Nadležni znaju, a redom ćute: "Batut" ne dostavlja informacije o preminulima u Novom Sadu i Vojvodini, 021 se žalio Povereniku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" nije odgovorio na zahtev za pristup informacijama od javnog značaja, kojim je 021.rs tražio podatak koliko je građana u Vojvodini i Novom Sadu preminulo od posledica virusa korona od početka epidemije.
Nadležni znaju, a redom ćute: "Batut" ne dostavlja informacije o preminulima u Novom Sadu i Vojvodini, 021 se žalio Povereniku
Foto: 021.rs
Zbog ovog nepostupanja u zakonskom roku od 15 dana, 021.rs je uložio žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja.
 
Ćutanje "Batuta" na pitanja koja su od najvećeg značaja za građane, a tiču se voljenih i članova porodice, prijatelja i kolega svih koji su nekoga izgubili u epidemiji, tek je novi slučaj ćutanja otkako 021.rs mesecima pokušava da dođe do podatka o broju mrtvih u Pokrajini. Prethodno odgovore nismo dobili ni od Ministarstva zdravlja i ministra Zlatibora Lončara, Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo i resornog sekretara Zorana Gojkovića, Instituta za javno zdravlje Vojvodine, Kliničkog centra Vojvodine, kao ni od predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića.
 
Nezvanično, od posledica korone je u Vojvodini preminulo na stotine ljudi od 6. marta pa do danas, ali tu informaciju niko od nadležnih organa, iz nepoznatih razloga, ne želi da precizira. Da je broj preminulih znatno uvećan da se zaključiti i iz činjenice da se u Novom Sadu, kako smo pisali, sahrane organizuju i nedeljom, a njihov broj je gotovo dvostruko veći.
 
U pokušaju da dobijemo odgovore sredinom decembra, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović poručio je za 021.rs da informaciju u preminulima u Vojvodini ima, ali da je za njihovo objavljivanje zadužena Republika "jer je takav dogovor". Poslednja informacija data je u septembru, kad je rečeno da je u Vojvodini od posledica virusa korona preminulo 120 ljudi. Ovaj broj je, u ovom trenutku, mnogo veći, ali nepoznat.
 
Bitno je napomenuti da krizni štab nikada ne iznosi informacije za Vojvodinu, kao ni za Novi Sad. 
 
Naša poslednja prilika da uživo postavimo pitanje bila je 30. decembra u Kliničkom centru Vojvodine, kad je u Novom Sadu bio ministar Lončar.
 
Lončar: "Nemojte da ima neka tajna, ne morate da budete nervozni, proverićemo u Batutu koliko je od ovog (ukupnog) broja preminulih tačno iz... da li vas zanima Vojvodina, Novi Sad?"
 
021: Klinički centar Vojvodine, mi nemamo uopšte podatke za Vojvodinu. 
 
Lončar: "Dobićete, ima to sve u Batutu, dobićete to u narednih sat-dva, dobićete te podatke, moji iz ministarstva će vam dostaviti te podatke. Voleo bih da znam šta je vaš motiv, suština priče u tome da predstavljate da neko nešto krije ili ne znam ni ja šta, šta se dobija sa tim, to mi nikako nije jasno, ali ne mora ni sve da mi bude jasno. Dobićete, u svakom slučaju".
 
U starom stilu, informacije ni nakon tih "sat-dva" nismo dobili.
 
Da se informacije o broju preminulih kriju sumnja i predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić, koji je sredinom decembra poručio da ima dokaze da se prepravljaju potvrde o smrti i otpusne liste.
  • dz0

    14.01.2021 17:05
    zemlja poturica, ratnih profitera i bandita
  • Slavisa

    14.01.2021 10:39
    Preminih je mnogo nazalost.Medju njima i moja majka.Opsti haos je vladao i vlada KCV.Mogu slobidno da izjavim ds su moju majku ubili.Hronicnu bolesnicu su vracali 3 puta sa prijema.Primljena tek kad je bila u katastrofalnom stanju nazalost preminula.PRQVDA JE SPORA ALI DOSTIZNA
  • Izzy

    13.01.2021 21:28
    Rrr
    U gerantoloskim dobro i ima zivih! Ako znamo ko vedri i oblaci! Drago Kacavenda covek koji je kupio srednju skolu pa fakultet! Clan poksa!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti