VIDEO, FOTO: Otvorena Interna klinika, počeli radovi na bloku "B" i "C" Kliničkog centra Vojvodine

U krugu Kliničkog centra Vojvodina danas je otvorena rekonstruisana Interna klinika i započeti su radovi na gradnji bloka "B" i "C".
VIDEO, FOTO: Otvorena Interna klinika, počeli radovi na bloku "B" i "C" Kliničkog centra Vojvodine
Foto: 021.rs

Radovi na Internoj klinici su trajali godinu dana i završeni su za više od 200 dana ranije od planiranog roka. Vrednost investicije je 682,4 miliona dinara.

Novac su dali republička Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima i Pokrajinska vlada preko sekretarija za zdarstvo i time je posle 60 godina od izgradnje, otvorena kompletno rekonstruisana Klinika za interne bolesti, u kojoj su smeštene nefrologija i klinička imunologija, klinika za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma, gastroenterologija i hepatologija i klinika za hematologiju. Kapacitet klinike je ukupne površine 5.384 kvadratnih metara i sada će imati 163 kreveta raspoređenih u odeljenjima standardne nege, poluintenzivne i intenzivne terapije, a radi 100 lekara i 200 medicinskih sestara i tehničara.

Prvi pacijenti će biti primljeni narednih dana i nije predviđeno da radi kao kovid bolnica, kao što je to trenutno 11 drugih klinika u KCV-u, jer, kako su naveli za 021.rs, trenutno nema potrebe za dodatnim kapacitetima, ali ukoliko zatreba, Interna može da služi za prijem obolelih od korone.

Istovremeno u KCV su počeli i radovi na bloku "B" i "C" čija gradnja stoji više od 30 godina, a očekuje se da sve bude završeno za do tri godine.

Izgradnju ova dva bloka obuhvata gradnju dve lamele Urgentno-dijagnostičkog centra površine više od 33.000 kvadratnih metara, dogradnju tople veze sa postojećim klinikama u sklopu KCV-a, kao i tehničkih blokova sa saobraćajnicama i parkinzima. Predviđena je izgradnja hirurškog bloka sa 16 operacionih sala, jedinice intenzivne i poluintenzivne nege i stacionar sa ukupno 348 kreveta. Za izvođača radova na tenderu je izabran Konzorcijum "GH Holding" iz Ljubljane i "Delta Inženjering" iz Beograda i vrednost radova je 28 miliona evra.

Otvaranju Interne klinike i početku radova na novom bloku prisustvovali su predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, direktorka Kliničkog centra prof. dr Edita Stokić, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković i direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije Marko Blagojević.

  • Olga

    30.12.2020 20:13
    Neplatise
    Bitno je da osoblju koje radi u urgentnom se ne placa dodatak na rad sa covid pozitivnim pacijentima koji masovno dolaze u urgentni, a otvaraju se gradilista i milioni se vrte
  • Sistem

    30.12.2020 20:09
    Renoviranje je i radjeno da se naprave cetvorokrevetne sobe sa kupatilom u svakoj sobi, kao sto je u svetu, i npr. u Institutu za kardiologiju Vojvodine. Ranije su bile osmokrevetne sobe sa po jednim muskim i zenskim kupatilom na celom spratu, sto nije zadovoljavalo ni minimum higijenskih standarda, i na to su se bolesnici najvise zalili. Ali, zato je morao biti smanjen broj kreveta u sobi. Sada opet ni to ne valja?
  • Gari

    30.12.2020 19:43
    Poseta
    Grigorij Potemkin u poseti Novom Sadu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.