"Oko sokolovo" i u Novom Sadu?

Gradonačelnicima i predstavnicima devet srpskih gradova juče je u Beogradu predstavljen novi sistem elektronske kontrole parkiranja "Oko sokolovo", koji se primenjuje u glavnom gradu.
S novim sistemom upoznati su predstavnici Novog Sada, Niša, Čačka, Kragujevca, Vranja, Pirota, Kruševca, Subotice i Užica koji su izrazili želju da primene taj sistem kako bi uveli komunalni red u svojim mestima.
 
Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je istakao da je većina građana zadovoljna radom sistema "Oko sokolovo" koji se, dodao je, isplatio za malo više od mesec dana funkcionisanja.
 
"Uspeli smo da sprečimo zaustavljanje saobraćaja u gradskim ulicama, očišćeni su trotoari, žute trake i omogućen je bolji protok javnog prevoza", rekao je Vesić i dodao da su trenutno ovim sistemom pokrivene 243 ulice u Beogradu, a da je sistem predviđen za oko 600 ulica.
 
Izrazio je zadovoljstvo jer je softver sistema "Oko sokolovo" domaće proizvodnje, navodeći da je Beograd gradovima iz unutrašnjosti besplatno ponudio taj softver.
 
Naglasio je da suština tog sistema nije naplaćivanje kazni već da gradske ulice i trotoari budu prohodni, da javni prevoz funkcioniše i da ne bude "haosa" u parkiranju.
 
Vesić je rekao da je sistem "Oko sokolovo" jedinstven u svetu, odnosno da ne postoji nijedan sistem koji radi obostrano (ne)propisno parkirana vozila kao "Oko sokolovo".
 
Vršilac dužnosti sekretara za poslove Komunalne milicije Ivan Divac je pojasnio da "Oko sokolovo" deluje preventivno i da ne postoji mogućnost selektivnog kažnjavanja. Dodao je da Komunalna milicija, zajedno sa Gradskom upravom i Parking servisom, stoji na usluzi svima u unutrašnjosti kojima bude potrebna pomoć u uspostavljanju sistema "Oko sokolovo".
 
Direktor Parking servisa Andrija Čupković je rekao da je "Oko sokolovo" domaća intelektualna svojina koja je omogućila veliku uštedu novca. Čupković je istakao da u Beogradu postoji 30.000 parking mesta u zoni i da je potrebno oko 300 ljudi da bi kvalitetno mogli da obavljaju svoj posao, a da se zahvaljujući sistemu "Oko sokolovo" to radi sa 15 automobila i 40, 50 ljudi.
 
Kako je dodao, samo na angažovanju zaposlenih ostvarena je ušteda od 2,5 miliona evra, koji su sada preusmereni na neke druge poslove Parking servisa.
 
Sistemom "Oko sokolovo" opremljeno je 18 džipova marke "Land Rover Discovery". 
 
Softver snima vozila u prekršaju, a zapis u elektronskoj formi šalje Pošti Srbije, koja štampa i šalje na kućnu adresu vlasnika vozila. Ukoliko reši da plati kaznu po prekršajnom nalogu, biće mu odobren popust od 50 odsto.
 
Ukoliko vlasnik nije načinio prekršaj, treba u roku od osam dana da se izjasni ko je upravljao vozilom, jer će u suprotnom protiv njega biti pokrenut prekršajni postupak zbog prikrivanja podataka o počiniocu kažnjivog dela.
 
Kazne se kreću u rasponu od 5.000 do 25.000 dinara.
 
Kako su nadležni obelodanili na predstavljanju sistema "Oko sokolovo", vozila su plaćena 29.000 evra, a oprema je vredna oko 4.000.

Komentari 121

  • baron

    10.10.2020 21:48
    komentar
    Srbija je zemlja prevaranata, lažova, manipulatora ITD., kako je moguće da kolima uglavnom sedi po jedan putnik tj. vozač kada je gorivo slupo a plate male. Kafići puni ujutru od 08,ooh, kutija cigareta preko 300,oo dinara.Odakle Vam pare?
  • Sneza

    10.10.2020 20:22
    Slovacka
    gde je "oko "u Slovackoj koja ima 5 parkinga od kojih bahati sami stanu na mesto predvidjeno za 2 ili 3 vozila ...
  • Komša

    10.10.2020 18:40
    Tata Ikun, tek da vidiš retuse u Branka Bajića, stane, zakrči traku i to pored praznog parking mesta, pa zakrči i parking mesto. Svuda ležeći, potpuna ludnica. Takve treba izuti od kazni da boli.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.