sa nekim osobama samo na osnovu prezimena je zlonamerno, kako za njega tako i za osobu sa kojom se povezuje. Verovatno i dalje ima problema i sve je daleko od savršenstva, da nije tako bili bi Švajcarska, ali on pokušava nešto da promeni za razliku od većine ostalih i umesto to da podržimo mi osuđujemo i gušimo.
  • Jovan

    24.07.2020 07:51
    @Bane
    Imate Loncarev sindrom? I on novinaru rekao za lepotu, kao Vi Oliveri. Sve komsinice i prijatelji brane sekretara. Bot do bota...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti