Prikupljeno više od 200 džakova smeća oko Bešenovačkog jezera, posetioci ostavljali za sobom i dušeke i lekove

Aktivisti Ekološkog fronta Novi Sad prikupili su i sortirali više od 200 džakova smeća koje su posetioci Bešenovačkog jezera na Fruškoj gori ostavili za sobom, a akcija čišćenja nastavlja se i danas.
Aktivisti kažu da je čišćenje trajalo više sati i do kasno u noć. 
 
"Ono što smo mi pokupili nisu bile samo ambalaže pića. Tu su pored gomile izduvanih plastičnih dušeka, bočice od parfema i lekovi. Takođe, veliko ćebe koje je natopljeno raznim 'opojnim' mirisima iz smeća. Da ne spominjemo japanke, pelene i raznu obuću i odeću", saopštili su aktivisti Ekološkog fronta. 
 
Rastko Marković iz Ekološkog fronta kaže za 021 da ovo nije prvi put da sprovode ovakve akcije.
 
"Bilo je puno smeća na toj deponiji, jedno tri četvrtine su pokupljene. Ovo je sad već neka petnaesta akcija, i bila je najveća po količini prikupljenog otpada", kaže Marković.
 
Ukoliko se neko opredeli da danas učestvuje u ovoj akciji, poručuju da su svi dobrodošli, te da po dolasku potraže Dragutina koji će obezbediti džakove.
 
Marković kaže da je najvažnije da se obezbedi održivo rešenje, odnosno da se postave kontejneri što bliže jezeru, a da se Opština Sremska Mitrovica na čijoj je ono teritoriji pobrine da se oni redovno prazne. 
 
"Verovatno je najveći problem ko će finansirati te kontejnere, a nadležne institucije neće tim da se bavi. Naravno pravno je jako teško obezbediti te stvari kada je u pitanju privatno vlasništvo. Ali to nije rešenje i poenta, ako ljudi svakako dolaze tu i koriste jezero i ako ga ne menjaju i ne devastiraju, poenta bi bila da se napravi neko trajno rešenje, a ne da nas dvadeset redovno kupimo smeće koje je neko drugi ostavi", ističe Marković. 
 
Podsetimo, kako je 021 ranije pisao, ovog leta se često dešava da posle turista koji posećuju Bešenovačko jezero ostaju čitave deponije smeća.
  • Zastita

    18.09.2020 11:47
    zastita
    @Nebojsa, ove prirodne lepote treba ljubomorno cuvati. Eventualno, staviti slike seoskog turizma, kako bismo pomogli obicnom coveku da ode na lepo mesto, a i tom seocetu da pomognemo da zaradi.
  • Nebojsa

    18.09.2020 08:38
    Beogradzani mamicu vam....
    Pre oko 6-7 meseci odlucim da na stranici putujmo po Srbiji postavim slike jezera.Za oko par sati imao sam vise od hiljadu pregleda lajkova i onda sam rekao supruzi ej sta ti mislis? Jesam.linpogresio sto sam.postavio ove slike? Sada ce svi iz Beograda pohrliti ovamo i bice djubreta na sve strane! Rekla mi je da je to opste dobro koje ne smemo ljubomorno cuvati za sebe i drugi imaju pravo da vide i uzivaju!? Sta reci posle ovih slika zazalili smo! !??
  • Tja

    17.09.2020 16:05
    Ma to nam papa i masoni ostavljaju smece. Salim se, samo smece ostavlja smece za sobom. Samo smece srbina spasava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.