VIDEO, FOTO: Pastor novi stari predsednik Skupštine Vojvodine, nepoznato kada će biti formirana vlada

Konstituisan je novi saziv Skupštine Vojvodine, a za njenog predsednika izabran je Ištvan Pastor, koji je i do sada obavljao tu funkciju.
VIDEO, FOTO: Pastor novi stari predsednik Skupštine Vojvodine, nepoznato kada će biti formirana vlada
Foto: 021.rs

Srpska napredna stranka imaće tri potpredsednika parlamenta, a socijalisti i LSV po jednog. 

Za potpredsednike Skupštine Vojvodine izabrani su: Aleksandra Maletić, Aleksandra Đanković, Damir Zobenica, Nemanja Zavišić i Dejan Čapo. Za izbor Pastora glasalo je 100 poslanika, dok je pet bilo uzdržano. Sednici je prisustvovalo 114 poslanika, od njih 120. Pastor je položio zakletvu, a potom čestitao poslanicima na verifikaciji mandata.

Za sada nije poznato kada će biti formirana Pokrajinska vlada, a predstavnici SNS-a, koji imaju više nego dovoljnu većinu od 76 mandata, nisu izneli informacije o izboru najviše vojvođanske vlasti.

Poslanik SNS-a Dmitar Stanišić, najavljen kao novi šef poslaničke grupe, u izjavi novinarima govorio je uglavnom o "mladim novim snagama" ove stranke u parlamentu, dok dosadašnji pokrajinski premijer Igor Mirović, koji je izabran za poslanika i u ovom sazivu, nije davao izjave medijima.

Novi-stari predsednik Skupštine i lider SVM-a Ištvan Pastor, čijim je izborom jasno potvrđeno da se nastavlja koalicija SNS-SVM u Pokrajini, naveo je samo da se njihova saradnja nastavlja i da će se Pokrajinska vlada formirati u zakonskom roku.

Predstavnici DSS-a, koji su se izjasnili kao opozicija, negodovali su što im nije ponuđeno potpredsedničko mesto, jer je u ranijim sazivima bila praksa da svaka poslanička grupa ima po jednog potpredsednika parlamenta. Da će verovatno biti opozicija najavio je i Branislav Bogaroški iz LSV-a, članice Vojvođanskog fronta. Prema njegovim rečima, još je rano govoriti o formiranju vlade, ali da, iako teoretski ima šanse da uđu u vlast, on ne veruje u to, jer se njihovi stavovi i stavovi do sada vladajuće koalicije, koja je ponovo osvojila najveći broj glasova, oko statusa Vojvodine i drugih važnih pitanja u vezi sa Pokrajinom uglavnom i dalje nalaze na suprotstavljenim stranama.

Poslanik SRS-a Đurađ Jakšić rekao je da će se oni odazvati eventualnom pozivu na razgovore za formiranje Pokrajinske vlade, ali "da li će to dovesti do formiranja koalicije, veliko je pitanje".

- Ako dobijemo poziv za razgovore, raspoloženi smo da se odazovemo. Spremni smo da budemo deo buduće vladajuće koalicije, ali smo, pre svega, spremni kao zapete puške da budemo opozicija - naveo je Jakšić.

On je najavio i da će ta stranka tražiti izmenu poslovnika o radu Skupštine Vojvodine, kako bi SRS, i pored toga što ima četiri poslanika, mogao da formira poslanički klub. Prema poslovniku, uslov za formiranje poslaničkog kluba je pet osvojenih mandata, kao i u Skupštini Srbije, a SRS smatra da bi sada kada je smanjen cenzus, a Skupština Vojvodine ima i manje poslanika, trebalo omogućiti da poslanička grupa bude formirana sa tri poslanika.

Podsetimo da je na pokrajinskim izborima, koje je bojkotovao deo opozicije, koalicija oko SNS-a osvojila 76 mandata, lista SPS - JS 13 mandata, SVM 11 mandata, a koalicija oko LSV-a šest mandata. Po pet mandata osvojili su POKS i DSS, a SRS četiri.

  • @@Ђорђе

    01.08.2020 12:20
    Косово је и раније имало албанску већину, поготово од кад их је Тито пуштао у стотитнама хиљада да би одобровољио Албанију поклањајући јој српско Косово и Метохију. Суботица је новијег датума, читав тај север насељен Мађарима који су у бежанији постаје (ч)етнички српски. Рашка (санџак је османлијски термин) нема бошњачку већину, већ је мешаног карактера. Пазарска касаба и она два сеоцета имају бошњачку, а остале општине српску већину. То је исељенички крај осуђен на сиромаштво, пропаст и одлазак у бели свет. Са сваким новим заоштравањем из Пазара исељава на хиљаде и хиљаде његових грађана.

    Хрватској не треба аутономија због Срба, него због свих, само неки тога нису свесни јер им је мозак испран великохрваћанским идејама.
    Пристати да се регија у којој живите (Славонија) сроза и осиромаши испод сваког нивоа није патриотизам.

    Простор АП Војводине је одувек био сиромашан, поготово у периоду Хладног рата када су околне земље биле под СССР-ом, са изузетком грађанског слоја ког су истребили комунисти по доласку на власт. Моји преци који су листом били обични паори и живели у мемљивим набијачама нису били богати, као и велика већина ондашњих Срба. Једина разлика у односу на остатак земље је била плодна равничарска земља и аустроугарска инфраструктура (железница) изграђена за њихове потребе.
  • Radovan

    01.08.2020 08:25
    Poslednji ekser
    Sram te bilo Istvane Pastore.
  • @Ђорђе

    01.08.2020 07:36
    Napisali ste: "Град Суботица и још пар места на северу ће имати српску већину на предстојећем попису."

    Al vam zato Kosovo ima albansku većinu, a Sandžak, koji zovete "Raška" ima bošnjačku većinu. I?

    Vojvodini ne treba autonomija (samo) zbog Mađara, nego zbog svih, samo neki toga nisu svesni jer im je mozak ispran velikosrbijanskim idejama.
    Pristati da se regija u kojoj živite sroza i osiromaši ispod svakog nivoa nije patriotizam.

    Do pre 30 godina, Vojvodina je bila najbogatija u okruženju - bogatija od Srbije i BG, bogatija od Bosne, bogatija od Rumunije, bogatija od južne Mađarske, bogatija od istočne Hrvatske.
    Danas je Vojvodina najsiromašnija od svih nabrojanih. Tj. vi lično ste najsiromašniji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti