Reakcije na grafit mržnje protiv Kona: Kazna za one koji pozivaju na linč i zločin

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević osudio je grafit mržnje protiv doktora Predraga Kona koji je osvanuo na Novom naselju.
Reakcije na grafit mržnje protiv Kona: Kazna za one koji pozivaju na linč i zločin
Foto: 021.rs
"Kao gradonačelnika Novog Sada, ali prvenstveno kao čoveka, duboko me je uznemirio uvredljiv grafit antisemitskog sadržaja protiv jednog od heroja našeg vremena dr Predraga Kona i cele jevrejske zajednice. Siguran sam da je to delo bolesnog pojedinca, koji na ovako sraman način veliča totalitarni režim i holokaust i to u našem Novom Sadu koji je pretrpeo ogromne žrtve od strane fašista i postao svetionik tolerancije i mirnog suživota", naveo je Vučević. 
 
Dodaje da će grafit hitnom akcijom antigrafitne jedinice biti uklonjen.
 
"Ta ljaga će pod hitno biti oprana sa novosadske fasade. Ali zahtevam od nadležnih organa da što pre ustanove ko je odgovoran za ovaj vandalizam. Apelujem i na celokupnu javnost da osudi ovakvo ponašanje, da ne dozvolimo ni jedan takav atak na ljudsko dostojanstvo. Očekujem da budemo jedinstveni u tome, da branimo i čuvamo našu Srbiju od fašizma", rekao je Miloš Vučević.
 
I Lekarska komora Srbije najoštrije osuđuje nerazumni i anticivilizacijski čin mržnje prema kolegi Predragu Konu.
 
"U svako doba, bez obzira na okolnosti, teškoće i krize, dužnost i ljudska obaveza svakog pojedinca, a time i društva u celini, je težnja ka humanosti, čovečnosti i borbi protiv diskriminacije i netrpeljivosti. Očekujemo i apelujemo na nadležne državne organe da što pre pronađu i adekvatno sankcionišu one koji pozivaju na linč i zločin", navode u komori.
 
Društvo za održivu budućnost - Koraci, najoštrije osuđuje antisemitizam i pretnje smrću dr Predragu Konu.
 
"Nažalost, antisemitizam je deo šire mržnje i antihumanizma koji su zahvatili ne samo Srbiju, već Evropu i svet - a odražavaju se u vidu napada na sve one koji su drugačiji i one koji drugačije misle, naročito kada je reč o Jevrejima, Romima, LGBT zajednici, umetnicima, novinarima, aktivistima… Krize, poput ove koju je izazvala epidemija virusa korona pogoduju jačanju populističkih i nacionalističkih pokreta kojima je svojstven desni ekstremizam, antinaučni pogled na sve, negiranje naučnih tekovina, a u nedostatku institucionalnih kanala komunikacije i zaštite građana antagonizmi, mržnja i nasilje preplavljuju privatni i javni prostor", navode u udruženju.
 
Oni pozivaju nadležne institucije da što pre pronađu počinioce koji su pretili dr Konu, kako bi adekvatno bili kažnjeni.
 
U višeetničkoj Vojvodini i Republici Srbiji nema mesta za bilo koju vrstu diskriminacije i netolerancije, poručio je Pokrajinski zaštitnik građana - ombudsman povodom ispisivanja antisemitskog grafitaa.
 
"Najoštrije osuđujući ispisivanje grafita, Pokrajinski ombudsman podržava nadležne organe u njihovom radu da pisce grafita brzo identifikuju i preduzmu sve aktivnosti vezane za postupanje i u preventivnom smislu, a komunalne službe u aktivnostima da se pomenuti i svi drugi grafiti ovakve i slične sadržine uklanjaju u najkraćem roku", navodi se u saopštenju.
 
Pokrajinski ombudsman izražava svoju zabrinutost zbog pojave grafita antisemitskog sadržaja u Novom Sadu, ali grad koji se toliko ponosi svojom multikulturalnošću i solidarnošću po mišljenju Pokrajinskog ombudsmana će i dalje da kontinuirano obeshrabruje pisce mrziteljskih (diskriminatorskih) poruka. 
 
Svoj identitet i duh naše društvo, po mišljenju Pokrajinskog ombudsmana, na najbolji način može da čuva samo ako je humano i solidarno i jasno u odlučnoj  osudi govora mržnje, sa nultim stepenom tolerancije, dodaje pokrajinski ombudsman.
 
Kako su za 021.rs potvrdili iz Gradske uprave, grafit je uklonjen danas oko 13 časova.
  • Kvazimodo

    12.11.2020 09:10
    Buducnost
    Naravno da su svi normalni svom snagom protiv ovakvih izliva, ali ako sa vrha drzave dolaze slicne poruke o fasizmu... Sta li nas sve tek ceka...
    Mrznja radja samo mrznju i nista drugo... Ako to nismo za ovih par hiljada godina uvideli onda nista...
  • Satelićanin

    12.11.2020 07:57
    Šta se vajkate
    Imate na Novom Naselju u isto vreme i najveće huligane koje smo ikad videli i najbolju kulturnu gradjansku inicijativu (Novo kulturno naselje), verovatno samoorganizovanih mladih, kao odgovor na to što policija i gradska vlast ne radi temeljnije svoj posao, a mora se živeti dostojno čoveka. Sada ste tamo otvorili kao bajagi ceo objekat za kovid, ali ipak nije poslednji sprat. Formirajte bar 3 šatre sa po 2 plinska grejača ispred, da ljudi čekajući na temperaturi ne dobiju upalu pluća.
  • 9

    12.11.2020 07:25
    Jel
    se to radikal probudio ili ga je centar Simon Vizental opomenuo
    za ruglo i beleg multinacionalnom gradu u vidu spomenika
    poznatog antisemite jaše tomića?

    Prst u oku i dalje stoji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti