Zbog gomile smeća i pasa u dvorištu komšije ne otvaraju prozore

U delu Sremskih Karlovaca, poznatijem kao Kalvarija, komšiluk ima problema sa meštaninom koji nekontrolisano prikuplja smeće u dvorištu, a i drži između deset i trideset pasa.
Zbog gomile smeća i pasa u dvorištu komšije ne otvaraju prozore
Foto: 021.rs
Marko Kragulj, jedan od stanovnika Matoševe ulice, živi tik do ovog čoveka i kako kaže za 021.rs, ne može ni da otvori prozore u svojoj kući zbog smrada.
 
"On ima oko pet tona smeća u dvorištu. Do skoro je imao više od 20 pasa, a sad trenutno koliko sam izbrojao, ima osam velikih i još nekoliko malih", priča Marko. 
 
Kaže i da, zbog opasnosti da će ga veliki psi napasti, on svako jutro dete ispraća u školu i čeka ga ispred kapije pre nego što se vrati. Tvrdi da psi često progrizu ogradu i napadaju prolaznike.
 
"Obraćali smo se socijalnoj službi i opštini. Opštinu zovemo, oni kažu nisu nadležni. Socijalnu službu zovemo, oni kažu da oni njega obilaze, mada oni ga obiđu jednom u pet meseci. Pre neki dan je bila socijalna služba, odveli su ga. Pitao sam ih koliko će da ga zadrže, oni su rekli da se nadaju da će biti tamo stalno. Međutim, oni su ga odmah taj dan vratili, jer navodno jedan doktor nije hteo da potpiše da ostane kod njih", objašnjava Marko. 
 
Dodaje da je opština pre nekoliko godina očistila dvorište i iznela smeće, kada je njihov komšija bio u domu za stare na nekoliko dana. Odneli su iz njegovog dvorišta tada nekoliko kamiona punih smeća.
 
"Nemam ništa protiv njega, on nije napadan, niti glasan, ali dovlači smeće iz kontejnera iz Karlovaca u dvorište i u kuću", navodi sagovornik 021.rs.
 
U Centru za socijalni rad kažu da su u obavezi da preduzmu sve mere u zaštiti korisnika.
 
"U situacijama kada građani smatraju da su pojedinci zdravsteno ugroženi i da prestavljaju opasnost po sebe i druge, mogu se obratiti Centru za socijalni rad, koji će dalje preduzimati mere iz svoje nadležnosti. U ovim situacijama procedura je da se poziva služba hitne medicinske pomoći, kada lekar na terenu vrši procenu da li je lice neophodno uputiti na pregled", navodi se u pisanom odgovoru za 021.rs.
 
Dodaju da u slučaju da je licu oduzeta poslovna sposobnost, on se stavlja pod starateljstvo. 
 
"Staratelj ima dužnost da se stara o ličnosti štićenika, da ga zastupa, pribavlja sredstva za njegovo izdržavanje. Prema proceni organa starateljstva planiraju se usluge socijalne zaštite individualno prema svakom štićeniku pri čemu se u obzir uzimaju sve okolnosti uz poštovanje načela restiktivnog okruženja", zaključuje se u odgovoru Centra za socijalni rad.
  • Katarina

    03.10.2020 08:48
    @Bljuc
    Daleko od toga da se nema para za ovakve probleme,samo time niko neće da se bavi,jer...ljudska prava,prava životinja itd,itd ...
  • Karlovčanka

    02.10.2020 23:01
    Na snazi je opštinska odluka o držanju domaćih životinja ali komunalni inspektor Aleksandar Andrić zvani Aca Ribica ne radi svoj posao....Pritisnite opštinare neradnike da rade posao za koji ih plaćamo!!!Da primenjuju odluke koje donose!!!SRAMOTA!!!
  • Voja

    02.10.2020 09:00
    Smeće
    Takav lik je postojao u blizini pijace na Satelitu godinama.Nije taj u Karlovcima usamljen slučaj.Problem je što se niko ne bavi psihijatrijskim slučajevima u gradu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti