U Kliničkоm cеntru Vојvоdinе 312 kovid pacijenata, sve više sa težom kliničkom slikom

U Kliničkоm cеntru Vојvоdinе trеnutnо sе lеči 312 pаciјenata kоd kојih је pоtvrđеnо dа su оbоlеli оd virusa korona, dok je u Vojnoj bolnici u Petrovaradinu na lečenju njih 30.
U Kliničkоm cеntru Vојvоdinе 312 kovid pacijenata, sve više sa težom kliničkom slikom
Foto: 021.rs
Оd tоgа, kod 15 pacijenata s obzirom na njihovo trenutno zdravstveno stanje, lеčеnjе zаhtеvа primеnu mеhаničkе vеntilаciје. 
 
Direktorka KCV Edita Stokić rekla je na današnjoj konferenciji Kriznog štaba da je zbog sve većeg broja obolelih KCV bio prinuđen da proširi kapacitete za smeštaj kovid obolelih.
 
"Zbog rapidnog porasta broja obolelih, KCV je bio prinuđen da proširi kapacitete, te je otvoreno još novih kovid klinika i to: na klinici za ortopediju, na klinici za anesteziju, na klinici za vaskularne bolesti, na neurohirurgiji, urologiji, kao i na klinikama za plastičnu hirurgiju i rehabilitaciju", kazala je Stokić.
 
Naglasila je i da se na klinici za ginekologiju i akušerstvo nalaze i kovid pozitivne trudnice, ali nije rekla koliki je taj broj. Doktorka Stokić naglašava da je primetna sve teža klinička slika pacijenata koji se smeštaju u KCV.
 
"Sve je veći broj hospitalizovanih sa teškom kliničkom slikom, a ta klinička slika nije ista kod svakog pacijenta. U lečenju pacijenata koji su hospitalizovani možemo uočiti dva problema - da pacijent koji je hospitalizovan, retko kad ima samo kovid pozitivnu virusnu infekciju, već ima i brojne pridružene bolesti. Sa razvojem kovida, njegove prateće bolesti se pogoršavaju, ili se tokom oboljevanja razvijaju i druge komplikacije, među kojima i šećerna bolest", naglasila je Stokić.
 
U Vojvodini je to posebno veliki problem, s obzirom na to da se zna da je to, kako je rekla, region sa velikom prevalencijom gojaznosti i dijabetesa tipa 2.
 
"U ovom sada naletu virusa uočili smo da pacijenti imaju težu kliničku sliku, ali ne samo kovida i promene na plućima, koje zahtevaju primenu respiratora i intenzivne kiseoničke terapije, već kod pacijenata dolazi do razvoja komplikacija drugih bolesti. U zavisnosti od postojećih bolesti, dolazi do razvoja komplikacija, dolazi do popuštanja funkcije bubrega, srca, a s obzirom na to da terapija za kovid zahteva i primenu određenih kortikosteroida, to dovodi do pogoršanja dijabetesa kod pacijenata koji boluju od te bolesti, ili do nastanka kod onih koji ranije nisu imali taj problem", kazala je Stokić.
 
I zato, naglašava, lečenje pacijenata od kovida-19 sa teškom kliničkom slikom i komplikacijom zahteva multidisciplinarni pristup.
 
"Kao kliničar moram reći da imamo sliku u javnosti da je to samo kovid pozitivan pacijent koji se leče, ali ne -svaki pacijent je indivudua za sebe i zahteva i takav pristup lečenju", rekla je doktorka.
 
Iz KCV-a za 021.rs navode da se kod velikog broja ostalih hospitalizovanih pacijenata, s obzirom na težinu kliničke slike, uz ostalu neophodnu terapiju primenjuje i intenzivna kiseonička potpora.
 
Iz ovih zdravstvenih ustanova apeluju na građane Vojvodine da se ponašaju odgovorno i striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava nadležnih epidemioloških službi.
 
"U cilјu sprečavanja širenja i oboljevanja od COVID-19 virusne infekcije, apelujemo na građane da je obavezno pridražavanje svih preventivnih zaštitnih  mera, što podrazumeva nošenje zaštitinih maski, održavanje odgovarajuće distance između osoba, redovno pranje i dezinfekcija ruku, kao izbegavanje okupljanja stanovništva u većem broju u zatvorenom prostoru", navode u KCV.
  • Ns

    29.07.2020 08:24
    napirlitavanje i blaziranje
    Pitam se koliko lekara žestoko ispašta noseći sav teret blaziranih konferencijskih likova, ali i onih lekara koji su uspeli da izbegnu skafander i susret sa tim pacijentima koji imaju sve težu sliku...
  • Anon

    29.07.2020 07:52
    Bolujem...
    ...od multiple skleroze i astme izazvane polenskom alergijom, pun sam autoimunih bolesti :), ali redovno dolazim na posao u firmi gde se pojavila korona. Doktorica mi ne daje preventivno bolovanje, a godišnji odmor ne mogu da uzmem, jer nisam na redu za isti.
  • @Dragan

    28.07.2020 23:18
    Da si iole upoznat sa radom dr Edite ne bi lupao po svim mogucim parametrima. Izgleda da je dr Stokic nekome rekla da je bucko pa mu se nije svidelo. Zena je jedan od boljih endokrinologa ne samo u Vojvodini vec i u Srbiji, meni je licno itekako pomogla sa regulisanjem tezine i ishranom. A veze sa politikom nema, sto je i razlog zasto se nalazi na toj poziciji jer je prelazno resenje dok se kadrovi vlasti ili opozicije ne opredele za nekog njihovog.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti