FOTO, VIDEO: Čakor i dalje tone, niko ne reaguje

Ledolomac "Čakor" i dalje tone, a ni posle dva i po meseca, prema svemu sudeći, ništa nije učinjeno kako bi se njegovo dalje propadanje zaustavilo.
FOTO, VIDEO: Čakor i dalje tone, niko ne reaguje
Foto: 021.rs

"Čakor" je potonuo sredinom maja ove godine, a ta sudbina, barem za sada, još nije snašla ledolomac "Vučevo", koji je usidren odmah kraj potonulog broda.

Poslednje upozorenje da je nedopustivo da na obali Dunava nedaleko od novog železničko-drumskog mosta tone brod dalo je Udruženje profesionalnih lađara Srbije, koji upozoravaju da se zbog Čakora, kako kažu, dešava ekološka katastrofa.

"Kada je do potonuća došlo upozoravali smo i najavljivali moguću ekološku katastrofu, do koje je na žalost došlo i koja traje. I dalje ni jedna gradska služba ne preduzima ništa da bi se problem sprečio i da bi se izbegla još veća šteta. Izlivanje naftnih derivata je izuzetno opasno po okolinu. Jedna kap naftnog derivata zagadi kvadratni metar zemljišta na 100 godina. Iz potopljenog broda već danima ističu naftni derivati u vodu. Nepotrebno je napominjati da su u blizini reni bunari, tj. bunari pitke vode i da su izvorišta u opasnosti kao i biljni i životinjski svet. U našoj državi kao da su svi slepi, a sam grad Novi Sad, koji je u velikim projektima sređivanja priobalja, nije u stanju da ukloni potonuli objekat iz kog se izliva toksična materija", navodi se u saopštenju UPLS-a.

Lokaciju na Beogradskom keju obišla je i ekipa 021.rs, ali nije videla tragove nafte, dok pecaroši koji su bili u blizini kažu da skoro svaki dan pecaju tu, te da nisu primetili izlivanja prethodnih dana ili nedelja.

Ipak, pre mesec i po dana viđena je masna mrlja. Tada je na teren izašao inspektor Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, koji je konstatovao mrlju dugu petnaestak metara. Tom prilikom su obavešteni vodna inspekcija, Kapetanija i inspektor za bezbednost plovidbe, ali nije poznato šta je dalje učinjeno po ovom pitanju.

Portal 021.rs je upitao nadležne šta će se preduzeti povodom slučaja potonuća broda, kao i da li mogu da nalože da bude izvučen iz reke, ali konkretan odgovor nije stigao. Dok su republičke organi prebacivali odgovornost na pokrajinske, iz "Voda Vojvodine" je stigao odgovor da nemaju nadležnost nad pomenutim brodovima i da je to pitanje za kompaniju "Dunav grupa agregati". 

  

"Čakor" i "Vučevo" nekada pripadali preduzeću "Heroj Pinki", koje je prodato Dušanu Borovici i postalo deo "Dunav grupe agregati". Preduzeće je potom propalo i godinama na funkcioniše. Uz to, "Dunav grupa agregati", kompanija na koju upućuju u "Vodama Vojvodine", jeste firma koja se već pet godina nalazi u blokadi, a njen iznos je veći od 1,9 milijardi dinara.

Ledolomci su i pre propadanja preduzeća izbačeni iz službe i više od 15 godina stoje uz obalu.

  • Lili Vu

    30.07.2020 09:31
    Najlakse sve ostaviti drzavi !
    Pojedinci se bave biznisom a otpad ostave drzavi da ga zbrine ! Sram nas bilo. Umesto da se organizuje obavezno OSIGURANJE bez kojeg nema ni BIZNISA a iz koga se placaju ovakve i druge OSTAVSTINE lopova BIZNISMENA !!!!
  • Lemi

    30.07.2020 06:25
    @dijasporac
    “...i ako smo mi bili uspesniji od njih u tim studijama....

    Hehehe, stvarno si Vučićev pitomac, sve najbolje znaš i u sve se najbolje razumeš,..... što neko ovde reče, samo još i da trudnice savetuješ oko porođaja.....
    :)))))
  • Milan

    29.07.2020 21:02
    Pa ko je u JRB
    Setimo se ko se uhlebio u Jugoslovensko recno brodarstvo nakon sto je prestao da bude SNS ministar spoljnih poslova a posle savetnik Tomi dok je bio predsednik. Isti onaj sto je stitio trgovca oruzjem i zaposljavao starlete.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti