FOTO: Radovi na novosadskom "Skadru na Bojani" nakon godina stagnacije, ali nepoznato čiji

Na novosadskom "Skadru na Bojani", nikada završenoj zgradi Poštanske štedionice na Pozorišnom trgu, odnedavno se obavljaju radovi, ali je nepoznato ko je tačno odgovoran za njih.
FOTO: Radovi na novosadskom "Skadru na Bojani" nakon godina stagnacije, ali nepoznato čiji
Foto: 021.rs

Poslednja dva meseca je raščišćen prilaz objektu, radnici su gotovo svakodnevno bili na terenu, a 021 nedeljama unazad ne dobija od nadležnih informaciju kakvi su radovi u pitanju.

Samim tim, nepoznato je da li je došlo do bilo kakvog razrešenja imovinsko-pravnih nesuglasica između Poštanske štedionice, Pošte Srbije, izvesnih stranaca, privatnih partnera, Grada i drugih uključenih suvlasnika, investitora i zainteresovanih.

 
 
 
021 je još 2017. godine imao nezvaničnu informaciju da je blizu epilog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa, ali se od tada ništa nije dešavalo.
 
O kakvim radovima je reč 021 je prvi put pitao Poštu Srbije i Poštansku štedionicu 12. avgusta, a Grad Novi Sad 25. avgusta. Iako smo u tri navrata ponavljali pitanja, Gradska uprava i Poštanska štedionica na njih nikada nisu odgovorili.
 
Pošta Srbije odgovorila je nakon instistiranja da pošaljemo zahtev za pristup informacijama od javnog značaja, te nam u odgovorima nije dala nijednu novu informaciju.
 
"Opštinski sekretarijat za urbanizam, stambene poslove i zaštitu životne sredine Novog Sada odobrio je Javnom preduzeću 'Pošta Srbije' Beograd izgradnju objekta u Novom Sadu na adresi Pozorišni trg 8 u svojstvu suinvestitora. Navedeni objekat nije u potpunosti završen i nalazi se u postupku ozakonjenja", navode u Pošti.
 
Pomenuti gradski organ više ne postoji, što je jasno jer je Grad zemljište dao Pošti na korišćenje pre tri decenije. Ugovor o izgradnji zajedničkog objekta Pošte, Poštanske štedionice i tadašnjeg "Invest doma" potpisan je davne 1988. godine, a radovi su počeli 1992. godine. Svega tri godine kasnije, radovi staju jer suinvestitori nisu imali dovoljno novca, a bili su prisutni i kompleksni imovinsko-pravni odnosi, koji se nastavljaju godinama kasnije. 
 
 
"Invest dom" je bankrotirao, te je Grad Novi Sad 2012. godine otkupio njihov udeo u vlasništvu, zajedno sa Poštom Srbije i firmom "Ateks".
 
Radovi ponovo staju nakon dve godine i od tada nema većih pomaka u ovoj priči. Nekadašnji direktor Pošte Milan Krkobabić je, upitan za mišljenje o ovom objektu 2016. godine, poručio da je "cela priča oko Poštanske štedionice glupost iz prošlosti", a gradonačelnik Miloš Vučević rekao je da Grad nema nikakvog udela u vlasništvu.
 
 
Na pitanje 021 da li je upoznat kakvi se radovi sada izvode na zgradi Poštanske štedionice, Vučević kaže da su imovinsko-pravni odnosi u ovom projektu "vrlo komplikovani", kao i da je bilo "neverovatno volšebnih radnji pravnih i privatnih partnera iz Italije".
 
"Zaboravio sam već koliko je tu puta vršena tranzicija tj. prenos vlasništva i suvlasničkih udela, vrlo komplikovano imovinsko-pravno pitanje. Uspeli smo u jednom talasu da ih nateramo da urade fasadu i da upristoje taj objekat koji je vrlo vidljiv i u neku ruku ogledalo centra grada. Nadam se da će oni to završiti, ja mislim da oni, osim imovinsko-pravnih odnosa, imaju velik problem - šta da rade sa tom zgradom? Kakav oblik poslovanja da bude? To je zgrada koja nema ni parking. Možda je pre 30 godina imala prednosti, a danas ima nedostatke", poručio je Vučević za 021 u avgustu.
 
Kako je dodao, Grad ne može nikoga ni na šta da natera, "osim da ih smelo politički pritiska".
  • Saša

    18.10.2020 14:05
    Radnički univerzitet
    Neka uzmu i tu zgradu, leglo zaraze i ko zna čega sve....najveće ruglo Novog Sada koje se vidi odakle god da pogledate, zgrada Radničkog univerziteta.....
  • Aleksa

    17.10.2020 00:28
    Konstruktivan predlog....
    Evo ja bih predložio gradu da da ovlašćenje sposobnoj firmi "Galens" da razreši pravno-imovinski nonsens oko ovog objekta, siguran sam da će objekat biti otvoren za upotrebu za par meseci, u tom slučaju. Drugovi, ne moramo se držati zakona ko pijan plota, u ovom slučaju, kad već nismo u drugim slučajevima. Ko je za neka podigne ruku?!
  • Neko

    16.10.2020 09:19
    Direktor ŠIJAK
    Neko reče "direktor Šijak" - kakvo prelepo Srpsko prezime : ))))

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti