Slava crkvene kapele u Kliničkom centru Vojvodine bez maski i distance

U krugu Kliničkog centra Vojvodine danas je obeležena slava bolničke crkve-kapele, Sveti Luka, prisutni su se pričestili, a primetno je da nije bilo pridržavanja epidemioloških mera.
Slava crkvene kapele u Kliničkom centru Vojvodine bez maski i distance
Foto: 021.rs (Ilustracija)

Crkveni obred organizovan je na samo nekoliko desetina metara od Infektivne klinike na kojoj se leče oboleli od kovida-19, zbog čega u samom kompleksu Kliničkog centra Vojvodine već mesecima važe stroga epidemiološka pravila.

Fotografije sa obreda objavljene su na sajtu Eparhije Bačke, a možete da ih pogledate na OVOM LINKU. Kako se može videti, osim sveštenih lica, obredu su prisustvovali članovi hora Svetosavskog hrama, građani, ali i, navodi se u saopštenju, zdravstveni radnici. Okupljeni su se "molili za sve one koji se leče u ovoj zdravstvenoj ustanovi, ali i za one koji ih leče".

Na fotografijama se vidi da većina ne nosi maske, kao i da izostaje distanca. Tokom liturgije prisutni su se pričestili, pa se otvara sumnja da je to činjeno istom kašičicom, što su stručnjaci kritikovali još u martu ove godine, u svetlu pandemije korona virusa, koja i dalje traje. 

Po pročitanoj molitvi, okupljeni su, uz pojanje slavskih himni, tropara i kondaka, izašli u dvorište kapele, gde su se blagosiljali slavski darovi - kolač i koljivo. 

Srpska pravoslavna crkva nastavila je sa bogosluženjima i u vreme korone, što je takođe bilo predmet kritika, pogotovo kada se saznalo da su organizovane uskršnje liturgije na kojima su bili prisutni i vernici, iako je na snazi bila zabrana kretanja. Ovaj slučaj je specifičan po tome što se sve dešava u kompleksu u kojem se zahteva poštovanje epidemioloških mera, nošenja maske i držanja distance. 
 
Sveštena lica, međutim, pokazuju nešto drugačije praksu, što se najbolje videlo u Gradskoj kući, prilikom dodele najviših gradskih priznanja, kada su maske nosili svi prisutni, osim sveštenih lica koje je predvodio vladika Irinej. Više o tome na OVOM LINKU.
  • Х

    04.11.2020 17:50
    @Еееее
    Капела, не црква. Две мале просторије у згради.
    Неком је то потребно.
    Колико има нпр. хамбургерија у склопу КЦВ па се вегани не буне против тога.
  • Piško

    02.11.2020 22:02
    ...
    @Isidora Nauka i religija nisu na istoj strani, jer da jesu i dalje bismo kugu terali molitvama a žene spaljivali na lomači.
  • Eeeee

    02.11.2020 17:58
    X
    Jbt zar je moguće da to postoji?Crkva u krugu bolnice pa ajd napravte i džamiju skupštinu za nazarene ma daj i katedralu a sinagogu izmestiti sve u bolnicu turaj

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti