Direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine Vladimir Petrović dobitnik Februarske nagrade

Dr Vladimir Petrović, epidemiolog, redovni profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu i direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine predložen je za dobitnika Februarske nagrade za 2020. godinu, odlučeno je na današnjoj sednici Komisije za obeležavanje praznika i dodelu priznanja Grada.
Direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine Vladimir Petrović dobitnik Februarske nagrade
Foto: 021.rs
Predlog da prof. dr Vladimir Petrović dobije Februarsku nagradu biće upućen Skupštini Novog Sada, a konačnu reč daće odbornici i odbornice Skupštine grada na svečanoj sednici gradskog parlamenta. 
 
Pored nagrade, golubice, na današnjoj sednici predloženo je da novčani deo Februarske nagrade iznosi 130 hiljada dinara.
 
Inicijativu da visoko gradsko priznanje dobije prof. dr Vladimir Petrović podneli su Medicinski fakultet i PU "Radosno detinjstvo", a u obrazloženju je između ostalog navedeno da je Petrović autor i koautor u više od 90 naučnih i stručnih radova i publikacija, od kojih preko 40 na SCI listi vodećih svetskih časopisa, te da pripada grupi vodećih stručnjaka Medicinskog fakulteta. 
 
Bio je član brojnih radnih grupa i komisija Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, gde je dao značajan doprinos u borbi protiv zaraznih bolesti u Novom Sadu, Vojvodini i zemlji u celini. Učestvovao je i vodio epidemiološku službu Vojvodine u najvećim epidemijama u poslednjih 10 godina, od pandemije svinjskog gripa, epidemije malih boginja i pandemije virusa korona. 
 
Idejni je tvorac posebnih programa u oblasti javnog zdravlja na teritoriji Vojvodine, koji unapređuje preventivnu delatnost u gradu i pokrajini. Kroz gradske projekte unapredio je nadzor nad infekcijama Humanim papiloma virusima, i na predlog Grada, a u saradnji sa kolegama iz instituta i fakulteta, razvio program imunizacije protiv HPV infekcija, koji ima sjajan odziv među građanima. Aktivan je u domaćim i međunarodnim organizacijama i udruženjima, a učestvovao je u brojnim domaćim i međunarodnim naučnim i stručnim projektima.
 
Februarska nagrada dodeljuje se kao društveno priznanje za najznačajnija dela i dostignuća građana Novog Sada koja su u duhu negovanja slobodarske tradicije Grada i jedinstva svih njegovih građana.
 
Ovo priznanje Skupština grada dodeljuje građaninu za objedinjene napore koji su u duhu slobodarskih tradicija Grada, negovanja međuljudske tolerancije i jedinstva svih njegovih građana za aktivnosti i dela koja afirmišu ime i tradiciju, slavu i renome Grada Novog Sada, doprinos u kulturi, umetnosti, književnim delima, izučavanju istorijske građe i naučno istraživačke delatnosti u celini i istaknutom angažmanu u humanitarnim, socijalnim i zdravstvenim oblastima, a povodom Dana Grada 1. februara, dana kada je 1748. godine Novi Sad proglašen slobodnim kraljevskim gradom.
  • Zagorka Lozanov-Crvenkovic

    22.01.2021 16:48
    Nagrada u pravim rukama. Izuzetan čovek.
  • Kolega

    22.01.2021 09:37
    Cestitam prof Petrovicu na nagradi. Zao mi je sto njega nismo malo vise gledali u medijima za vreme ove pandemije, umesto dr Gojkovica, jer je sjajan strucnjak i epidemiolog.
  • Sremica

    19.01.2021 17:23
    Februarska nagrada
    Ako je već morao biti lekar, zašto nije Prof.dr Dragan Dankuc ili neki lekar koji nije direktor?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti