FOTO, VIDEO: Džaba apeli - s maskama svi osim Irineja i sveštenih lica na dodeli gradskih priznanja

Na današnjoj dodeli gradskih priznanja, Oktobarske nagrade i Novembarske povelje, zaslužnim građanima, u Svečanoj sali Gradske kuće bilo je uočljivo da gotovo svi prisutni nose maske. Jedini koji su bili bez maski na licu jesu vladika bački Irinej i sveštena lica.
FOTO, VIDEO: Džaba apeli - s maskama svi osim Irineja i sveštenih lica na dodeli gradskih priznanja
Foto: 021.rs
Proteklih sedam meseci građani Srbije žive "korona život". Mnogo toga se promenilo, a ono što se pojavilo kao nova konstanta u životima jesu tri apela - budite odgovorni prema sebi i drugima, nosite maske i držite distancu. 
 
U skladu sa tim i gradska vlast je ove godine odlučila da otkaže tradicionalnu Svečanu akademiju na kojoj se dodeljuju gradska priznanja. Takođe, u Gradskoj kući je bilo manje zvanica nego inače, jer su, osim medija, bili prisutni tek članovi Gradskoj veća i nekoliko funkcionera, iako je običaj da ceremoniji prisustvuju u lokalni odbornici, predstavnici javnih ustanova i preduzeća, javne ličnosti, prethodni gradonačelnici i drugi.
 
Tako su se u Svečanoj sali Gradske kuće našli lokalni funkcioneri, ljudi iz protokola, dobitnici, po koji gost, novinari, snimatelji i fotografi. Neki su sedeli, neki su stojali, ali su se gotovo svi pridržavali mere koja se tiče nošenja maske. Svi osim sveštenih lica, a u prvom redu vladika bački Irinej Bulović, ovogodišnji dobitnik Novembarske povelje.
 
  
 
Odmah pored vladike Irineja, s maskom na licu, sedela je načelnica Infektivne klinike Kliničkog centra Vojvodine Vesna Turkulov. Upravo smo od medicinara koji su na svojim leđima izneli najteže momente borbe protiv korona virusa, koje su proveli u skafanderima, prolivajući znoj i spasavajući ljudske živote, mogli da čujemo apele da građani poštuju mere i da nose maske. 
 
Masku je tek u jednom momentu skinuo gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, samo kako bi se obratio okupljenima, nakon čega ju je odmah vratio na lice. Sam gradonačelnik je prethodnih meseci takođe apelovao na građane da nose maske i da se pridržavaju distance. 
 
"Stav Svetske zdravstvene organizacije na početku pandemije je bio da ima smisla da masku koristi samo zaražena osoba kako bi sprečila prenos infekcije. Danas se govori da ukoliko svi nose maske i drže distancu zaštita je blizu 99 odsto. Ukoliko nosi samo jedan zaštita za njega je oko 30 odsto, ukoliko ostali ne nose", poručio je nedavno epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa Predrag Kon.
 
  
 
Vladika Irinej je tokom obraćanja povodom dodele nagrade rekao da će novčani deo nagrade biti prosleđen dobrotvornoj ustanovi Eparhije bačke za realizaciju projekta Narodne kuhinje. Više o tome možete pročitati OVDE.
 
 
Podsetimo da su ministar zdravlja Zlatibor Lončar i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej pozvali građane da se i u narednom periodu, kada počinje obeležavanje krsnih slava, pridržavaju epidemioloških mera. Više o tome čitajte na OVOM LINKU.
 
  
 
Novembarska povelja se dodeljuje za negovanje demokratskih tradicija i jačanju zajedništva građana i građanki Novog Sada, privredni razvoj, duhovno stvaralaštvo, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, prosvetu i sport i druge delatnosti, humanitarne i dobrotvorne aktivnosti i ispoljavanje hrabrosti u vanrednim situacijama, spasavanje ljudskih života i sprečavanje materijalnih šteta.
  • nssasa

    27.10.2020 14:06
    Bez brige
    Ne brinite ništa, jedan od tekstova sa najviše komentara je "Policija će kažnjavati one koji ne nose maske". Znači sistem funkcioniše, ne bih bio u koži sveštenih lica pri susretu sa policijom!
  • boki 2

    27.10.2020 13:43
    oma gospodu u crnom kazniti po 100.00 din jer nenose maske u zatvorenom a još su i službena lica SPC e kad mene kojim slučajem budu ganjali zbog ne nošenja maske u zatvorenom imam sliku kao dokaz i kad oni budu sankcionisani mogu i ja imunitet na koronu nema niko za sad mislim politički
  • kuzze detelinara

    26.10.2020 18:57
    o čemu pričamo?
    Ја никада нисам видео Владику без маске.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti