U Novom Sadu počinje besplatna vakcinacija devojčica protiv HPV-a

Dom zdravlja "Novi Sad" danas, 8. oktobra počinje vakcinaciju devojčica uzrasta od 12 do 14 godina protiv HPV infekcije.
U Novom Sadu počinje besplatna vakcinacija devojčica protiv HPV-a
Foto: Pixabay
Kako navode u Domu zdravlja, vakcine su dobijene u okviru projekta Gradske uprave za zdravstvo Novog Sada i Ministarstva bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku. 
 
Imunizacija protiv HPV infekcije će se sprovoditi četvorovalentnom vakcinom (HPV4) koja sadrži četiri tipa virusa: 6, 11, 16 i 18. Vakcinacijom protiv ova četiri HPV tipa postiže se zaštita od najvećeg broja izazivača kondiloma/genitalnih bradavica (tipovi 6 i 11) i karcinoma grlića materice (tipovi 16 i 18).
 
Vakcinacija devojčica HPV4 vakcinom uzrasta od 12 do 14 godina sprovodiće se u Domu zdravlja "Novi Sad", a devojčica od 15 do 18 godina, davanjem tri doze vakcine, u Institutu za javno zdravlje Vojvodine
 
Vakcinacija devojčica od 12 do 14 godina će se sprovoditi davanjem dve doze HPV4 vakcine sa minimalnim razmakom od šest meseci.
 
Planirano je da se prioritetno vakciniše 750 devojčica uzrasta od 12 do 14 godina, sa 1.500 doza vakcine. 
 
Vakcinacija će se sprovoditi uz dobrovoljni, pisani pristanak roditelja/staratelja i popunjavanje Obrasca 3 (Saglasnost za sprovođenje preporučene imunizacije) od strane izabranog lekara i roditelja. Podaci o sprovedenoj imunizaciji će se unositi u karton deteta (elektronski i štampani).
 
One devojčice koje su zainteresovane, tj. njihovi roditelji treba da se jave svom izabranom pedijatru i dogovore se o terminu vakcinacije i lekarskog pregleda.     
 
Vakcinacija je besplatna.
 
O nabavci vakcina protiv HPV-a možete čitati u našem tekstu OVDE.
  • Bivsi bot

    11.10.2020 00:38
    Tako to ide
    Nazalost, iz iskustva mogu da vam kazem da su ovi svi komentari "naredjeni" iskoordinisani. Prodje neko vreme dok covek ne otvori oci...ali na kraju ipak progleda, Bogu hvala!
  • Sneza

    10.10.2020 09:48
    Fali i suprotno polu
    Fali i suprotnom polu zato sto kad je preno jednoj devojci to ce biti i sa drugom i sa trecom itd...informisite se to mogu uzeti i decaci.
  • Ognjen

    10.10.2020 08:01
    Vakcinišite se. I žene i muškarci. Rak grla,rak grlića,rak anusa! Hpv se prenosi lako, dodirom. Ne izaziva hpv samo probleme na grliću. Može se pokupiti seksom,to je tačno, ali se može olizati i sa čaša u javnim ustanovama itd. Virus je jako otporan. Vakcina je uvedena da bude profilaktička, utvrdili su da je i terapeutska. Telo spontano doživi clearing, a ponovnom reinfekcijom, zaštićeni organizam znatno se lakše reši infekcije, koja je u znatno lakšem obliku! Ako vam više prija da vas seku i peku, pa okay. To se može raditi dok ima viška mesa. Nakon toga ne.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti