Novi Sad do kraja godine dobija bistu Tarasa Ševčenka

Bista ukrajinskog pesnika Tarasa Ševčenka biće postavljena u Novom Sadu do kraja 2020, tri godine od prihvatanja ideje da vojvođanska prestonica dobije obeležje posvećeno ovom ukrajinskom heroju.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević o ovome je danas razgovarao sa ambasadorom Ukrajine u Srbiji Oleksandrom Aleksandrovičem uz napomenu da će to biti kruna saradnje  Novog Sada sa gradom Lavov, koja je duga više od dve decenije.

Savet za kulturu Skupštine grada je 2017. godine prihvatio inicijativu Ukrajinske ambasade i ukrajinsko-rusinske zajednice da se u Novom Sadu postavi bista Tarasa Ševčenka. Potom je marta 2019. godine isti Savet doneo odluku da bista istaknutog ukrajinskog pesnika i slikara, borca za slobodu slovenskih naroda koja je izrađena od bronze i visine od 105 centimetara sa postamentom od granita visine 200 centimetara, bude postavljena na uređenoj zelenoj površini uz Bulevar cara Lazara i Aleju Mike Antića.

Kako je sada saopšteno iz Gradske kuće, bista je poklon Grada Lavova građanima Novog Sada i rad je poznatog ukrajinskog skulptora.

Inače, inicijativu da Ševčeku bude postavljena bista u Novom Sadu ranije su osudile opozicione stranke DSS i SRS, uz ocenu da se radi o osobi koja se više proslavila kao borac za nezavisnost Ukrajine od Rusije nego kao kulturni radnik. Ove dve stranke su navele i da je vrlo sporno što bistu poklanja Lavov koji je poslednjih godina uporište ukrajinskih neonacista.

Saradnja Lavova i Novog Sada je počela 1999. godine, a protokol o namerama je uspostavljen za vreme dok su radikali bili na čelu Novog Sada 2005. godine kada je gradonačelnica bila Maja Gojković.

U Novom Sadu godinama postoji ulica Tarasa Ševčenka na Detelinari, dok u Lavovu postoje ulice Srpska i Vuka Karadžića.

  • Komifo

    31.10.2020 10:00
    @Пера Детлић

    U pravu si, ovi spomenici su podjednako ružni i beskorisni kao onaj feudalni felacio na upokojenoj železničkoj stanici u Beogradu. Razlika u stepenu indignacije verovatno ima veze s time što se njihova ružnoća ne pruža 25 metara u vis, niti je plaćena iz našeg džepa.
  • Garica

    29.10.2020 09:36
    otkud sad
    Eto ti ga sad! Baš Novi Sad ima sve, fali mu jedino bista Tarasa Ševčenka!!! Mada, mislim da dok u Lvovu ne bude ulica Aleksandra Vučića i bista Miloša Vučevića, od Tarasa ne treba da bude ništa.
  • Novosadjanka

    28.10.2020 19:06
    Beogradski kej
    @ Pera Detlic

    Bista kompozitora Hadzibejlija je poklon gradu Ambasade R. Azerbejdzan. Ako se ne varam, finansirali su i obnovu keja ... kao simbole saradnje dveju drzava.
    Licno, nemam nista protiv spomenika umetnika..spornije mi je kada se najavljuje podizanje spomenika borcima, fasistima i sl. - Koje su vrednosti?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti