Nemar vlasnika, poznatog srpskog fudbalera, doveo do urušavanja vile pod zaštitom Grada

Reprezentativna vila u centru Novog Sada, u vlasništvu supruge poznatog fudbalera, koja je pod zaštitom godinama propada i urušava se, nadležni ne reaguju, a sada se čeka dogovor sa gradom o njenoj sudbini.
Nemar vlasnika, poznatog srpskog fudbalera, doveo do urušavanja vile pod zaštitom Grada
Foto: 021.rs
Vila koja se nalazi u Ulici Vase Stajića broj 7 sagrađena je prema projektu inženjera Stevana Radivojevića iz 1925. i već nekoliko godina propada, a o njenoj sudbini saznalo se tek nedavno kada se ovaj problem proširio društvenim mrežama. Kako 021.rs saznaje, ova vila je u vlasništvu porodice proslavljenog srpskog fudbalera Milana Laneta Jovanovića
 
Urušavanje krovne konstrukcije i propadanje prozora omogućilo je da vlaga u većoj količini dopre u unutrašnjost samog objekta, te na taj način ubrza urušavanje istog. 
 
Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada Siniša Jokić, kaže za 021.rs da je pomenuta kuća deo celine "Blok vila u centru Novog Sada" koja uživa prethodnu zaštitu, te da je nemar sadašnjeg vlasnika uticao da ona dođe u ovo stanje.
 
"Od 2013. godine nemarnim odnosom i neodržavanjem parterna vila je dovedena u statički nebezbedno stanje, o čemu svedoče i fotografije stručne službe Zavoda koje redovno prate situaciju na terenu. S obzirom na to da se radi o isključivo privatnoj imovini, Zavod je u više navrata razgovarao sa vlasnicima pokušavajući da pronađe rešenje koje bi zadovoljilo potrebe korisnika, ali istovremeno omogućilo očuvanje ambijentalnih, arhitektonskih i kulturnih vrednosti koje ova vila neosporno ima", kaže Jokić.
 
Milan Lane Jovanović potvrdio je za 021.rs da je vila u vlasništvu njegove porodice i dodao da ne zna koji su sledeći koraci u vezi sa ovim objektom, koji već godinama propada na jednoj od centralnih gradskih lokacija. Kako kaže, dalji koraci pre svega zavise od pronalaženja zajedničkog rešenja sa Gradom.
 
"Pričali smo sa gradom, ali još uvek nismo našli nikakvo rešenje. Videćemo u kom pravcu će se sve to dalje odvijati", rekao je kratko za 021.rs ovaj bivši fudbaler Liverpula, Anderlehta, Standarda, Šahtjora, Lokomotive i Vojvodine.
 
Iako Jovanović ne navodi zbog čega je dozvoljeno da kuća dođe u ruševno stanje, niti kakvi su mu planovi, jedan od stanara svedoči o tome da kuća godinama propada.
 
"Živim u neposrednoj blizini iste i svaki dan gledam u to ruglo. Na krovnoj konstrukciji su odavno primetne rupe, pa krov propada velikom brzinom. Primetno je i da građani koji svakodnevno prolaze ovom ulicom zastanu pored kuće i zagledaju, fotografišu, ne mogu da veruju da se sa ovom vilom to dešava. Neverovatno je da se kuća koja je pod zaštitom, iz dana u dan sve više urušava, da niko od nadležnih ne reaguje i da će se ona u bliskoj budućnosti i u potpunosti urušiti", priča za 021.rs jedan od stanara Ulice Vase Stajića, koji je želeo da ostane anoniman. 
 
  
 
Šta predviđaju mere za "oficirsku vilu"
 
Vila u Vase Stajića 7 uživa prethodnu zaštitu Grada koja podrazumeva očuvanje objekta u postojećem stanju zato što je od kulturnog i istorijskog značaja. Ovu vrstu zaštite uživaju objekti sa arhitektonskim i istorijskim vrednostima kao i kuće u kojima su rođene ili boravile istaknute ličnosti.
 
Iz Zavoda dodaju i da će zbog svega biti urađen elaborat koji će sadržati predloge opštih i posebnih mera zaštite.
 
"U toku je izvršna izrada Kataloga objekata koji sadrži istorijske podatke, popis arhivske građe i opise zatečenog stanja, karte sa detaljnom valorizacijom i opisom mogućih intervencija nakon čega sledi dopuna foto-dokumentacije. Mere za ovu vilu koja je prepoznata kao objekat od posebne vrednosti, s obzirom na fizičko stanje konstrukcije, predviđaju isključivo potpunu rekonstrukciju u vidu horizontalnih i vertikalnih gabarita, materijalizacije, izgleda fasada, nagiba krovnih ravni, a sve prema projektu postojećeg stanja" naveo je Jokić za 021. 
 
Istoričarka umetnosti Donka Stančić u svojoj knjizi "Umetnička topografija Novog Sada" za ovu vilu sa mansardnim krovom piše i da je izuzetno zanimljiva u tipološkom smislu kao deo opusa samog autora Stevana Radivojevića.
 
"Kuća u Vase Stajića 7 bila je svojevremeno sagrađena za Živorada Jovanovića, nekadašnjeg oficira i direktora Bačke kreditne banke. Ova visoka parterna vila sa suterenskim prostorom ima i mansardnu krovnu konstrukciju pokrivenu eternit pločama. Na glavnoj fasadi je u središtu rizalit potenciran širokim lezenama i iznad ravnom atikom sa izduženom pravougaonom kasetom, koja delimično zatvara krov. Ograda koja je zatvara od ulice izvedena je u kombinaciji zidanih stubaca i gvozdene mreže", navodi Donka Stančić u svojoj "Umetničkog topografiji Novog Sada".
 
Detaljniju izjavu Laneta Jovanovića o ovoj vili možete da pročitate na OVOM LINKU.
 

Komentari 111

  • Siniša

    22.01.2021 18:55
    karalampije011@gmail.com
    Neveroatno mi je da u Vojvodini koja baštini evropsku tradiciju ovakve stvari nisu odavno zakonski rešene. Razumio bih da je to u užoj Srbiji skraćeno UŽAS koja je kratke i nevažne istorije,ali u Vojvodini? Moje iskustvo je iz USA I Kanade koje dosta drže do tradicije i gde su ovakve stvari nemoguće. Možeš da imaš kuću,ali moraš da je održavaš,ako je od istorijskog značaja dobićes povoljan krediti i besplatnu stručnu pomoć,ali ovako ne može
  • BoeserWolf

    21.01.2021 14:56
    Nista cudno, uzimajuci u obzir da su jos na vlasti ljudu koji imaju malo respekta prema istoriji (odn. nemaju ga uopste pa su je prepravljali i brisali ljude) a o kulturi da ne pricamo.

    Betonske nakaze koje su pravili nakon 45. ne treba da se krece, pa su valjda mislili da ni fasade neoklasicnih gradjevina ne treba kreciti i pustili ih da propadaju, pa danas imamo situaciju da ljudima fasade padaju na glavu.

    Doduse predratne vile u koje su se useljavali su itekako odrzavali
  • NadaHP

    21.01.2021 14:45
    NS
    To je kuća Svetozara Kovačeva, sina poznatog ginekologa, koji je preminuo pre deset godina. Tužna priča. Sestra, koja živi u Kanadi, je prodala kuću nekome ko očigledno samo želi da obrne novac.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti