Uprkos presudi, farma svinja i dalje zagađuje Temerin, građani najavljuju nove krivične prijave

Grupa meštana Temerina, koji su u julu na sudu dobili spor protiv farme svinja "Temerin agrar" i dokazali da farma intenzivno zagađuje životnu sredinu, priprema nove krivične prijave protiv vlasnika farme i čelnika opštine.
Uprkos presudi, farma svinja i dalje zagađuje Temerin, građani najavljuju nove krivične prijave
Foto: 021.rs
Naime, iako je presuda doneta 29. jula i njome je presuđeno da farma mora da prestane sa štetnim delovanjem u roku od mesec dana, građani sumnjaju da farma još uvek nije ni dobila presudu jer vlasnik farme odbija da je primi i suoči se sa pravdom.
 
Nesnosan smrad i zaštita krupnog kapitala
 
Kako je 021 pisao u julu, farma u vlasništvu Mitrosa nalazi se u Starom Đurđevu, mesnoj zajednici opštine Temerin i bavi se tovom svinja. Imaju dozvolu za 10.000 svinja u turnusu, mada su čelnici farme u medijima izneli brojku od 12.000 svinja.
 
Već nekoliko godina građani ukazuju da farma proizvodi neverovatan smrad koji se širi i ne dozvoljava građanima da dišu, a vodna inspekcija je prošle godine ustanovila da otpadne vode sa farme putem cevi dospevaju u lagune na zemljištu koje nije u vlasništvu niti zakupca, niti vlasnika farme, te da ne postoji vodna dozvola.
 
Vodni inspektor je utvrdio i da je nadzemna cev koja ide preko kanala postavljena nepropisno i "pošto eventualno pucanje cevi može uzrokovati havarijsko zagađenje vode u kanalu, naloženo je njeno uklanjanje".
 
S obzirom na to da pomenuta cev nije uklonjena kad je inspektor to naložio, inspekcija ponovo u martu ove godine izlazi na teren i podnosi prijavu za privredni prestup, naglašavajući da bi pucanjem cevi moglo da dođe do zagađenja vode kanala i ugrožavanja životne sredine, biljnog i životinjskog sveta i ugrožavanje Jegričke, koja je inače zaštićeno područje u koju se kanal uliva.
 
Građani su na sudu dokazali da je farma veliki zagađivač životne sredine i da ima izuzetno negativan uticaj na život u ovom delu Temerina, a zauzvrat nisu tražili nikakav novac - samo da se farma izmesti i da prestane da zagađuje. Međutim, do današnjeg dana se to nije dogodilo, a građani se i dalje bore da oslobode svoju opštinu od zagađenja i zaštićenih igrača.
 
Predstavnik grupe građana Milenko Karlica kaže za 021 da sumnja da farma "Temerin Agrar" ne želi da primi presudu koja je, inače, građanima zvanično i na 27 strana uručena 13. avgusta.
 
On dodaje da je, uprkos dosadašnjem ignorisanju problema i zaštiti farme koje su sprovodili čelnici Temerina, stvar konačno ići nabolje, ali to se ne dešava i farma i dalje, iako je sud rekao svoje, privređuje.
 
"Očekivali smo od nove/stare vlasti u opštini da će se nešto dogoditi i da će zaista izmestiti farmu iz Starog Đurđeva, kao što su tokom svoje predizborne kampanje i obećali, ali to se nije desilo. Ranije smo samostalno uzorkovali vode i nosili na analize, a sada smo uzorkovali i vazduh i očekujemo rezultate stručne analize Instituta za javno zdravlje Vojvodine, na osnovu koje će pripremiti nove krivične prijave. Jednostavno, vazduh je užasan i to ćemo dokazati", navodi ovaj građanin za 021.
 
On dodaje da su građani pod utiskom da opština nastavlja da štiti farmu.
 
"Vlast ne sme ovaj problem da rešava jer je to pod zaštitom krupnog kapitala. Zagađivač je nedavno prijavio prihod za ekološku taksu u iznosu od 200.000 dinara, što je smešno kad pogledate koliko su prihodovali i šta rade u opštini. To je ogromna drskost. Ali naša bitka neće stati jer imamo na stotine dokumenata koji potvrđuju da se ovde radi o zaštiti zagađivača koji otvoreno truje ljude - a ako ja kao osoba kažem da neko truje ljude, zašto me ne uhapse onda, gde je tužilaštvo da kaže da obmanjujem javnost?", pita se Milenko Karlica i dodaje da građani samo traže dostojanstvene uslove za život.
 
Detaljnije o prvostepenoj presudi, nalazima inspekcije u vezi sa radom farme, primedbama građana i obećanjima lokalne vlasti da će zagađivač biti iseljen čitajte u našem članku OVDE.
  • sasa

    24.09.2020 09:33
    Majo, znam da smrdi i fabrika, ali ona je nedavno počela sa radom, ali svinje su dugogodišnji problem. Paradoks je da svinjar koji ispušta otpadne vode u kanal između kuća i od tog smrada ne može da se uđe u Rumenku, skuplja potpise po Rumenci za peticiju protiv fabrike. Ne branim fabriku. Sve je strašno. Na benzinskoj pumpi se ne možđe natočiti gorivo od smrada iz obližnjeg kanala pored pumpe. Ljudi to je strašno!
  • Temerin

    18.09.2020 14:50
    Za Rikija
    Seljak, Temerin nije selo kao prvo a kao drugo ne radi se o komsiji koji ima svinju dve vec o farmi koja u naselju ima nekoliko hiljada svinja. Dođi pa uzivaj u "mirisu" mozes i sendvic da poneses koji si zaradio danas botovanjem
  • Milenko

    17.09.2020 23:07
    Trovanje sa farme
    Poštovani,ovdje se radi o farmi iz 63 g... tad nije mogla biti sagradjena tu,nikad nije imala upotrebnu dozvolu,i tad i danas je prakticno bila u naselju,zatrovan je kanal od farme koji se uleva u Jagricku,prirodno dobro a dalje Tisu i Dunav,amonijak je tolikojak da otvoreno truje ljude,podneli smo 15 krivicni prijava,u opštini kazu da moraju da štite krupni kapital,usput farma je za eko dozvolu podnela prijavu prihoda za 2019 svega 200.000 din a u osamnestoj godini za osam meseci imali su prihod od 200 milijona mogu kako hoce,a truju,studiju o uticaju na zivotnu seredinu nema ko nalozi,integrisanu dozvolu nemaju,Moze im se!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti