FOTO, VIDEO: Galens i "Novi Sad na vodi" ujedinili novosadsku opoziciju i organizacije

Novosadske opozicione stranke i nevladine organizacije počele su danas zajedničku akciju skupljanja potpisa građana protiv građevinskog projekta "Novog Sada na vodi".
FOTO, VIDEO: Galens i "Novi Sad na vodi" ujedinili novosadsku opoziciju i organizacije
Foto: 021.rs
Radi se o nastavku više pojedinačnih akcija stranaka i NVO-a, kao i građana, protiv ideje da se realizuje projekat koji se kolokvijalno naziva "Novi Sad na vodi". On podrazumeva izgradnju velikog stambeno-poslovnog kompleksa na obali Dunava, na potezu Šodroš-Brodogradilište-Ribarsko ostrvo-Kamenička ada. 
 
Projekat od samog početka prate kontroverze, posebno zbog optužbi iz opozicije da lokalna vlast pokušava da omogući kompaniji Galens, koja je već vlasnik Brodogradilišta, da dođe i do okolnog zemljišta kako bi ga pretvorila u gradilišnu zonu.
 
 
Akcija koja nosi naziv "Novi Sad na vodi? Vidi, gari, ne može!" je prva koja je okupila novosadsku opoziciju nakon nekoliko meseci od lokalnih izbora, koje su bojkotovali. Zajedno su istupile Narodna stranka, Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka i Pokret za preokret. 
 
Uz njih su bile i nevladine organizacije Novi optimizam, Centar za interkulturalnu komunikaciju, VKK "Vasa Stajić", Zelena mreža Vojvodine, Most solidarnosti, Centar za održive zajednice.
 
Predstavnici stranaka i NVO-a su naveli da bi izgradnja "Novog Sada na vodi" bila "velika pobeda političara, tajkuna, građevinara i investitora, a strašan poraz Novog Sada i Novosađana".
 
"Gradska vlast i firma Galens prihodovaće stotine miliona evra, a naš grad i njegovi stanovnici biće - višestruko oštećeni. Novosadska vlast, zarad prihoda, od kojih će jedan deo zasigurno završiti u privatnim džepovima predstavnika vlasti, neće prezati od toga da pogazi međunarodne standarde, da se ogluši o dramatična upozorenja struke i građana, neće prezati ni od toga da poplavama ugrozi Novi Sad i okolinu, da uništi prirodu, "zelenu oazu" našeg grada i uradi do sada na ovim prostorima neviđen ekocid", poručuju organizatori akcije.

Predstavnici opozicionih stranaka i NVO su ocenili i da ovo smatraju početkom organizovanog otpora, te pozivaju građane da im se pridruže.
 
Oni će narednih dana i nedelja prikupljati potpise protiv realizacije ovog projekta, a peticiju će predati Skupštini grada. Nisu odredili kada će to učiniti, niti koliki broj prikupljenih potpisa je cilj, dodajući da akcija zavisi i od epidemioloških mera, jer nije sigurno šta očekuje Srbiju u narednim nedeljama.
  • Trt

    22.10.2020 10:08
    @Novi Sad

    Kad neko napiše idiotariju tipa "pre 30 god mnogi nisu imali ni kupatilo u centru" odmah znam da to znači "ja pre 30 godina sišo s busa i na dadoše mi da odem u prvi žbun".
  • Nema

    22.10.2020 10:01
    Nitko
    Normalan tko je protiv gradnje......ALI GRADNJE po standardima ..ekologije ..projekti koji imaju "DUŠU"...Ane betonizacija ..bez parkinga igralista vrtica skole sportskih terena ..i zelene povrsine.....Sve ono sto se danas odigrava na Podbari.....samo ..interesi i novac...mito i korupcija......
    ...Novi Sad na vodi DA....ali na ponos SVIH građana..a ne na korist korumpirane primitivne tkz "ELITE"
  • Milan NS

    22.10.2020 07:38
    @Zoran
    Odakle si ti, Zorane? Odakle su tvoji?
    Vidim da nisi baš puno vremena proveo u MOM gradu čim pišeš ovakve stvari.
    Kakve "investicije" ti pominješ?
    Ili ti je neko rekao da ti napišeš ili pojma nemaš.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti