FOTO: Od ponedeljka počinje da radi Narodna kuhinja Eparhije bačke na Klisi

Narodna kuhinja pri Eparhiji bačkoj, na Klisi, počeće sa radom od ponedeljka, 9. novembra, a korisnici mogu već tokom ove nedelje da se prijave svešteniku u delu grada u kom žive, rečeno je danas na osvećenju prostorija.
FOTO: Od ponedeljka počinje da radi Narodna kuhinja Eparhije bačke na Klisi
Foto: 021.rs
Jerej Lazar Majstorović, upravnik dobrotvorne ustanove Eparhije bačke, kaže da se za sada prijavilo oko 50 korisnika, a kapacitet kuhinje, u zavisnosti od broja prijavljenih može da bude i do 600 obroka.
 
"Oni koji žele da se prijave treba da se jave svešteniku, a odluku o tome ko će biti korisnik donosiće sveštenici, jer su oni svakodnevno na terenu, sa narodom su i imaju uvid u kakvom se stanju osoba nalazi, kakve su joj potrebe. Sami sveštenici će izvršiti trijažu korisnika, pa ćemo po njihovim preporukama određivati korisnike", navodi jerej i dodaje da će korisnici kada dođu u prostorije narodne kuhinje dobijati evidencione kartice koje će biti u obavezi da pokažu svaki put kada dođu po obrok.
 
 
Tokom radnih dana biće pripremani kuvani obroci, dok će korisnici koji dođu petkom, pored kuvanog obroka, dobijati i suvi obrok za vikend. 
 
Budući da je trenutno prijavljeno 50 korisnika, narodna kuhinja će raditi od 11h do 12h, a ukoliko se broj korisnika poveća i radno vreme će biti produženo. 
 
 
Jerej Majstorović zaključuje da je ovaj projekat "konkretan dokaz da je Crkva uvek uz svoj narod".
 
On je iskoristio priliku da se zahvali Gradu i Pokrajini na podršci i dosadašnjoj saradnji i naveo da je to "svedočanstvo da saradnja Crkve i države, koja je u slučaju Eparhije bačke na visokom nivou, može da reši mnoge probleme".
 
Inače, čin osvećenja prostorija Narodne kuhinje trebalo je da izvrši episkop bački Irinej, ali se on na događaju nije pojavio. Na pitanje zašto je vladika odsutan, jerej je odgovorio da je on imao "neodložne obaveze za potrebe Crkve, ali da je zaista imao želju da dođe".
 
Narodna kuhinja Eparhije bačke nalazi se pored crkve na Klisi. 
 
  • Dragan

    06.11.2020 09:07
    Eh
    Puno danas lizača mrtvih među komentatorima.U ove satanine objekte ne ulazim makar umro.Bog je jedan i nije vlasništvo crkve bilo čije.A počeo je da kosi bivše članove SKJ koji su sad pravoslavci.Najviše komunista kako je SM rekao na 13kongresu su Srbi tj preko 2 miliona.
  • Vera

    06.11.2020 08:50
    Konačno
    Posle mnogih komentara u javnim medijima i prozivki konacno se nas Veliki vladika Irinej Bulovic umilostivio da u dascari otvori kuhinju za gladne gradjane. E moj Vladiko zaboravio si iz kakve si sirotinje iznikao, a svaki dan gledas u gladne vernike i tek sada kuhinja za njih. Bitno je da si milione utukao u Vladicanski dvor da se oblepis plocicama. Otvori ta vrata da udju mlado i pametni, jadni i bolesni. To je vera, to je duhovnost, I na kraju krajeva, bogati Srbi su ostavljali legate za siromasne a ne tebi....
    Treva da ima barem deset kuhinja u gradu za gladne.
  • Komifo

    06.11.2020 08:38
    @IZ SREMA

    Ništa ne brini za ateiste, siguran sam da su ti siroti, mentalno oboleli ljudi koji lutaju ulicama svi odreda vernici.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

U utorak jaka košava

Posle nestabilnog vremena u toku noći, u ponedeljak će, uz promenljivu oblačnost, padavine biti manje verovatne.