Temerin posao zbrinjavanja pasa lutalica dao firmi kojoj je bio zabranjen rad u ovom mestu

Opština Temerin dodelila je posao zbrinjavanja - hvatanja i preuzimanja pasa i mačaka lutalica, vredan 600.000 dinara sa PDV, firmi "Zohigijena Aza" iz Odžaka, koja se jedina javila na javni poziv ove opštine.
Temerin posao zbrinjavanja pasa lutalica dao firmi kojoj je bio zabranjen rad u ovom mestu
Foto: Pixabay
Firma iz Odžaka, osnovana pre tri godine, već se našla u medijima i to zbog brojnih prijava koje su protiv njih podneli aktivisti, sumnjajući da firma ne ispunjava uslove da se bavi zoohigijenom, da ne poseduje potrebnu opremu za rad, te da probleme pasa i mačaka lutalica rešava tako što životinje prevozi iz jednog mesta u Vojvodini u drugo, ostavljajući ih na ulici.
 
Opština Temerin je objavila javni poziv za podnošenje ponuda 21. jula, a već dan kasnije je stigla prijava firma "Zohigijena Aza" iz Odžaka. 
 
"Javni poziv za dostavljanje ponuda za vršenje usluga zoohigijene na teritoriji opštine Temerin raspisuje se za ponuđače koji vrše usluge hvatanja i preuzimanja pasa i mačaka lutalica radi privremenog smeštaja u prihvatilištu i koji su registrovani kod nadležnog organa. Ponuđač mora biti registrovan kod nadležnog organa, odnosno upisan u odgovarajući registar i baviti se pružanjem usluga koje su predmet Javnog poziva", navodi se u javnom pozivu.
 
Od firme se traži da dva puta mesečno, u trajanju od osam meseci, na teritoriji Temerina obavlja svoj posao, to jest da hvata, evidentira, obeležava, vakciniše, leči i zbrinjavanja pse i mačke lutalice, sve do vraćanja životinja na prethodno stanište. 
 

 
Firma treba da ima svoje prihvatilište za životinje. Međutim, kako je VOICE pisao, za prihvatilište ovog preduzeća prvo je inspekcijski ustanovljeno da je nelegalno, a potom je ipak munjevito registrovano u Temerinu, uprkos žalbi aktivista institucijama da ne ispunjava ni minimalne uslove za boravak životinja.
 
U registru koji vodi Uprava za veterinu, "Zohigijena Aza" u ovom trenutku nema registrovano prihvatilište za pse i/ili mačke u Temerinu, već ima objekat u Odžacima, samo za pse. 
 
Takođe, "Zohigijena Aza" je prvobitno registrovana za delatnosti "Usluge ostalog čišćenja", ali je svoju pretežnu delatnost promenila 2018. godine u "ostale nepomenute lične uslužne delatnosti".
 
 
U Temerinu je pre dve godine, zbog utvrđenih nepravilnosti, firmi "Zohigijena Aza" inspektor čak i zabranio rad, ali su ova zabrana i ranije ustanovljene nepravilnosti sad stvar prošlosti za čelnike Temerina.
 
Udruženje za zaštitu prava životinja BAK iz Nadalja pre dve godine je upozoravalo javnost da u Temerinu završavaju napušteni psi iz Srbobrana.
 
"Ovo preduzeće radi tako što hvata pse u jednoj opštini, a izbacuje ih u drugim, pa iste ponovo hvata, o čemu svedoče brojni građani. Širom Vojvodine pojavljuju se novi čopori nepoznatih pasa, uplašenih i dezorijentisanih, često bolesnih i povređenih, koji predstavljaju opasnost od širenja zaraznih bolesti, kao i za bezbednost", poručila je organizacija "Solidarno za životinje i prirodu" u prijavi koju je dostavila Upravi za veterinu.
 
Iza "Zohigijene" (kojoj u imenu slučajno ili namerno nedostaje jedno slovo 'o') stoje Branko Jovanović i nekadašnji činovnik u opštini Odžaci Zoran Božičić.
 
Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede već deseti dan ne odgovara na pitanja 021.rs o poslovima firme "Zohigijena Aza". Na pitanja nisu odgovorili ni predstavnici ove firme.
  • Marko

    05.08.2020 22:57
    ZBL
    Sterilizacija lutalica i vracanje na teritoriju sa koje su pokupljeni. Nema drugog resenja. Zivotni vek lutalica nije dugacak. U proseku nije duzi od dve ili tri godine. Zasto jos mi da ih zlostavljamo kada vec imaju horor od zivota.
  • Goxns

    05.08.2020 21:51
    Ne
    Da se razumemo, ni ovaj posao se nece obaviti kvalitetno. Za 5.000 evra nikako nije moguce da se resi problem pasa lutalica. Neko ce te pare strpati u dzep, i bukvalno prevesti pse na drugu lokaciju...
  • Pranje

    05.08.2020 21:35
    Sns štela za izvlacenje para iz budzeta opstina sirom srbije preko ove firme
    Prebacuju pse iz jedne u drugu opstinu a napalcuju lecenje cuvanje vakcine a samo ih prevezu i izbace u susednu opstinu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.