Situacija u Novom Sadu teška zbog korone, broj sahrana dupliran

Na novosadskim grobljima poslednjih dana dupliran je broj sahrana u odnosu na prosek, a JKP "Lisje" sahrane zakazuje nekoliko dana nakon prijave smrti, saznaje 021.rs.
Situacija u Novom Sadu teška zbog korone, broj sahrana dupliran
Foto: 021.rs

Gradonačelnik Miloš Vučević kaže za 021.rs da je broj sahrana povećan, ali da sve to nisu slučajevi korone i da, što se tiče gradske vlasti, "Lisje" može da počne da sahranjuje i nedeljom. On je naveo da sahrana nedeljom nema prvenstveno iz verskih razloga i organizacije rada "Lisja", ali da je, ukoliko se odluči da se krene sa sahranjivanjem i tim danom, lokalna vlast saglasna sa tim potezom.

Da je u Novom Sadu sve više sahrana govori podatak da je od prošlog ponedeljka, 26. novembra, do petka, 4. decembra, organizovano 165 sahrana na gradskim i prigradskim grobljima, a u istom periodu 2019. godine bilo je 106 sahrana. Poslednja četiri dana ima po 19 ili 20 sahrana dnevno, dok je višegodišnji prosek do 10 sahrana. Takođe, među sahranjenima prethodnih dana, bila su bar dva slučaja starijih bračnih parova koji su umrli u istom danu, što se veoma retko dešava.

U JKP "Lisje" za 021.rs navode da je ovo i inače period godine kada dolazi do povećanja broja sahrana.

"Prosečan broj sahrana na svim grobljima uključujući i Gradsko groblje posmatrano za tekuću godinu iznosi 14, a uzimajući u obzir samo gradsko groblje, u proseku je izvršavano između osam i devet sahrana dnevno u proseku. Zimski meseci, počevši od polovine novembra zaključno sa krajem marta meseca, uzimajući u obzir evidenciju sahrana koju smo dužni da vodimo, predstavljaju period godine kada je procenat sahranjivanja inače nešto veći u odnosu na ostatak kalendarske godine. Primetno je, da je u toku tekuće godine za mesece jun, jul i avgust, kao i prethodni mesec-novembar broj izvršenih sahrana povećan. Sahrane se izvršavaju po redosledu zakazivanja, te je u predmetnom periodu vremenski interval od trenutka zakazivanja sahrane do izvršenja iste nešto duži. U skladu sa opštom epidemiološkom situacijom, a kako bi korisnici naših usluga što kraće čekali na izvršenje sahrane, dodatno je uveden vanredni termin sahrane u 9 časova, a u dva navrata  sahrane su vršene i nedeljom. Ukoliko se ukaže potreba, uvek postoji mogućnost da se sahranjivanje vrši i nedeljom", navode u ovom preduzeću i dodaju da u svakom slučaju, broj od dvadeset sahrana dnevno predstavlja izuzetak, a nikako pravilo.  

U ovom preduzeću dodaju da je prema Odluci o obavljanju komunalne delatnosti upravljanje grobljima i pogrebne usluge regulisano da se sahrane na Gradskom groblju u Novom Sadu obavljaju na svakih 45 minuta u letnjem periodu od 10:30 časova do 15:45 časova, a u zimskom periodu u vremenskom rasponu od 9:45 zaključno sa 15 časova, dok se na starim grobljima u gradu kao i na grobljima u prigradskim naseljima sahrane obavljaju na svaka dva sata, u periodu od 11 do 15 časova.

Lisje dodaje da kada se uzme u obzir vreme potrebno za tehničku pripremu sahrane, kao i trajanje verskog obreda, te sami vremenski intervali između dve sahrane ograničavaju broj sahrana koje se mogu izvršiti na dnevnom nivou.

Gradonačelnik Miloš Vučević kaže za 021.rs da se situacija sa epidemijom u Novom Sadu ne smiruje, jer se svaki dan beleži i do 600 novih slučajeva, da su bolnice pune zbog čega se sada otvara i privremena bolnica na Novosadskom sajmu, a bude i 1.300 do 1.400 pregleda u kovid centru na Novom naselju.

On kaže da ima poteškoća u tome da Grad radi normlano jer sve više ljudi ne može da radi. On je tako naveo primer da imaju 100 vozača GSP-a koji trenutno ne rade jer su bolesni ili u karantinu i da više od 100 vaspitačica u Predškolskoj ustanovi "Radosno detinjsto" ne rade. Vučević je uz apel građanima da se maksimalno pridržavaju epidemioloških mera isktao da niko nije zaštićen, navodeći da na Infektivnoj klinici leži član gradskog veća Zdravko Jelušić, koji je bio u teškom stanju i sada je bolje, a ima i drugih zaposlenih u upravi, kao i rukovodstava, među kojima je direktor Lisja Vladimir Đaković, kao i neki odbornici Skupštine grada.

Podsetimo da prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine u Novom Sadu ima preko 10.000 aktivnih slučajeva i da se procenjuje da ih daleko više, a da u svim bolnicama u gradu leži oko 550 pacijenata.

  • Max

    07.12.2020 14:07
    Nazalost to je jedino sto u gradu funkcionise!
  • Skola

    06.12.2020 18:17
    Skola
    Zasto deca od 1.-4. razreda osnovne idu u skolu za vreme najveceg pika zaraze? Oni koji idu online, uciteljica ih zove 3 puta nedeljno da odgovaraju i kontrolne, a ta deca idu online od 1.septembra jer imaju respiratorne probleme i stare ukucane. Ludilo. Ko moze neka ide, a ko ima zdravstvene probleme zasto i dalje mora?
  • Maman

    05.12.2020 18:45
    Nedelja
    I evo, posle više od 10 godina opet sahrane nedeljom. I svi termini popunjeni ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti