Srbija u vrhu po oboljevanju i umiranju od raka grlića materice, i dalje ništa od HPV vakcine

Svakog januara, kad se obeležava Evropska nedelja prevencije raka grlića materice, u Srbiji se podsećamo zvanične informacije - godišnje od ove maligne bolesti oboli i do 1.500, a umre 600 žena, što nas svrstava u vrh država po broju obolelih i umrlih.
Srbija u vrhu po oboljevanju i umiranju od raka grlića materice, i dalje ništa od HPV vakcine
Foto: Pixabay
Rak grlića materice najčešće je uzrokovan infekcijom humanim papiloma virusom, vrlo rasprostranjenim i seksualno prenosivim virusom koji godinama može da bude neprimetan, ali se najčešće kod žena i muškaraca manifestuje pojavom genitalnih bradavica - kondiloma. 
 
Prevencija je jednostavna, ali u Srbiji vrlo teško dostupna jer ne postoji mogućnost proverene, sigurne i sada već standardne vakcinacije protiv HPV o trošku zdravstvenog osiguranja. Uprkos višegodišnjih najava države da će ova vakcina biti dostupna o trošku RFZO, to se do danas nije dogodilo, ali je vakcina prema programu vakcinacije u Srbiji preporučena.
 
Dve do tri doze vakcine rešile bi problem za brojne žene, ali jedna doza u apotekama, gde je jedino dostupna, košta oko 100 evra, što je za mnoge nepriuštivo.
 
Prevencija i rano otkrivanje - šta kažu stručnjaci?
 
Kako za 021 navodi načelnik ginekologije na Institutu za onkologiju Vojvodine prof. dr Aljoša Mandić, čitav sistem mora da se angažuje kako bismo se uspešno borili protiv raka grlića materice. Tu su redovni ginekološki pregledi na koje žene nedovoljno dolaze, a koji bi mogli da utiču na rano otkrivanje putem PAPA testa i potom na uspešno lečenje.
 
"Da biste iskorenili ovu malignu bolest u periodu od dve do tri decenije, pregledanost ciljane populacije - žena, treba da bude 70-80 odsto, a pokrivenost vakcinacijom 90 odsto. Nažalost, Srbija je u vrhu i po oboljevanju, ali i po mortalitetu jer se bolest otkriva kad je već uznapredovala i neizvesnost lečenja je mnogo veća. Oportuni skrining kod nas postoji, ali nam se dešava da iste žene dolaze na preglede - to su one koje brinu o zdravlju, ali veliki kontigent pacijentkinja ne dolazi ili kasno dolazi i tu imamo problem. Nedolazak kod ginekologa duže od tri godine dosta povećava rizik da ćete kasno otkriti rak", navodi dr Mandić, inače predsednik Udruženja ginekologa Srbije.
 
Na pitanje 021 da li Srbija treba da uvede obaveznu vakcinaciju, naš sagovornik kaže da je to diskutabilna tema jer može da utiče na aktivnosti raznih lobija koji ne razumeju važnost i medicinsku dokazanost primene vakcina. Trebalo bi, kaže, dobro organizovati sistem koji će štititi žene i edukovati građane o važnosti prevencije i ranog otkrivanja.
 
"Za godinu dana treba samo da izdvojite 15-20 minuta i pregledate se, svi to vreme imamo. Kad dođete na onkologiju bolesni, tad vam je svaki minut bitan i tad ćete viđati doktora na svake dve nedelje. Jasno je šta je prioritet", navodi ovaj stručnjak.
 
Za dobar primer dobrog organizovanog, za državu značajnog projekta skrining programa ne moramo da idemo 'na kraj sveta', kaže dr Mandić i navodi primer Slovenije. 
 
"U Sloveniji su programom 'Zora' rak grlića materice doveli u srazmere incidencije primeren skandinavskim zemljama koje imaju najbolje organizovani skrining program, a šezdesetih godina prošlog veka Slovenija je imala incidenciju raka grlića materice kao Srbija danas. Svetska zdravstvena organizacija i Evropsko udruženje ginekologa i onkologa ukazuju da bi se uz adekvatnu primarnu i sekundarnu prevenciju, rak grlića mogao 'iskoreniti' kao što je to uradila Australija - prva zemlja koja je za 10 godina uspela da učestalost raka grlića materice smanji na 1.1 odsto na 100.000 žena", poručuje naš sagovornik.
 
Inače, naši stručnjaci sa Instituta za onkologiju Vojvodine nedavno su uspeli da ne samo izleče jednu mladu ženu od raka grlića materice, već i da joj sačuvaju reproduktivne organe. Ona je potom imala uspešnu trudnoću i rodila zdravu bebu.
 
Ovakve situacije smatraju se poduhvatima i naši lekari su veoma ponosni na ovaj uspeh, kaže dr Aljoša Mandić.
 
"U savremenoj onkologiji je rano otkrivanje vrlo bitno. Rak nije kraj života i naročito je moguće doći do uspešnog izlečenja, uz minimalnu invaziju, ako ste mlada žena, kao naša pacijentkinja kojoj smo spasili reproduktivne organe. Primenom hemioterapije, prvo smo smanjili tumor, a potom smo ga standardnom manjom operacijom odstranili. Tumor nekad odreaguje na hemioterapiju bez potrebe da se ide na velike operativne zahvate, a to se ovde dogodilo i potom su naše kolege iz Betanije uspešno vodile trudnoću. To nam je najveća nagrada, kao lekarima", priča naš sagovornik.
 
Više o raku grlića materice, vakcinaciji protiv HPV virusa i dugogodišnjoj nebrizi države za zdravlje građana čitajte u našem tekstu OVDE.
  • cleaner

    22.01.2020 16:09
    malo vise higijene bi trebalo
  • @Bns

    22.01.2020 15:54
    Realno, i bolje sto nema termina. Jer, postoji dodatni problem - pregledati radioloski dojku je ozbiljna vestina, koju vecina radiologa nemaju. Vecinom vide nesto, nemaju dovoljno znanja i da bi se pokrili, napisu da je potreban pregled na onkologiji. Onda provedes nedelje u novom zakazivanju, iscekivanju i strepnji jer ti je radiolog "videla" nesto sto moze biti rak, da bi na kraju shvatila da ova samo ne ume da radi svoj posao. Raspitajte se, ima svega nekoliko dobrih radiologa za dojku, koje, naravno, rade privatno, pa tako to i odradite. Ako mozete.
  • Png

    22.01.2020 07:39
    Nije teško za poverovati...
    Npr. drugareva majka, akademski obrazovana žena u kasnim 50tim, nije bila na redovnom ginekološkom pregledu 30god (tj od rođenja drugara) ,jer žena misli da će je ginekolog ,,obeščastiti,,.
    Tragikomično...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija