Sadnja vetrozaštitnog pojasa u Budisavi gotova za dve nedelje

Sadnja vetrozaštitnog pojasa u Budisavi trebalo bi da bude završena u naredne dve nedelje.
Vrednost projekta je 2,5 miliona dinara i realizuje ga Gradsko zelenilo. On je započet krajem 2019. godine, a rok za završetak radova je decembar 2020. godine. 
 
U pitanju je deo šireg projekta formiranja vetrozaštitnih pojaseva u poljoprivrdnom reonu na područjima svih katastarskih opština Grada Novog Sada. Ukupna vrednost podizanja svih vetrozaštitnih pojaseva iznosi preko 100 miliona dinara. 
 
Prema rečima direktora Gradskog zelenila Miloša Egića projekat podizanja vetrozaštitnih pojaseva u Budisavi biće realizovan u naredne dve nedelje i njime je obuhvaćena sadnja oko 14.500 sadnica viših i nižih vrsta u dužini od 14 kilometara.
 
Direktor Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu Saša Orlović je rekao da je danas istorijski trenutak za grad, jer je počelo podizanje vetrozaštitnih pojaseva koji imaju višenamenske funkcije.
 
"Pojasevi će biti podignuti na ukupno 209 hektara, odnosno 387 kilometra će iznositi dužina pojaseva i biće zasađeno oko 240.000 sadnica. Ovi podaci se odnose na kompletan atar, dakle celo područje Grada Novog Sada. Biće korišćene uglavnom domaće vrste sadnica, poput hrasta lužnjaka, kao i bagrem koji je dobar za ovo područje. Izborom vrsta sadnica želimo da pored zaštite od vetra utičemo i na biodiverzizet i tako praktično stvaramo jedan zeleni prsten oko grada. Kad bude formiran, naš zadatak je da ga dobro održavamo i čuvamo kako bi u potpunosti mogao da vrši svoju funkciju", rekao je Orlović.
 
Vetrozaštitni pojasevi doprinose smanjenju gubitka plodnih slojeva zemljišta, očuvanju njegove plodnosti i štite saobraćajnu infrastrukturu od snežnih smetova.
  • Lajos Pete

    26.11.2020 17:44
    Sadnice
    Tebalo bi i MI MESTANI da ucestvujemo -Znali bi ko gde i koliko posadio,time ( po meni) bi i imao neku odgovornost da vidi te sadnice ;rastu li jel komsija brine,a i paori da ne okrecu prikolice ,tanjirace a tek kombajne tamo gde neetara sirok-po katastru ali je suzen na neki 3-4m A nadam se ovi Vandali nece unistavati
  • brus li

    26.11.2020 17:30
    bravo
    Nadam se da će:
    - narasti na veliko
    -neće smetati zemljoradnicima tj. za te nove velike mašine - nema meata za manevar.
    -da će se vrane iz centra budisave preseliti na novu lokaciju -za jedno 10 god.
  • odlična inicijativa

    26.11.2020 16:25
    odlična inicijativa kada nema bolje. Ovaj posao svakako ne treba da radi Zelenilo, jer u spektru sadnog materijala poseduju jedino bagrem i jednu vrstu hrasta. Valjda za toliko imaju budžet.
    Svaku njivu bi vlasnik morao omedjiti drvećem po svom izboru. Neke vrste obezbedjuju azot i druge minerale, neke pomažu u kontroli vlage, neke su medonosne, neke odlikuje brz rast i regeneracija stabla,d a voće daje direktnu korist.
    Zelenilo će iz budžeta potrošiti ogroman novac a krajnja korist, iako značajna, teško će nadoknaditi uloženo. Jednom uredbom ministarstva, bilo bi učinjeno više

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti