Novi predsednik Skupštine Sremskih Karlovaca: Radnik "Čistoće" i apsolvent na privatnom fakultetu u 50. godini

Predsednik Skupštine Opštine Sremski Karlovci u naredne četiri godine biće Boban Petković iz Srpske napredne stranke, koji je zaposlen u "Čistoći" i trenutno je apsolvent na privatnom fakultetu.
Novi predsednik Skupštine Sremskih Karlovaca: Radnik "Čistoće" i apsolvent na privatnom fakultetu u 50. godini
Foto: 021.rs
Na mestu sekretara skupštine ostaje Vera Stevanović Nikolić.
 
Skupštinsku većinu u ovoj sremskoj opštini činiće Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije i Pokret obnove kraljevine Srbije, koji je na lokalnim izborima osvojio samo jedan mandat.
 
Novi predsedink karlovačke skupštine rođen je 1970. godine u Kosovskoj Kamenici, a trenutno je zaposlen u novosadskom Javnom komunalnom preduzeću "Čistoća".
 
U "Čistoći" je zaposlen od 1999. godine, gde je radio na radnim mestima portira, inkasanta, poslovođe, šefa obezbeđenja i koordinatora održavanja vozila i infrastrukture.
 
Petković je, inače, i jedan od istaknutih sindikalista u "Čistoći". 
 
Kako navodi u svojoj biografiji, ima 30 godina radnog staža. Prethodno je proveo sedam godina na mestu policijskog službenika i šest meseci na radnom mestu poštara. Po obrazovanju je mašinski tehničar, a trenutno je apsolvent na smeru inženjerski menadžment Fakulteta za menadžment u Sremskim Karlovcima, koji je upisao 2016. godine. U svoje veštine ubraja osnovno poznavanje rada na računaru.
 
U lične podatke, osim datuma i mesta rođenja, državljanstva i godina radnog staža, naveo i stranačku pripadnost Srpskoj naprednoj stranci.
 
  
 
Zamenik predsednika opštine Stefan Dimitrije Dimić, iako 21 godinu mlađi, potpisuje bogatiju biografiju. Završio je Karlovačku gimnaziju i osnovne studije istorije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Trenutno je na master studijama istorije. Organizator je brojnih kulturnih aktivnosti u Sremskim Karlovcima, a trenutno radi pri "Fondaciji 2021 - Evropska prestonica kulture" kao snimatelj. Osnivač je i direktor "Karlovci film festivala". Član je Društva novinara Vojvodine, a bio je i student prodekan.
 
Stijepović: Neće funkcije, jer znaju da će biti marionete
 
Ivan Stijepović iz Grupe građana "Karlovačka lista" koja je na lokalnim izborima osvojila tri mandata, kaže za 021.rs da su naprednjaci mogli da nađu boljeg kandidata, s ozbirom na to da su imali dva meseca da razmisle ko će biti postavljen na mesto predsednika Skupštine opštine.
 
"On ima odborničkog iskustva, ali u principu mogli su i nekog školovanijeg. Naravno, nije škola sve, ali nešto valjda i to znači, i po radnom iskustvu bih rekao da nije baš za tu poziciju. Ali videćemo kako će to izgledati. Možda on bude bolji od prošle predsednice koja je bila advokat", priča Stijepović.
 
Smatra da Karlovci imaju nesvakidašnji problem jer niko od njih "neće da se prihvati neke funkcije".
 
"To je paradoksalno da budu na listi, a da u stvari neće da se bave tim funkcijama. Imaju problem sa izborom predsednika opštine, jer neće niko da bude predsednik, pošto znaju svi da će to biti marioneta koja će potpisivati raznorazne javne nabavke i isplate koje neće biti u skladu sa zakonom i koja će proći isto kao prethodni predsednik, odnosno imaće neku krivičnu prijavu na svoje ime", kaže Stijepović i dodaje da naredna skupština na kojoj će se birati predsednik opštine i opštinsko veće još uvek nije zakazana.
 
 
 Foto: Printscreen
 
Nije mu jasno šta se čeka budući da, kako kaže, Karlovci imaju velikih problema sa virusom korona, javnom rasvetom, neasfaltiranim ulicama i neadekvatno urađenim budžetom koji, uprkos promenama koje je pandemija donela, još uvek nije prošao rebalans.
 
"Opštinsko veće i predsednik opštine treba da urade rebalans budžeta i da predlože skupštini i to se sve sad odlaže. Ono što je interesantno je da Karlovci sad nemaju ni načelnika opštinske uprave zato što je načelnik opštinske uprave prihvatio da bude odbornik u ovom sazivu i njemu automatski po Zakonu o lokalnoj samoupravi prestaje funkcija. Tako da sad u opštinskoj upravi nema odgovornog koji potpisuje virmane, isplate i tako dalje. Prethodno opštinsko veće nije ni imenovalo vršioca dužnosti načelnika opštinske uprave. Ne znam ni kako će radnici u opštinskoj upravi dobiti plate", objašnjava sagovornik 021. 
 
Ocenjuje da se čeka formiranje Vlade Srbije, kao i formiranje novosadske vlasti. 
 
Trišić: Kadrovska struktura na sednicama ne obećava
 
Predsednik odborničke grupe Srpske radikalne stranke, koja je takođe osvojila tri mandata Dragan Trišić, kaže za 021 da očekuje veoma homogenu koaliciju SNS-a, SPS-a i POKS-a "zato što je reč o ljudima koji imaju identičan pogled na funkcionisanje opštine, raspodelu funkcija i raspolaganje sredstvima".
 
"Mi ne vidimo tu ozbiljne ljude sa kojima bismo mogli da sarađujemo na poboljšanju života u opštini. Jednostavno opština je u prethodnom mandatu temeljno opljačkana. Mi očekujemo da sadašnja vlast podvuče crtu ispod svega toga i da se pokrenu postupci protiv odgovornih. Kadrovska struktura koja nam se sada pojavljuje na sednicama skupštine ne obećava, ali jednostavno naprednjaci su doveli najbolje među sobom, oni drugo nemaju", tvrdi Trišić i dodaje da je i on čuo da je retko ko među naprednjacima hteo da se prihvati funkcije u opštini.
 

 Foto: Printscreen
 
Smatra da postavljeni ljudi nemaju ni znanja ni kapaciteta da izvuku opštinu iz "nagomilanih problema", te da će oni biti "obični poslušnici i marionete". Ipak, dodaje da je potrebno da prođe bar 100 dana da se vidi "kako će sve funkcionisati".
 
"Mi očekujemo da će se radna tela skupštine formirati u skladu sa zakonom, da će se glas opozicije uvažavati u skupštini, da nećemo imati progon opozicionih odborničkih grupa kao što smo imali u prethodnom mandatu. Ne znamo da li će to tako biti, nikome se tu unapred ništa ne može verovati", zaključuje Trišić.
 
Novinarka 021 pokušala je telefonom da kontaktira i novoizabranog predsednika Skupštine opštine, ali se on nije javio.

Komentari 121

  • Karlovcanka

    28.08.2020 01:10
    A I ti Dimici....
    A I ovaj Dimic mladji, ako je bar cetvrtina na tatu, treta ga odmah odstraniti iz politikog zivota dok ne sazri i ne zabode u Karlovce prepisujuci stare spise i pisajuci knjige kao i njegov matori!
    Realno, decko je sladak i nije los ali dam mu free savet, krajnje prijateljski - idi, zivi malo, stekni zivotnog iskustva pa se vrati da politicaris kada budes imao sta i sa kim, nece to nigde :) Niko nije one man show pa nisi ni ti, trebace ti dobar tim, ne dozvoli da te ove aveti povuku sa sobom i svojim prljavim poslovima pa da se nikad ne vratis ni na jednu scenu (ni kulturno-umetnicku ni politicku) u normalnom svetlu!
    Pozdrav!
  • Сремац

    26.08.2020 15:56
    Академик
    Сремски Карловци, као центар српске културе и духовности заслужко је овакву личност за Председника Скупштине Општине. Мислим да би се сви Академици, песници, глумци, сликари... Патријарси, владике, који су рођени или живели у Сремским Карловцима сложили да је овај портир, полицајац, диспечер... прави избор. Карливчани, нека вам је Бог у помоћи
  • Pero

    26.08.2020 09:56
    Navijač
    Navijam za ovog pomenutog Dimića, nekako uliva poverenje ne pitajte zašto.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti