Planira se proširenje kapaciteta izvorišta vode u Novom Sadu, kasne radovi na Glavnoj crpnoj stanici

Novosadski "Vodovod i kanalizacija" uložio je više od dva miliona dinara na izradu projekta kojim će se analizirati kapacitet izvorišta za vodosnabdevanje grada, a na osnovu kog će se planirati njihovo proširenje.
Planira se proširenje kapaciteta izvorišta vode u Novom Sadu, kasne radovi na Glavnoj crpnoj stanici
Foto: 021.rs
Istraživanje će se raditi na tri lokacije - na izvorištu Štrand, Petrovaradinska ada i Ratno ostrvo, od kojih su poslednja dva u upotrebi, a Štrand čeka sanaciju.
 
Ovaj projekat izradiće "Hidrozavod DTD" i predati ga preduzeću, a kako za 021 kažu u "Vodovodu", projektom se definiše obim i vrsta radova koji će se obavljati u narednom periodu. 
 
"Na osnovu projekta dobija se istražno pravo za traženo područje od Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine. U narednom periodu, kao i prethodnom kada se takođe radilo po ovom projektu, rekostruisaće se postojeći BHD bunari (bunari sa horizontalnim drenovima), a i predviđa se izgradnja novih bunara", kažu u preduzeću za 021.
 
Izvorište Štrand postoji od 1961. godine i eksploatacija pet bunara trenutno nije moguća zbog potencijalnog zagađenja. Kapacitet ovih bunara je u proseku 150 litara u sekundi, a projektom se traži plan kako da se ovih pet bunara sanira. 
 
Petrovaradinska ada u eksploataciji ima ukupno devet bunara (šest sa horizontalnim, tri sa vertikalnim drenovima) sa prosečnom zahvaćenom količinom podzemne vode od oko 450 litara u sekundi. Projekat bi trebalo da predvidi izradu novog horizontalnog bunara, kao i izradu sedam vertikalnih bunara.
 
Izvorište Ratno ostrvo je najmlađe i postoji od 1992. godine. U upotrebi je devet horizontalnih i šest vertikalnih bunara, a prosečan kapacitet izvorišta je oko 650 litara u sekundi. Projektom se predviđa sanacija horizontalnih bunara, ali i izrada šest vertikalnih bunara.
 
Kad je reč o Ratnom ostrvu, poznato je da se trenutno saniraju reni bunari. Na pitanje 021 dokle se stiglo sa ovim poslom, s obzirom na to da je završetak radova najavljen za početak avgusta, u "Vodovodu" kažu da će potrajati još neko vreme.
 
"Završeno je utiskivanje drenova i u toku je opremanje i povezivanje bunara. Nakon završnog testiranja bunar će biti pušten u rad krajem meseca", navode u "Vodovodu".
 
Izgradnja nove glavne crpne stanice na Keju trebalo je da je do sada gotova, ali se i ovaj posao odužio.
 
"Radovi na osnovnom ugovoru za NGC1 su trenutno obustavljeni jer se čeka izgradnja priključka i trafostanice za napajanje objekta električnom energijom koje izvodi Elektrovojvodina po posebnom ugovoru za priključenje objekata. Takođe, trenutno se izvode dodatni radovi po posebnom ugovoru. Završetak svih radova, prema navedenim ugovorima, planira se do kraja 2020. godine", kažu u "Vodovodu" za naš portal.
  • bora

    06.08.2020 13:53
    izvoriste strand
    Kako ce te da sanirate bunare na izvoristu Srand kada ne kaznjavate zagadjivace,
    pre svega restorane isplavove koji nemaju sanitarni tank.Nemojte ni da pocinjete
    sa sanacijom i bacanjem para dok inspekcije ne pocnu da rade svoj posao.
  • Bravo N. Sad!

    06.08.2020 12:13
    Ua Irig
    U Vrdniku po 12 sati leti svaki dan nemamo vodu. Neće da odvoje Vrdnik kao opštinu od Iriga. Irig sebi napravio rezervoare, a Vrdniku nakačili hotele i pansione, pun turista iz Bg i NS a vode ni za leka.
  • Liman 4

    06.08.2020 12:06
    Ratno ostrvo
    Džast esking: Kako to da se divlja gradnja (prećutno) dozvoljava u neposrednoj blizi bunara i u užoj zoni sanitarne zaštite na R. Ostrvu . Trenutno se grade objekti (vikendice) za koje je nemoguće dobiti bilo kakvu dozvolu. A na pet. adi nasukani brodovi u priobalju, od pre više decenija, trunu i zagađuju okolinu . Čuvajmo našu okolinu i izvorišta vode ! Voda je blago bez kojeg ne možemo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti