Novi Sad dobija 1.800 doza vakcine protiv HPV, virusa koji izaziva rak grlića materice

Novi Sad će biti grad koji će u bliskoj budućnosti raspolagati sa 1.800 doza savremene vakcine protiv humanog papiloma virusa, koja će biti dobrovoljno na raspolaganju za devojčice uzrasta od 12 do 14 godina.
Novi Sad dobija 1.800 doza vakcine protiv HPV, virusa koji izaziva rak grlića materice
Foto: Pixabay
Ovu novinu nedavno je najavila ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, koja je precizirala da je finansiranje ove nabavke vakcina način da se podrži rad budućeg Centra za unapređenje reproduktivnog zdravlja, u sklopu Doma zdravlja "Novi Sad".
 
Ovaj centar nalaziće se pri ambulanti u Almaškoj, koja se trenutno rekonstruiše i očekuje početak rada naredne godine.
 
Kako za 021 navode u kabinetu Slaviće Đukić Dejanović, ceo postupak u saradnji sa Gradom Novim Sadom sprovodi Institut za javno zdravlje Vojvodine, koji upravo danas završava sprovođenje javne nabavke 1.800 doza ove vakcine.
 
Kako je vidljivo u konkursnoj dokumentaciji, reč je o visokokvalitetnoj, četvorovalentnoj vakcini protiv HPV, koja će biti avansno plaćena dobavljaču, koji je u obavezi da prilikom svake isporuke dostavi i sertifikat o ispravnosti vakcina, izdat od strane Agencije za lekove i medicinska sredstva.
 
Dalje će se ovom vakcinom rukovati u Domu zdravlja, koji će u budućnosti dati detaljnije informacije o mogućnosti vakcinacije.
 
Omogućavanje vakcinacije devojčica vakcinom protiv humanog papiloma virusa provereni je način da se smanji smrtnost od raka grlića materice. U Srbiji godišnje od ove maligne bolesti oboli i do 1.500 žena, a umre njih 600, što nas svrstava u vrh država po broju obolelih i umrlih.
 
Prevencija bolesti je vrlo jednostavna - vakcina, ali kako su za 021 još ranije objasnili stručnjaci, ona je veoma skupa. Izuzev Poljske i Litvanije, sve zemlje Evropske unije uvele su vakcinaciju protiv HPV, te je mišljenje epidemiologa, ginekologa i drugih stručnjaka da je krajnje vreme da Srbija omogući mladim devojkama (ali i momcima), kao i ženama svih uzrasta da se vakcinišu o trošku RFZO.
 
U kabinetu Đukić Dejanović očekuju potpisivanje ugovora sa izabranim ponuđačem sredinom avgusta.
 
Detaljnije o raku grlića materice i stavovima naših stručnjaka čitajte u članku OVDE.
  • Jelena

    23.04.2021 19:51
    Hpv
    Da li ja kao odrasla osoba mogu da primim vakcinu? Čitala sam da ima efekta ako je primite pre nego napunite 45 godina?
  • Mama

    13.08.2020 22:54
    Ranije kad sam se raspitivala kod pedijatra, otkačili su me. Kako doći do vakcine ili do informacija o proceduri?
  • Milica

    01.08.2020 12:42
    Vakcinisati decu
    Imam 32 godine i prvi put posle mnogo godina, više nemam hpv virus u organizmu. Roditelji, vakcinišite decu. Ako ništa drugo, sačuvaćete ih od brige u kasnijim godinama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.