FOTO: U Univerzitetskom parku planiran amfiteatar za manifestacije, plato i prostor za istrčavanje pasa

Univerzitetski park biće koncipiran kao pejzažni park, a za razliku od dekorativnih parkovskih površina u gradu, dozvoljavaće veću slobodu kretanja i korišćenja površina van staza, piše u Konceptualnom okviru plana generalne regulacije Univerzitetskog parka u Novom Sadu.
FOTO: U Univerzitetskom parku planiran amfiteatar za manifestacije, plato i prostor za istrčavanje pasa
Foto: 021.rs
Planirani mobilijar i sadržaji (česme, klupe, amfiteatar, plato i odmarališta) treba da obogate prostor, ali da budu nenametljivi. U centralnom delu planiran je amfiteatar koji treba da omogući održavanje manifestacija na otvorenom, a u severnom delu su predviđena igrališta, rekreativni sadržaji i prostor za istrčavanje pasa. Predlaže se postavljanje pergola u skladu sa ambijentom. 
 
Parkovska površina trebalo bi da zauzima 96 odsto prostora, dok se u ostalih četiri odsto nalazi zgrada rektorata.
 
Preostaje da se definišu trase pešačkih i biciklističkih staza i pristupnih rampi za pešake i bicikliste, čiji će se izgled zasnivati na nagrađenom rešenju sa konkursa sprovedenog 2019. godine za most koji će se naći na nekadašnjem mestu mosta Franca Jozefa.
 
 
Inače, na području parka su 1969. godine zasađene topole u cilju obrazovanja vetrozaštitne park šume. One su tu ostale do danas, uz povremeno proređivanje i uklanjanje bolesnih stabala. Uklanjanje desetina stabala koja su obolela i predstavljaju potencijalnu opasnost, jer je topola dostigla svoju zrelost, počelo je ove godine, ali se umesto njih planira sadnja 88 novih mladica.  
 
Ideja da se park uredi pomenuta je pre oko 15 godina kada se odličivalo o dovršetku Rektorata, a posebno nakon što je 13. jula 2008. godine poginula Jelena Matić (28) i više drugih osoba povređeno prilikom pada granja u kampu Egzita koji je tada bio na toj lokaciji. 
 
Rani javni uvid u Konceptualni okvir plana generalne regulacije traje do 30. decembra. Plan se može videti u prostoriji u prizemlju zgrade JP "Urbanizam", u prostorijama Mesne zajednice "Liman" i na sajtu "Urbanizma". 
  • dragana

    22.12.2021 12:38
    Vandalizam
    je unistavanje i pljacka postojece kulture.Ta manite se vise vasih projekata. Ostavite park da bude park. Kakvi platoi i ostali bakraci?!
  • Vlada

    18.12.2020 09:23
    @rale
    Uvesti taksu od barem 600 eur godišnje za bilmeze koji misle da je držanje pasa u gradu lokalno pomodarstvo, a ne nešto što je najnormalnije u svim gradovima na svetu.
  • комша

    17.12.2020 17:56
    Дивно. Сад кад посеку дрвеће па направе исто као Лимански парк, да умреш у сред парка од сунца и врућине док прођеш, има да буде милина...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti