FOTO Božović: Etička komisija Pravnog fakulteta poručila da je Martinović svoje radove falsifikovao na vreme

Nekadašnji poslanik Demokratske stranke u Skupštini Srbije Balša Božović ocenio je danas, povodom svoje žalbe Pravnom fakultetu u Novom Sadu i dokazima o tome da je funkcioner Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović "čak šest puta objavio identičan naučni rad", da je Martinović svoje naučne radove "falsifikovao na vreme".
FOTO Božović: Etička komisija Pravnog fakulteta poručila da je Martinović svoje radove falsifikovao na vreme
Foto: 021.rs
"Nakon što sam u junu ove godine Pravnom fakultetu u Novom Sadu podneo žalbu i dokaze da je funkcioner Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović čak šest puta objavio identičan naučni rad pod istim ili sličnim naslovima, dobio sam odgovor od Etičke komisije za koji je teško proceniti da li više vređa zdrav razum ili akademski integritet", naveo je Božović.
 
On je istakao da je komisija zaključila da je "Martinović svoje radove falsifikovao između 2005. do 2009. godine, a da je Kodeks o akademskom ponašanju donet 2010. godine i da zbog toga nema osnova za pokretanje postupka protiv njega", pa je Božović zaključio da je Martinović svoje radove "falsifikovao na vreme".
 
Time je Etička komisija, smatra Božović, "jasno poručila studentima, njihovim roditeljima, budućim studentima i svim građanima Srbije da je važno samo nadmudriti sistem, varati, imati vezu, prepisivati i sticati korist za sebe, kao i da će takvo ponašanje ne samo proći nekažnjeno, nego i naići na podršku i na jednom od najznačajnijih fakulteta drugog po veličini univerziteta u Srbiji".
 
"Nijedan vredan i pošten građanin Srbije ovo obrazloženje ne može da prihvati kao logično i validno. Ako u vreme Martinovićevog plagijata nije na snazi bio Kodeks o akademskom postupanju, postojali su zakoni Srbije, postojale su akademska i ljudska čestitost i postojala su osnovna moralna načela, kako onih koji pišu naučne radove, tako i onih koji ih objavljuju", ocenjuje Božović.
 
Na osnovu tih "lažnih i autoplagiranih naučnih radova", naglasio je Božović, Martinović je "stekao priliku da doktorira, a na kraju i bude izabran u zvanje docenta i da zarađuje sedam plata".
 
 
Martinović je svoje "nepošteno stečene" titule, smatra Božović, koristio da bi "uzimao posao profesorkama iz Ćuprije, da se, pored Pravnog fakulteta u Novom Sadu, zaposli i na master studijama Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, kao i da bude na jednoj od najvažnijih funkcija na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici".
 
Reč je o šest radova koji su, tvrdi Božović, identični i u kojima su samo izmenjeni naslovi, dok je sadržaj isti, uključujući i gramatičke i pravopisne greške.
 
"S obzirom na to da je u tim tekstovima čak prepisivao i slovne i gramatičke greške, očito te radove nije ni pročitao. Na prevarama i lažima je stekao akademsku karijeru, a predaje nekim studentima koji su nam se javljali i pitali zašto oni odgovaraju nekome ko je nedostojan", rekao je Božović za 021 prilikom predaje žalbe. Više čitajte OVDE.
 
Pravni fakultet u Novom Sadu nije u više navrata odgovorio na pitanja o pokretanju postupka po prijavi. Međutim, dekan fakulteta Branislav Ristivojević poručio je polovinom avgusta novinarki 021 da je fakultet na kolektivnom godišnjem odmoru, ali ju je i upitao "da li ona ide na godišnji odmor leti". Opširnije OVDE.
  • Penzioner

    13.09.2020 22:37
    zapamtiti
    Sve ovo dobro ZAPAMTITI,dokumentovati i odložiti u stranu a kad tad će doći do promene vlasti.E tada sve njih pohapsiti po raznim osnovama,oduzeti im imovinu i oduzeti pravo na penziju jer su sve stekli NE ČASNO,KRIMINALNO,KORIŠĆENJEM POZICIJA U INSTITUCIJAMA I SLUŽBAMA KOJE SE FINANSIRAJU IZ BUDŽETA.U suprotnom odobravamo....
  • Singrr

    13.09.2020 20:01
    Jeste prevarant...
    ... ali zato lep ko slika.

  • Pitanje

    13.09.2020 18:41
    Da li studenti i profesori prava, ekonomije i bankarstva uče uopšte išta o pojmu morala i etike! ????????

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti