FOTO: Masna mrlja iz "Čakora" izlila se u Dunav, upozoravalo se na opasnost od potonulog broda

U Dunavu na Beogradskom keju, nedaleko od mesta na kom se nalaze ledolomci "Čakor" i "Vučevo", pojavila se masna mrlja.
Mrlju je primetio čitalaca 021.rs, koji nas je obavestio o izlivanju tečnosti u Dunav.
 
Sektor za inspekcijske poslove Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine izašao je na teren i obavestio sve nadležne o ovom incidentu. 
 
Mrlja je duga petnaestak metara i nalazi se na nekih 30 do 40 metara od ledolomca "Čakor", rečeno je u inspekciji za 021.rs. Navode i da mrlja potiče sa potonulog "Čakora".
 
U prvi mah izgleda da se radi o naftnoj mrlji, ali je neophodno da se uzorkuje voda sa ovog lokaliteta da bi se utvrdilo o kakvoj tečnosti se zaista radi. 
 
  
Foto: Ivan Ilić
 
Obaveštena je vodna inspekcija, Kapetanija i inspektor za bezbednost plovidbe i svi dalji koraci u utvrđivanju uzroka izlivanja tečnosti i eventualnom saniranju štete su na njima. 
 
Ledolomci "Čakor" i "Vučevo" nekadašnjeg "Heroja Pinkija" prodati su firmi Dušana Borovice i već godinama propadaju. "Čakor" je sredinom maja ove godine i potonuo, odnosno njegova krma se našla pod vodom. 
 
Tada je ponovo reagovalo Udruženje profesionalnih lađara Srbije (UPLS), koje je nekoliko puta ukazivalo na opasnost usidrenih ledolomaca i njihovog propadanja. Predsednik UPLS-a Branislav Vajda je tada za 021.rs upozorio upravo na opasnost od curenja tečnosti iz ovog broda.
 
"Sami po sebi predstavljaju opasnost ako potonu, jer, pre svega, veliki su. Drugo, imaju u sebi razne tečnosti koje nisu baš 'eko-frendli'. Tu su otpadna ulja, tankovi koji i da su ispražnjeni u sebi ipak imaju neki sadržaj, kao i tankovi sa gorivom, u kojima uvek ostane nešto. Tako da, kada brod potone, može da se pojavi naftna mrlja, a jako je opasno po životnu sredinu ako korišćeno ulje zagadi vodu", naveo je Vajda.
 
On je tada poručio da bi brodovi kao što su "Čakor" i "Vučevo" morali da budu pod nazdorom, jer se javlja opasnost za bezbednost plovidbe. Više o tome OVDE.
  • Goans

    20.06.2020 07:49
    Ako
    Eventualnom saniranju !!!
    Pa gde ovo ima..
  • Kestenkk

    19.06.2020 22:17
    Kapetan tone s' brodom?
    I opet niko ništa????!
  • Mad Hatter

    19.06.2020 21:22
    Kakvi smo, bolje i ne zaslužujemo.

    Prljavi, bahati i zagađeni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti