Traži se projektant za novo postrojenje za reciklažu građevinskog otpada u Novom Sadu

Gradska uprava za komunalne poslove traži projektanta planiranog postrojenja za reciklažu građevinskog otpada u Novom Sadu, koji je jedan od koraka ka izgradnji regionalnog centra za upravljanje otpadom.
Traži se projektant za novo postrojenje za reciklažu građevinskog otpada u Novom Sadu
Foto: 021.rs
Ovo reciklažno postrojenje nalaziće se na sadašnjoj gradskoj deponiji, gde se nalazi i postrojenje za separaciju i baliranje otpada.
 
Planirano je da bude površine 4.700 kvadrata.
 
Zadatak izabranih projektanata biće da definišu na koji način će se građevinski otpad primati u postrojenje, tretirati i potom odlagati, a koristeći sortiranje, drobljenje i prosejavanje.
 
 
Konačni proizvod trebalo bi da može da se koristi kao zamena za šljunak u betonskim elementima, objašnjeno je u konkursnoj dokumentaciji ove javne nabavke. Na ovaj način bi se smanjila količina deponovanog građevinskog otpada. 
 
"Bez obzira što se ovakvom upotrebom postižu uštede u primarnim građevinskim materijalima, ono čemu bi trebalo težiti je zatvoreni ciklus u kojem bi se reciklirani agregat koristio u istu svrhu kao i primarni agregat tj. kao osnovni sastojak u spravljanju betona, uz eventualnu potrebu za dodatnom obradom (npr. pranje). Veliki broj završenih, kao i ne manje istraživačkih projekata koji još uvek traju, pokazali su da se reciklirani agregat može koristiti za spravljanje betona. U drugim primenama, reciklirani agregat pojavljuje se kao sastojak nekih drugih građevinskih materijala ili smeša i sredstava za popunjavanje. Ova dostignuća značajna su stavka u postupku upravljanja građevinskim otpadom. Pažnju treba obratiti i na materijale koji se u manjoj meri pojavljuju kao sastojci građevinskog otpada, a to su metali, drvo i plastika. Često će se revitalizacija metala vršiti pre svega zbog njihove tržišne vrednosti. Nakon sortiranja, drvo se može usitniti u iver od kojeg se zatim izrađuju ploče iverice. Recikliranje plastičnih materijala ima smisla jedino ako ne postoji prisustvo zagađujućih primesa, ali se ne predviđa u početnoj fazi", navodi se u dokumentaciji Gradske uprave.
 
Rok za podnošenje ponuda u ovoj nabavci je 11. januar 2021. godine.
 
Šta se sve i po kojim cenama naredne godine planira u sklopu izgradnje buduće regionalne deponije, planirane po najvišim ekološkim standardima, saznajte OVDE.
  • Deca iz Bosilegrada

    28.12.2020 13:52
    Raščišćavanje atlanskog okeana, odnošenje šuta, i to u indijski okean.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti