FOTO, VIDEO: Del Boj pisao malim Novosađankama i Novosađanima iz Avalona

Britanski glumac Dejvid Džejson, srpskoj javnosti poznatiji kao Del Boj, pisao je malim Novosađankama i Novosađanima iz Edukativnog centra "Avalon".
Iako su se "Mućke" u našoj zemlji prikazivale davnih devedesetih godina, mnogi i dan danas rado gledaju reprize, znaju svaku epizodu napamet, a ako ne baš svaku, onda bar većinu legendarnih fora Del Boja, Rodnija, Alberta i Deke Trotera. Međutim, ono što je neobično je da Del Boj i ekipa imaju fanove i među generacijama koje su rođene decenijama nakon premijernog prikazivanja serije.
 
Zbog toga je bilo zanimljivo i neobično da su đaci koji pohađaju Edukativni centar Avalon, u okviru projekta Avalon Writers Club, od svih poznatih ličnosti kojima su mogli da se obrate, odabrali da pišu baš Dejvidu Džejsonu, ocenjuje profesor Dejvid Entoni Kičing iz Avalona. 
 
 
"Projekat je trajao jedan semestar, a u njemu su učestvovale dve grupe dece sa kojima sam radio kao redovan predavač. Naši đaci su tada bili uzrasta od deset do 12 godina godina. Mnogi od njih nikada nisu napisali pismo u svom životu, s obzirom na sveprisutnost tehnologije, koja potiskuje veštine pisanja olovkom na papiru", kaže za 021 profesor Kičing.
 
Kako dalje kaže, izabrao je da đacima predstavi važne i zanimljive ličnosti iz različitih oblasti kao što su istorija, književnost, film i muzika, kao i članove kreljevske porodice.
 
"Deca su sama odlučivala o sadržaju pisama, a na času pre toga samo smo radili strukturu pisma. Nisam im čak ni ispravljao slovne i gramatičke greške, jer sam želeo da pisma budu autentična, originalna i smatram da je Dejvid Džonson to prepoznao, pa se zbog toga potrudio da odgovori na svako pismo pojedinačno u znak zahvalnosti", objašnjava ovaj profesor.
 
Šta je Dejvid poručio malim Novosađanima?
 
Mesec dana nakon što su pisali Dejvidu, članovima spisateljskog kluba Aleksi, Antoniji, Mili, Dunji i Zoji stigao je odgovor... 
 
"Deca su bila u šoku, nisu znala kako da odreaguju, oduševili su se kao da je u pitanju poklon ispod jelke", opisuje Entoni Kičing.
 
U Avalonu su odlučili da snime momenat kada đacima saopšte da su dobili odgovor, a njihovu reakciju na pisma ser Dejvida Džejsona možete pogledati u nastavku:
 
 
Džejson je pohvalio njihovo znanje engleskog jezika i izrazio radost što su "Mućke" toliko popularne u Srbiji. On do sada to, kako sam kaže, nije znao. Kao svaki pravi vitez, Džejson je odgovorio svakome ponaosob, uz izvinjenje što zbog brojnih obaveza odgovor malo kasni.
 
Iz njegovih pisama deca su saznala da u privatnom životu Dejvid voli konje, da ima nekoliko domaćih ljubimaca, među kojima su dva psa i tri pileta, kao i da je jedan od njegovih omiljenih glumaca Tom Henks.
 
Saznali su, takođe, da svaki napor vredi truda i da svaki san može da postane stvarnost ako u njega istinski verujete i potrudite se da ga i ostvarite.
 
 
Naravno, nije ovo bilo puko dopisivanje sa poznatom ličnošću. Sama činjenica da im je neko poput ser Dejvida odgovorio na pismo je velika i sjajna, ali je zapravo lekcija bila mnogo dublja i važnija.
 
"Pisanje poznatima im je dalo samopouzdanja, srušilo je prethodne barijere i pružilo im nešto čemu se raduju sa svakim dolaskom u školu, nešto drugačije od nastave na koju su navikli. Sama činjenica da su dobili odgovor na pisma poznate ličnosti im je pokazala da i dalje postoji skomnost, zahvalnost na onome što imamo, odgovornost, jer kada je neko u poziciji moći, on postaje nečiji uzor", ističe Dejvid Entoni Kičing.
 
Nisu samo klinci naučili nešto, već i profesori.
 
"Kao profesor naučio sam jednu od najvažnijih lekcija, a to je da ne treba očekivati od učenika da dosegne naš nivo, već da mi treba da dosegnemo njihov. Da nikada ne treba potceniti moć deteta, njegovu kreativnost i neiskvarenost. Mi, profesori, imamo odgovornost prema našim đacima, ne samo da ih pripremimo da postanu akademski građani, već i da budu uzorni članovi društva kada odrastu", zaključuje profesor Kičing.
 
Avalon Writers Club je samo jedan od projekata koje profesori Edukativnog centra Avalon rade sa učenicima. Ova škola tokom cele godine redovno organizuje nove, zabavne i edukativne aktivnosti, ali ujedno i planira šta će se raditi sledeće. 
 
 
Njihove originalne projekte možete ispratiti na Instagramu, Fejsbuk stranici i sajtu škole. Naravno, uvek možete i svratiti u Save Vukovića 21 gde ćete otkriti jedan neobičan šareni svet u kom zaposleni svakodnevno sa klincima stvaraju nešto jedinstveno.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti