Bivši direktor Centra za socijalni rad novcem štićenika plaćao radnike - osuđen je zbog toga, a sada vodi Apoteku Novi Sad

Nekadašnji direktor novosadskog Centra za socijalni rad Gojko Vujnović u januaru 2019. godine pravnosnažno je osuđen jer je kolegama koje je zaposlio u ustanovi isplaćivao plate koristeći novac sa računa štićenika Centra - ali ga to nije sprečilo da napreduje u karijeri i da, uz pomoć donosilaca odluka, sada vodi Apoteku Novi Sad.
Bivši direktor Centra za socijalni rad novcem štićenika plaćao radnike - osuđen je zbog toga, a sada vodi Apoteku Novi Sad
Foto: Printscreen
Pravnosnažna presuda koju je 021.rs tražio i dobio od Višeg suda u Novom Sadu pokazuje da ga je Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije 29. januara prošle godine, nakon istrage tužilaštva i krivičnog postupka, oglasilo krivim za produženo krivično delo - zloupotrebu službenog položaja, te mu je izrečena uslovna osuda.
 
Njemu je utvrđena zatvorska kazna od godinu dana, koja se neće izvršiti ukoliko on u naredne tri godine ne učini novo krivično delo, a morao je da nadoknadi troškove sudskog postupka i paušal u ukupnom iznosu od 54.700 dinara.
 
 
Prodavao imovinu korisnika Centra za socijalni rad, sklonjen, pa avanzovao
 
Šta je Vujnović radio dok je vodio Centar za socijalni rad u Novom Sadu otkrila je budžetska inspekcija Grada Novog Sada 2013. godine, kontrolišući poslovanje ustanove iz prethodne godine. Detalje je dodatno ustanovilo tužilaštvo i iznelo na sudu, a kako 021.rs saznaje iz presude, Vujnović je od 17. avgusta 2010. do 11. oktobra 2012. godine mimo bilo kakve sistematizacije i potrebe zaposlio 10 ljudi.
 
Reč je o medicinskoj sestri - vaspitaču u Prihvatilištu za decu i omladinu "Sigurna kuća", voditelju slučaja (dobio posao za stalno), dvoje sociologa, informatičaru, administrativnom radniku, psihologu, finansijskom referentu, blagajniku i radniku obezbeđenja, svi za kojima nije postojala ni potreba, ni upražnjeno radno mesto, predviđeno sistematizacijom.
 
S obzirom na to da je zaposlio ljude mimo zakona, a potom se obratio osnivaču za novac da bi pokrio plate, Grad Novi Sad mu taj novac nije odobrio. Stoga je on uzeo (tuđe) stvari u svoje ruke i sredstva za isplatu zarada ovih radnika i isplatu troškova prevoza za iste obezbedio koristeći namenska sredstva sa posebnih računa ličnih sredstava korisnika domskog smeštaja.
 
Reč je o ukupno 10,3 miliona dinara.
 
"Od toga, 4,3 miliona prebačena su iz sredstava koja je Centar za socijalni rad iz gradskog budžeta dobio na ime materijalnih troškova, dakle za zbrinjavanje korisnika usluga. Preostalih šest miliona je neovlašćeno i bez njegovog znanja uzeto sa posebnog računa jednog štićenika Centra", precizira se u izveštaju budžetske inspekcije, a koji su 2013. prenele Večernje novosti.
 
Inspekcija je ustanovila da je Vujnović koristio novac od prodaje kuće štićenika, a koji je bio namenjen da mu pokrije smeštaj i boravak u ustanovi. Nakon što je Vujnović, zbog saznanja inspekcije, smenjen, otpušteni su i njegovi zaposleni, ali on je, umesto na stub srama, partijski (kao član LSV) 2013. godine sklonjen da vodi Centar za socijalni rad u Irigu do 2015. godine.
 
Ovo 021.rs saznaje iz njegove biografije koju je upisao kad je avanzovao na sledeće radno mesto, a to je u Pokrajini. Naime, Vujnović je 2015. godine postavljen za pomoćnika pokrajinskog sekretara za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju, ali je nakon smene vlasti u Pokrajini razrešen i to 19. avgusta 2016. godine. Tada počinje njegova "avantura" u Apoteci Novi Sad, koja još uvek traje.
 

Biografija by Gorica Nikolin on Scribd

 
Naime, uprkos Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, koji propisuje da v. d. direktor mora da ispunjava iste uslove kao direktor i nikako ne sme da bude osuđivano lice, Vujnović je u više navrata pre, tokom i nakon istrage i donošenja pravnosnažne presude postavljen na čelnu funkciju ove novosadske zdravstvene ustanove.
 
Zakon kaže da direktor, to jest v.d. mora da bude lice koje "nije osuđivano, odnosno protiv kojeg se ne vodi istraga, odnosno protiv kojeg nije podignuta optužnica za krivično delo utvrđeno zakonom kojim se uređuje organizacija i nadležnost državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, korupcije i drugih posebno teških krivičnih dela, odnosno koje nije pravnosnažnom sudskom odlukom osuđivano za umišljajno krivično delo na kaznu zatvora od šest meseci ili težu kaznu, niti za krivično delo protiv zdravlja ljudi, odnosno kojem nije pravnosnažnom sudskom odlukom izrečena mera bezbednosti u skladu sa Krivičnim zakonikom, i to: obavezno psihijatrijsko lečenje i čuvanje u zdravstvenoj ustanovi, obavezno psihijatrijsko lečenje na slobodi, obavezno lečenje narkomana, obavezno lečenje alkoholičara, odnosno zabrana vršenja poziva, delatnosti i dužnosti zbog koje ne može obavljati dužnost direktora".
 
Nakon što je neko vreme bio predsednik Upravnog odbora Apoteke Novi Sad, Gojko Vujnović na Skupštini grada biva imenovan za v. d. prvi put 27. decembra 2018. godine, nakon smene dotadašnjeg v. d. direktora Milana Grbe na, kako se navodi u dokumentaciji, lični zahtev. Ovo je bilo prvo imenovanje za v. d. direktora i to mesec dana pre nego što je doneta pravnosnažna presuda suda. Šest meseci kasnije, kad je već bio osuđen, Vujnoviću se produžava v. d. status za još šest meseci.
 
Potom Vujnović na lični zahtev 23. decembra 2019. godine biva razrešen da bi na njegovo mesto ponovo došao Milan Grba, a ono što je najinteresantnije je što je Vujnović držao funkciju u vreme kad je Apoteka Novi Sad prolazila kroz ozbiljan proces koncesije sa BENU lancem apoteka. 
 
Nakon isteka mandata Grbe, Vujnović ponovo dolazi na mesto v. d. direktora Apoteke i to 25. juna 2020. godine, pre dva meseca, gde je i sada.
 
Ovaj slučaj uopšte nije bio u javnosti, te se Vujnović uspešno "provlačio" na funkcije, podržan od strane donosilaca odluka. Tako je gradska Komisija za kadrovska pitanja njega predložila za v.d. direktora jer "ispunjava uslove".
 
Potal 021.rs je saznao za presudu iz novog izveštaja Državne revizorske institucije, koja je kontrolisala finansijske izveštaje Centra za socijalni rad. DRI je u izveštaju, u delu za "skretanje pažnje", navela da je protiv nekadašnjeg odgovornog lica Centra za socijalni rad vođen krivični postupak i da je doneta presuda, a još dodaje da je nakon presude pokrenuta i parnica za naknadu štete.
 
 
 
Naime, kako za 021 potvrđuju u Višem sudu, gradsko Pravobranilaštvo je u ime Centra za socijalni rad pokrenulo parnicu za naknadu štete protiv Gojka Vujnovića, tužbom tražeći od njega isplatu više od šest miliona dinara na ime pričinjene štete.
 
"Napominjemo da Centar za socijalni rad poseduje tačnu evidenciju koliki je iznos obaveza prema svakom korisniku pojedinačno i odgovorna lica Centra za socijalni rad su u dostavljenoj službenoj informaciji navela da će nakon pravnosnažne presude i naplate očekivane naknade štete od tuženog izvršiti tačne uplate na račun svakog od korisnika pojedinačno", zaključuje DRI.
 
Koliki su ti pojedinačni iznosi i koliko je ukupno oštećenih u pitanju 021.rs nije uspeo da sazna jer Centar za socijalni rad nije odgovorio na pitanja. 
 
Ova parnica je pokrenuta 26. marta 2019. godine i do sada je jedno ročište odloženo, a naredno će se održati 28. septembra ove godine, rečeno je za 021 u Višem sudu. 
 
Ni gradsko pravobranilaštvo, a ni v.d. direktor Apoteke Gojko Vujnović, već nedelju dana nisu odgovorili na pitanja 021.
 
Priznao krivično delo
 
Vujnović je tokom suđenja priznao krivično delo koje je počinio, sklopio sporazum sa tužilaštvom i odrekao se mogućnosti žalbe na presudu, te je ista pravnosnažna.
 
Sadržaj je podržan od strane organizacije The European Endowment for Democracy (EED).
  • Ivan

    25.08.2020 19:30
    Kritika
    Kao predsednik i osnivac udruzenja za pospenalni prijem osudjenika" Novi Pocetak" mogu reci da novac koji osudjena lica po izlassku iz zavoda treba da dobiju kao jednokratnu pomoc od centra za socijalni rad, ne dobijaju pravi iznos vec mnogo,mnogo manji tacnije daju im 5000din , a ostatak njihovog novca zavrsava evo na ovakav nacin! Tome cemo mi stati na put uz upornu borbu . Ivan Meza
  • Kale

    25.08.2020 14:46
    Krao od štićenika Centra za socijalni rad, to je ogromna sramota. Sramota za Čanka i sve iz LSV, znali su svi šta radi njihov direktor.
  • Žorž

    25.08.2020 14:34
    Treba mu naplatiti svu štetu. SNS nikada više sa LSV u koaliciju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti