FOTO, VIDEO: Aktivisti probili ograde na planinarskoj stazi na Fruškoj gori

Nekoliko stotina građanskih aktivista probilo je danas ograde na planinarskoj stazi na Fruškoj gori.
FOTO, VIDEO: Aktivisti probili ograde na planinarskoj stazi na Fruškoj gori
Foto: 021.rs
Ispred manastira Rakovac oko 11 sati okupilo se nekoliko stotina ljudi, koji su zatim krenuti betoniranim putem ka vidikovcu Kestena. 
 
Cilj akcije bio je, kako su najavili organizatori, oslobađanje žute planinarske staze Novi Rakovac - Zmajevac, koja je "zbog sveopšteg investitorskog napada na prirodu blokirana privatnim kapijama i ogradama".
 
Učesnici su na kapijama koje blokiraju stazu presekli lance i otvorili ih i tako uspeli da prođu stazom. Akcija je završena oko 13:30h.
 
 
 
"Želimo da pošaljemo poruku nadležnim institucijama vezanu za neverovatne napade na prirodu Srbije, na šume, na reke, na vazduh, na sve ono što je javno dobro. Poruka je da je zaista krajnje vreme da oni počnu da delaju na način koji štiti javna dobra i građane, a ne interes investitora", rekla je ranije aktivistkinja Dragana Arsić iz Pokreta "Odbranimo šume Fruške gore". 
 
 
Povod za skup je tačka inspekcijske prijave (opširnije OVDE) koja se odnosi na blokiranje dva javna nekategorisana puta koja su u isto vreme i žuta planinarska staza koja se nalazi u registru planinarskih staza Planinarskog saveza Vojvodine. Staza je blokirana sa dve metalne kapije i sada se nalazi u okviru ograđenog dela Fruške gore koji je otkupila Sanja Petrić. Povod je i to što je prošlo sto dana od inspekcijske prijave, a izveštaj inspekcije još uvek nije završen.
 
 
Kompanija Galens saopštila je juče da će, "uprkos navodima pojedinih medija da će kupovinom parcela na Fruškoj gori tamošnji Nacionalni park i vidikovac Kesten biti oduzeti od građana i na tom lokalitetu biti izgrađeno turističko ili stambeno naselje, ta prirodna dobra ostati otvorena za sve ljubitelje prirode".
 
Dodaju da su planinari i organizovane posete turista dobrodošli u poljoprivredno gazdinstvo, nakon što se sve privede nameni. Opširnije OVDE.
  • jel naše ili nije

    22.09.2020 02:29
    šta kaže katastar u oba slučaj
    "kako nesto sto pripada Mesnoj zajednici moze da se tretira kao "svoje"?"
    To neka oni koji tvrde da Kosovo nije naše objasne na primeru Kosova .
  • bezbroj problema

    22.09.2020 02:08
    Srpska Sveta Gora
    Bolje da se istraži ko kupuje te gradnje jos na papiru da ne bi nastao mnogo veći problem nego što na prvi pogled izgleda. Bez potraznje nema ni gradnje.
  • Сремац

    21.09.2020 21:10
    ШЕТАЧИ
    Шетачи имате срећу што у Србији може да ради ко шта хоће,па и ви,јер у цивилизованом свету се напади на приватну имовину бране оружјем.Гледали сте америчке филмове,јер видим да се залажете за нека права,тамо се пуца на насилнике,а ви сте насилници.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti