Predložena izgradnja novog prihvatilišta za beskućnike u Futogu, trenutni kapaciteti nedovoljni

Pred odbornicima Skupštine Novog Sada u petak, 27. novembra naći će se Predlog odluke o izgradnji novog objekta za prihvatilište za odrasla i stara lica u Futogu.
Predložena izgradnja novog prihvatilišta za beskućnike u Futogu, trenutni kapaciteti nedovoljni
Foto: 021.rs
Kako je navedeno u Predlogu odluke u Futogu bi trebalo da se izgradi objekat ukupne površine od oko 6.200 kvadrata koji bi imao prizemlje i dva sprata. Novi objekat smestio bi 120 korisnika i tako obezbedio potpuno zadovoljavanje osnovnih potreba socijalno ugroženih pojedinaca. Neophodno je obezbediti i zasebno korišćenje zajedničkih prostorija i dvorišta namenjenih za korisnike. 
 
Pre nego što se u 2021. u budžetu Novog Sada izdvoji novac za izgradnju projektno-tehničke dokumentacije, potrebno je pokrenuti postupak za prenos prava javne svojine sa Republike Srbije na Grad Novi Sad i izvršiti preparcelaciju dve parcele radi formiranja jedinstvene na kojoj će se nalaziti objekat. 
 
Ovaj predlog usledio je nakon obraćanja Gerontološkog centra "Novi Sad" Gradskoj upravi za socijalnu zaštitu sa molbom za obezbeđivanje sredstava za finansiranje izgradnje novog prihvatilišta za stara i odrasla lica. I Centar za socijalni rad Novog Sada obavestio je Gradsku upravu da postoji potreba za zbrinjavanjem većeg broja odraslih i starih lica i da sadašnji kapacitet prihvatilišta nije dovoljan.
 
Usluga smeštaja u prihvatilište za odrasla i stara lica u Futogu trenutno se pruža u skladu sa ugovorom zaključenim između Grada Novog Sada i Gerontološkog centra, a trenutni kapacitet objekta je 60 korisnika
 
Kako je u dopisu objasnila direktorka Gerontološkog centra Slavica Škrbić u prihvatilištu se uglavnom zbrinjavaju korisnici izuzetno narušenog zdravlja koji zahtevaju strogu izolaciju od korisnika koji u Domu koriste usluge smeštaja, a koji su trenutnim rešenjem objekta Prihvatilišta često zdravstveno ugroženi, što se naročito pokazalo kao problem u situaciji pandemije izazvane virusom korona. 
 
U prihvatilištu se korisnicima obezbeđuje privremeno zbrinjavanje, zdravstvena zaštita, kulturno-zabavne i druge potrebe, do obezbeđenja povratka u mesto prebivališta ili dok se za korisnika ne utvrdi odgovarajući oblik zaštite. 
 
Zbog povećanog udela starijih građana u strukturi stanovništva, teške materijalne situacije i odsustva porodične podrške, kao i zbog narušenog zdravstvenog stanja većeg broja odraslih i starih lica koja zahtevaju urgentan smeštaj, postojeći kapacitet je nedovoljan. Trenutno samo sa teritorije Grada Novog Sada na smeštaj u prihvatilište čeka oko 40 lica, navodi se u Predlogu odluke. 
 
Kako smo već pisali (OVDE) poslednjih godina je zahteva za smeštaj u Prihvatilište sve više, a formirana je i lista čekanja, što je naročito izraženo tokom zimskih dana. 
  • Steva

    25.11.2020 10:52
    Ne toliko nam dobro ide, prosperitet, nikad manja nezaposlenost, Srbija 2025, plate 900€, a sve vise beskucnika, otvaraju se nova svratista, sve vise narodnih kuhinja i sve veci redovi ispred njih...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.