Epilog studentske peticije na PMF: Prenošenje nepoloženih ispita koštaće sve isto - 500 dinara po bodu

Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu hitno je izmenio, nakon peticije studenata, deo odredbi koje je uveo ove školske godine, kojima se predviđalo da studenti plaćaju prenošenje nepoloženih ispita u narednu godinu po ESPB bodu, ali i ukidanje svih predispitnih obaveza koje je student već ispunio.
Epilog studentske peticije na PMF: Prenošenje nepoloženih ispita koštaće sve isto - 500 dinara po bodu
Foto: 021.rs
Deo studenata se sredinom oktobra pobunio jer su se pojavila nova pravila na PMF - naplata prenošenja svih nepoloženih ispita i to po bodu, kao i obaveza da studenti ponovo slušaju te iste predmete, uz ukidanje svih ranije položenih predispitnih obaveza poput kolokvijuma i radova.
 
Ova pravila Fakultet je uveo navodeći da samo poštuje odredbe novog Zakona o visokoškolskom obrazovanju, dok su studenti poručili da ovakve namete definitivno ne bi mogli finansijski da podnesu jer bi prenošenje samo jednog ispita moglo da ih košta i do 5.000 dinara.
 
Iako su studenti tražili moratorijum na novu odluku, fakultet je odbio da uopšte razmatra ovu opciju, navodeći da za to nema zakonskog osnova. Međutim, nakon pokretanja onlajn peticije koja je privukla 1.592 potpisa u ovom trenutku (ali i pažnju 021), Prirodno-matematički fakultet je odlučio da koriguje donete odluke.
 
"Odobrava se studentima Prirodno-matematičkog fakulteta, usled okolnosti koje su prouzrokovane pandemijom izazvanom virusom SARS-COV-2, da u školskoj 2020/21. godini važe prethodno realizovane predispitne obaveze ukoliko imaju obavezu ponovnog slušanja predmeta u skladu sa odredbama Zakona o visokom obrazovanju i opštim aktima Fakulteta. Za predmete koje su studenti u obavezi da ponovo upišu utvrđena cena boda je 500 dinara", odluka je PMF nakon vanredne sednice Nastavno-naučnog veća prošlog četvrtka i Saveta fakulteta u petak.
 
To suštinski znači da plaćanje prenošenja ispita nije ukinuto, već je cena fiksirana na 500 dinara za sve - bez obzira da li bod za njihov predmet košta 800 ili 1.400 dinara. 
 
Takođe, iako je odlučeno da se ne ukidaju predispitne obaveze poput položenih kolokvijuma ili urađenih seminarskih radova i studenti ne moraju ponovo da slušaju predmete koje nisu položili, i dalje će plaćati njihovo prenošenje.
 
"Ova današnja vest je jedan od primera rada Studentskog parlamenta u saradnji sa studentom prodekanom i pokazuje osnovni princip preduzimanja akcije odnosno primer adekvatnog pristupa problemima ovakve prirode, na jedan pravno i tehnički precizan i korektan način", navodi Studentski parlament PMF na svojoj fejsbuk stranici, što nije naišlo na oduševljenje dela studenata, koji se pitaju gde ide pomenutih 500 dinara koji se plaćaju za predmete za koje, ipak, neće postojati nikakva dodatna obaveza.
 
Detaljnije o zakonu koji je napravio problem čitajte na OVOM LINKU.
  • Bogi

    27.10.2020 14:09
    Državni posao
    Pljačkaju studente i njihove porodice . Toliki trust mozgova nije u stanju da napravi neku inovaciju ili unapređenje koju bi mogli prodati privredi pa da celo društvo ima koristi, Ovako trutovi navikli na državne pare uzimaju koliko im treba za njihov lagodan život. A što im se svake godine upisuje sve manje studenata oni rešavaju haračem,. Zbog ovakvih nam deca napuštaju studije i odlaze iz države. Ove bi trebalo zakopati dublje od nuklearnog otpada.
  • Ns

    27.10.2020 00:21
    Drago mi je da je peticijom i reakcijom 021 nepravedan namet ukinut.
    Da li mozete da se pozabavite i temom cetvoro dece koja imaju spinalnu misicnu atrofiju, tj. zasto drzava pusta te bebe da lagano i bolno umiru kad lek postoji i posle primanja tog leka (ako se primi sto pre) ta deca bi bila potpuno zdravi ljudi? Skupljanje preko 7 miliona dolara od strane gradjana je ugrozilo i druge koji su u potrebi, a za cije lecenje bi se realno preko donacija gradjana mogao sakupiti novac.
    Da li je posao gradjana ili drzave da spasava decu za koju postoji spas?
    Mislim da bez stavljanja ove price u fokus (medijski prostor) nista nece biti reseno.
    Hvala Vam unapred!
  • Novi Sad

    26.10.2020 23:10
    Lopovi
    Politika ušla odavno na fakultete. Sećam se emisije u kojoj je gostovala izvesna profesorka Uranija, nema tu više ni O od obrazovanja, fakulteti su tu da uhlebe još malo rođaka dok još po neko dete iz provincije dođe u Novi Sad sa željom da se edukuje. Žao mi dobrih profesora na fakuletu, od njih prave babaroge, a uprava se bogati na tuđoj nesreći. Studenti tražili da se se sve odgodi na godinu dana, što je sasvim korektno jer verovatno studiraju od kuće. Dobro pitanje šta i kome plaćaju. Bar je nade bilo da se dostojanstvo zadrži na Univerzitetu, međutim Srbija je davno dotaklo dno. Mi smo slika i prilika rijaliti programa odavnoooo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti