Pare nisu problem, ali ih je manje: Gradski budžet tanji, rezerve gotovo potrošene

Novi Sad će u 2021. godini imati manji budžet nego u 2020. Primetno je i to da su budžetske rezerve, kojima je vlast raspolagala prethodnih godina, sada gotovo "presušile".
Pare nisu problem, ali ih je manje: Gradski budžet tanji, rezerve gotovo potrošene
Foto: 021.rs
Virus korona uticao je na gradski budžet i to osetno. 
 
Prema predlogu koji će se naći pred odbornicima u Skupštini grada, u gradskoj kasi će biti 28.774.932.286,48 dinara, što je za 1,4 milijarde dinara manje od ovogodišnjeg budžeta. 
 
Da ima manje novca i da je dobar deo budžetskih rezervi istrošen vidi se po tome što je suficit iz 2020, koji ulazi u budžet za narednu godinu, planiran u visini od 1,7 milijardi dinara. O kakvoj razlici se radi govori podatak da je u ovoj godini, iz 2019, prebačeno 4,9 milijardi. 
 
Ovo je značajno i po tome što je Novi Sad od 2012. imao godišnje suficite u visini od pet do šest milijardi dinara, te se po ovih 1,7 milijardi vidi da je gradska vlast morala u većoj meri da troši novac koji se nalazio na računu.
 
Manjak u gradskoj kasi se vidi i iz spiska prihoda, pa saznajemo da se planiraju manji transferi od drugih nivoa vlasti, ali prodaja zemljišta u visini od 1,3 milijarde dinara. Ove minuse lokalna vlast očekuje da pokrije povećanim prilivom novca od poreza na plate, koji bi, kako procenjuju, trebalo da bude za čitavu milijardu viši i da se tako u 2021. godini po tom osnovu "slije" 11,6 milijardi, što je najveći pojedinačni prihod gradske kase. 
 
Novosadska vlast očekuje i povećanje prihoda na osnovu poreza na imovina za oko 400 miliona dinara, nakon što je nedavno povećala ovu dažbinu. To bi trebalo da gradu donese ukupno 5,3 milijardi dinara. Očekuju i gotovo 600 miliona dinara prihoda od prodaje nepokretnosti, što je suma koja bi trebalo da legne na račun grada od prodaje zgrade Radničkog univerziteta.

Kada su rashodi u pitanju, iz lokalne vlasti su poručivali da se radi o sumi od 10 milijardi dinara za kapitalna ulaganja, ali se u samom obrazloženju budžeta to ne može videti. Navodi se da su tekući rashodi planirani u visini od 74 odsto, odnosno 21,3 milijarde, dok su kapitalni rashodi na 6,7 milijardi dinara. 
 
Međutim, i ovo je neka vrsta privida. Kada se pogleda tabela sa kapitalnim investicijama, u nju su "utrpani" i održavanje čistoće na javnim površinama u iznosu od 87,6 miliona dinara, izgradnja nastrešnica na autobuskim stajalištima za 12,5 miliona, te organizovanje izložbe Milevi Marić Ajnštajn, koja košta 17,8 miliona dinara. Sporna je i stavka "saobraćajna infrastruktura" na koju otpada 3,3 milijarde dinara, ali nije obrazloženo šta su tu tačno kapitalna izdvajanja, ali sumnja se da su tu uvršteni i troškovi redovnog održavanja saobraćajnica, rada zimske službe...
 
Iz spiska se, ipak, mogu videti pojedine investicije. Tu je gradnja vrtića na Adicama od 102,7 miliona dinara, za šta će u 2022. biti izdvojeno još 174 milion. Planiraju se kanalizacije u Veterniku (32,8 mil.), Kisaču (70 mil.), Baje Pivljanina (25 mil.). 
 
Za parterno uređenje Pozorišnog trga biće izdvojeno 317,7 miliona dinara, za park na Novom naselju 130, dok je za Dom zdravlja Veternik spremljeno 125,2 miliona dinara, a u 2022. još 100 miliona. Za Dom zdravlja na Adicama predviđeno je 164 miliona, a za gradnju policijske stanice u Radničkoj 32 20 miliona dinara. 
 
Iz gradske kase biće izdvojeno 102,3, a u 2022. još 204,7 miliona, za izgradnju vrtića na Sajlovu, dok se u 2021. i 2022. planira 310 miliona za vrtić u Veterniku.  Radi rekonstrukcije Mađarskog kulturnog centra biće izdvojen 61,4 miliona, a za Atletsku dvoranu i stadion na Novom naselju 74,1 milion u narednoj godini. 
 
Na sve ovo sleduje i dodatnih 345,5 miliona dinara za izgradnju Muzičko-baletske škole, više od 79 miliona za radove u Gimnaziji "Isidora Sekulić, te 116,1 milion za radove u OŠ "Ivan Gundulić".
 
Zanimljivo je da se kroz predlog nigde ne spominje o tome na koji način su građani učestvovali u kreiranju gradske kase, što je višegodišnja praksa gradske vlasti da ne organizuje javne rasprave o budžetu, iako su ove godine tvrdili da su građani kroz rad mesnih zajednica predlagali projekte koje bi grad trebalo da produži kroz budžet. 
 
U budžetu se ne pominje gradnja četvrtog mosta u nastavku Bulevara Evrope, preko Ribarskog ostrva i Dunava, a jedino se posredno u programu uređenja građevinskog zemljišta vidi da se planira arhitektonski konkurs za ovaj most. 

Što se tiče ostalih troškove, najveći deo od oko 4,6 milijardi dinara odlazi na plate i druge troškove 3.880 zaposlenih u gradskoj upravi i drugim ustanovama. Potom sledi pokrivanje troškova besplatnog boravka dece u "Radosnom detinjstvu" u visini od 3,5 milijardi dinara. 

Za javna preduzeća u narednoj godini se planiraju znatno manje subvencije u visini od skoro 1,9 milijardi dinara, što je značajna razlika u odnosu na ovu godinu, u kojoj je izdvojeno 3,4 milijarde. Subvencije su manje jer će Gradsko saobraćajno preduzeće i Vodovod i kanalizacija dobiti gotovo po čitavu milijardu dinara manje novca od grada. Ostali rashodi su uglavnom zadržani na ovogodišnjem nivou, što je i očekivano, jer nema povećanja budžeta. 

  • Matrix

    18.12.2020 08:01
    @Novosadjanka
    Draga @Novosadjanka, malo ste u svadji sa logikom. Uvodjenje poreza na pse ne bi smanjilo, nego povecalo broj pasa na ulici, jer bi mnogi neodgovorni vlasnici izbacili pse na ulicu, a mnogi od onih koji su nameravali da udome psa, ne bi to uradili. Posto za ulicnim psima niko nista ne skuplja, vase sanse da "ugazite" bi bile znatno vece.7
  • NV

    18.12.2020 07:37
    Nisam nesto primetila da je uradjeno u Novom Sadu ni kada je bio veci budzet grad,tako da neocekujem nista da se uradim ni kad je manji budzet grada.Jedino sto primecujem da gradjevinska firma koja je podobna a to je ocigledno GALENS,hara Novom Sarom!!!
  • Hahahohohuhu

    18.12.2020 07:27
    @Novosadjanka
    Ljudi prljaju daleko više nego psi. Juče videh članak o tome da bebe tj potrepštine za njih zagađuju daleko više od većine poznatih zagađivača. Večina roditelja ne čisti te otpatke i ne odlaže ih propisno. Po vašoj logici, treba li uvesti porez na bebe te time spasti planetu? Manje beba, manje problema?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.