Lista čekanja za prihvatilište za beskućnike u Novom Sadu, svake godine sve više socijalno ugroženih građana

Svi kapaciteti Prihvatilišta za odrasle i starije u Futogu, za osobe kojima je potrebna nega zbog ugrožene socijalne situacije, popunjeni su u ovom trenutku.
Lista čekanja za prihvatilište za beskućnike u Novom Sadu, svake godine sve više socijalno ugroženih građana
Foto: Pixabay
Poslednjih godina je zahteva za smeštaj u prihvatilištu sve više, a stvorila se i lista čekanja.
 
Loša materijalna situacija, bolesti, starost ili pak beskućništvo i prosjačenje sve su izraženiji poslednjih godina. Veći broj materijalno ugroženih građana doveo je do sve veće potrebe za različitim vidovima socijalne i zdravstvene pomoći, pa tako više nema mesta u Prihvatilištu za odrasla i starija lica u Futogu. Situacija nije nimalo lakša sa prelaskom u zimski period, kad mnogi traže sklonište od smrzavanja na ulici.
 
Kako za 021 kaže rukovodilac prihvatilišta Anđelka Barać, u ovom trenutku se na čekanju nalazi 12 zahteva za privremeni smeštaj u ovu ustanovu, koja se nalazi u kompleksu Doma za starije i penzionere u Futogu.
 
"S obzirom na to da su kapaciteti Prihvatilišta u prethodne dve godine povećani i da je smeštajni kapacitet šezdeset korisnika, nadamo se da ćemo uspeti da prihvatimo sve korisnike koji se u zimskom periodu nađu u stanju hitne i neophodne pomoći", poručuje Barać za 021.
 
Osim prihvatilišta, svi koji su u teškoj situaciji mogu da dobiju pomoć u Svratištu za beskućnike u Futoškoj 46 u Novom Sadu. U ovom objektu imaju obroke, higijenu, finansijsku pomoć za prevoz, zdravstvene usluge ili pomoć za obezbeđivanje neke potrebne dokumentacije. I ovaj objekat je sve više posećen.
 
"Svratište za beskućnike svake godine ima povećan broj korisnika, koji koriste naše dnevne usluge. U letnjem periodu broj korisnika na dnevnom nivou se kreće oko dvadeset, dok je u zimskom periodu taj broj duplo veći", kaže Anđelka Barać za naš portal.
 
Epidemija virusa korona dovela je i do novih pravila kad je reč o zbrinjavanju beskućnika i socijalno ugroženih koji koriste ovaj vid pomoći. Uputstva je, dodaje Barać, dalo Ministarstvo za rad.
 
"To podrazumeva: prijemi korisnika se vrše smeštajem u izolacioni blok u trajanju od 14 dana, uz obavezan PCR test. Nakon isteka, korisnika smeštamo u redovnu sobu i primamo drugog korisnika. Svratište sa dnevnim uslugama u vreme epidemije prima korisnike bez ograničenja, kontinuirano, sa proverom telesne temperature i svim merama zaštite", navodi naša sagovornica.
 
Ovi kapaciteti su, inače, u sklopu Gerontološkog centra.
 
Kako je 021 nedavno analizirao, na osnovu zvanične statistike, svaki drugi anketirani građanin ne može da priušti nedelju dana odmora van kuće, dok svaki treći jedva "sastavlja kraj s krajem" iz meseca u mesec. Više o analizi stope siromaštva u Srbiji saznajte u našem članku OVDE.
  • Mysha

    01.11.2020 07:58
    @Onaj tamo
    Lakse je prositi..... Da jer svi jedva cekaju da vas zaposle ako nemate adresu prebivalista, mogucnost da se okupate itd. Bolje se informisite sta znaci biti beskucnik. Opste je poznato da je beskucnistvo sistemski problem, a ne problem tih pojedinaca, naravno ni jedna drzava to nece da prizna.
  • Onaj tamo

    31.10.2020 13:29
    Zalosno
    Cekajuci bus,uvek gledam beskucnike,koji su bolesn,i pomoci treba,ali ima tu ljudi od 35 do 45 god koji bi mogli imati neku radnu obavezu ali lakse je prositi,ispada da sam blesav sto radim ovako socijalno ni brige ni Pameti.???
  • hm

    30.10.2020 18:37
    Vreme je grozno i jadno, ali ovo vreme tek sad stvara buduce beskucnike. Istini za volju, ovi sadasnji su prosli kroz mnoga vremena, od kojih mnoga nisu bila losa, bar ne toliko, i mnogi su tu svojim cinjenjem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti