Preminuo bivši pokrajinski sekretar i predsednik FK Vojvodina Petar Palkovljević, brat heroja Pinkija

Bivši predsednik FK Vojvodina sa najdužim mandatom i nekadašnji pokrajinski funkcioner Petar Palkovljević Pinki, preminuo je u 92. godini života.
On je preminuo na Institutu za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici, preneo je RTV.
 
Palkovljević je rođen u Manđelosu 1928. godine i bio je najmlađi brat narodnog heroja Boška Palkovljevića Pinkija. Sa samo 13 godina priključio se pokretu otpora, a 1942. godine postao je borac Fruškogorskog partizanskog odreda, a potom se priključio i Osmoj Vojvođanskog brigadi, gde je prošao put od kurira do pomoćnika komandira čete.
 
Savez antifašista Vojvodine piše da je Petar Palkovljević bio jedna od najupečatljivijih političkih ličnosti Socijalističke Autonomne Pokrajine Vojvodine nakon Drugog svetskog rata.
 
"Drug Pinki je bio antifašista i antinacionalista i dosledni borac za vojvođansku autonomiju", poručuju vojvođanski antifašisti.
 
U istoriji Vojvodine pamti se kao predsednik sa najdužim mandatom, s obzirom na to da je vodio klub u dva mandata, od 1975. do 1983. godine. Dok je Palkovljević vodio klub, Voša je osvojila Srednjoevropski kup (Mitropa kup), što je do danas ostao najveći uspeh tima na međunarodnoj sceni. 
 
"U Vojvodini sam, na mestu prvog čoveka, proveo dva mandata i bilo je veliko zadovoljstvo raditi i voditi ovaj klub. Ljubav je bila pod brojem jedan, a sve ostalo, pa i novac, bili su u drugom planu", ispričao je Palkovljević jednom prilikom.
 
Takođe, bio je i član Borda Srednjoevropskog kupa od 1977. do 1989. godine. 
 
Osim toga, bio je gradski i pokrajinski funkcioner, baveći se bezbednošću, a radio je i za Upravu državne bezbednosti. Na predlog gradonačelnika Jove Dejanovića, vodio je gradski sekretarijat za unutrašnje poslove, a potom je postao i pokrajinski sekretar unutrašnjih poslova. 
  • Novosadjanka

    23.12.2020 22:29
    Petru
    Cika Pero,cast mi je bila poznavati Vas i vasu gospodja Nadu. Hvala vam za neke divne mesece provedene u vasem domu. Neka Vam je vecna slava i hvala. Srecan put.
  • Svedok

    23.12.2020 21:18
    Poslednji pozdrav...
    Hvala mu za dobre naše godine. Olakom smenom njega i drugova iz te "političke garniture", stigla kaljuga u kojoj i danas živimo.
  • Sreta

    23.12.2020 17:45
    @dejan
    Veze ti nemas junace nacionalisticki! Nekad su stvarno normalno ziveli posteni ljudi dok se nacionalizam nije upetljao i rasturio drzavu.
    Vecna slava Petru!
    R.I.P.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti