Podneta krivična prijava zbog pogibije radnika na gradilištu u Novom Sadu, ministar to smatra jasnom porukom da će svi biti kažnjeni

Direktor Inspektorata za rad Stevan Đurović rekao je danas da je inspekcija podnela krivičnu prijavu u slučaju pogibije radnika na gradilištu stanova za bezbednjake u Novom Sadu koja se dogodila pre nekoliko nedelja.
Podneta krivična prijava zbog pogibije radnika na gradilištu u Novom Sadu, ministar to smatra jasnom porukom da će svi biti kažnjeni
Foto: 021.rs
On je na pitanje 021 o statusu radnika koji je poginuo, naveo da je radnik bio prijavljen. Prema ranijim nezvaničnim informacijama, u pitanju je turski državljanin. 
 
Ministar za rad Zoran Đorđević to što je inspekcija kontrolisala ovaj slučaj, kao i rad na crno na ovom gradilištu, ocenjuje kao spremnost države da se, počevši od svog dvorišta, izbori za bezbednije i bolje uslove rada na gradilištima. 
 
"Ne radi država to, država je posao na tenderu dala investitorima, ali je njihova obaveza da se pridržavaju svih zakonskih odredbi države Srbije. To su između ostalog bezbednost i zdravlje na radu i prijavljivanje radnika i niko neće biti aboliran. Naravno da ćemo mi raditi kontinuirano i najviše ćemo da gledamo tamo gde država ima direktno ili indirektno uticaj, jer to je najbolji primer toga da želimo da uvedemo red", odgovorio je Đorđević na pitanje 021.
 
Dodaje da misli da bi bilo nedolično da inspekcije idu po privatnim gradilištima i kažnjavaju, a da tamo gde se radi o državi da toga nema.
 
"Šaljemo jasnu poruku da će svi biti kažnjeni", istakao je.
 
Ipak, direktor Inspektorata za rad Stevan Đurović uglavnom nije zadovoljan kaznama koje sudovi propisuju nakon krivičnih prijava od strane Inspektorata.
 
"Tužilaštvo i sudski organi su ti koji regulišu kako će to dalje da ide. Mi kao strana u postupku dostavljamo ono što oni traže. Mi zaista još čekamo da se u slučaju gde je ljudski život koji nema cenu izgubljen nekome izrekne odgovarajuća kazna. Očigledno da je u 95 odsto slučajeva gde dođe do pogibije ljudski faktor uzrok", naveo je Đurović.
 
Đurović je izneo podatak da od 2003. godine do sada nije postojao nijedan slučaj gde je neko kažnjen zakonom predviđenom kaznom od dve do 12 godina zatvora. Najviša kazna koja je izrečena je uslovna na godinu dana.
 
Skrenuo je pažnju na pozitivan primer iz Zrenjanina gde je jedan poslodavac kršio i bezbednost na radu i imao neprijavljene radnike više puta, a kažnjen je sa tri miliona dinara. S druge strane, negativan primer koji ilustruje nekažnjivost ili blage kazne koje poslodavci dobijaju, desio se u Varvarinu gde su zatečeni radnici na crno više puta, sudija za prekršaje kaznio je poslodavca sa 20 hiljada dinara što je 20 puta manja kazna od minimalne. Ovakvih primera je, kazao je, više. 
 
U prvih osam meseci ove godine u Srbiji su poginula 22 radnika. Đorđević navodi da je prošle godine, u istom periodu, poginulo deset radnika više. S druge strane, ne treba izgubiti iz vida da je ove godine mnoge radove omela epidemija virusa korona.
 
Podsetimo, na gradilištu stanova za bezbednjake radnik je poginuo 24. avgusta. Prošle godine su na gradilištu pruge kod Čortanovaca poginula dva turska državljanina. U ovom slučaju podnete su krivične i prekršajne prijave, čiji je ishod još uvek nepoznat. I ovi radnici su imali ugovore o radu. 
 
Ministar Đorđević rekao je, ipak, da je čest slučaj da strani državljani koji dolaze da rade u Srbiji nemaju ugovore i nisu ni na koji način prijavljeni ni zaštićeni
 
"Procedura je pojednostavljena, nema administrativnih poteškoća, zato je prošle godine promenjen zakon. Kao zemlja želimo da budemo interesantni i povoljni kada je u pitanju dolazak stranih radnika. Ukoliko je bilo kojoj kompaniji potrebno da dođu radnici iz inostranstva, potrebno je samo da sklopi ugovor sa agencijom koja će podneti molbu za radnu dozvolu i boravište u Srbiji, MUP brzo odobrava boravišnu vizu i mi po automatizmu odobravamo i radnu dozvolu", istakao je ministar.
 
Kako je objavljeno na sajtu Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost", na gradilištima širom Srbije inspekcije su zaticale državljane Rumunije, Turske, Indije i drugih zemalja. Prema podacima koje su sindikati dobili od Inspektorata, u periodu od novembra 2018. do avgusta 2020. godine najviše stranih državljana evidentirano je na gradilištu "Promenade" u Novom Sadu, gde je zatečeno hiljadu radnika iz Rumunije bez radnih dozvola.
 
Neprijavljeni strani radnici zaticani su i na gradilištu brze pruge Beograd - Novi Sad - Subotica, kao i na gradilištu stanova za bezbednjake u Novom Sadu. 
  • Peki

    17.09.2020 18:21
    Danas u radnji i redu ispred mene radnik sa obližnje građevine pijan ko zemlja kupuje još dva piva. Ako oni sami sebe ne čuvaju , ko će ih sačuvati?
  • Inspektor Višekruna

    17.09.2020 18:20
    ???
    Neki preduzimač će odgovarati???
    Ljudi ginu! Sa obzirom na to nije primereno praviti ovako morbidne šale!
    Najveća kazna uslovno na godinu dana? Pa ako se potučem u kafani, bio bih sretan da prođem tako!
  • NS

    17.09.2020 17:04
    @MilaNs
    Nece ni krivicna ni prekrsajna prijava resiti problem pogibije radnika. A sto se tice preventive, mrka kapa. Kod naseg coveka jedino efekta ima kaznena politika. Udri po dzepu pa ce postovati propise i ovakve stvari se nece desavati

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti