Reč "Cigani" pet decenija na ploči žrtvama Novosadske racije, udruženje Roma traži da se ovo ispravi

Na spomeniku žrtvama Novosadske racije i dalje se romski narod pogrdno naziva Ciganima, ukazao je Evropski centar za prava Roma, koji je zatražio od nadležnih da ovu decenijsku grešku isprave.
Reč "Cigani" pet decenija na ploči žrtvama Novosadske racije, udruženje Roma traži da se ovo ispravi
Foto: 021.rs
Predsednik ove organizacije Đorđe Jovanović za 021.rs objašnjava da je njemu koji je Rom i čiji su preci stradali i bili mučeni u logorima fašista, teško kada vidi da na spomen-ploči na novosadskom keju umesto reči "stradanje Roma" stoji "stradanje Cigana".
 
"Ne mislim da je ovo neko uradio zlonamerno, ali da pokazuje stanje svesti i kako su ljudi razmišljali tada, ali i sada. Indikativno je da nikome za sve ove godine nije upalo u oči da se na spomen-ploči nalazi reč koja je pogrdna. Reč 'Cigan' ima pogrdno značenje i prosto se ne koristi u oficijalnom diskursu niti je to jezički registar prikladan spomenicima. Mi, Romi, sebe ne zovemo Cigani nego Romi, koja na romskom znači čovek", navodi Jovanović.
 
Jovanović kaže za 021 da je pisao Gradskoj kući, ali da će se obratiti i drugim gradskim ustanovama da se ova greška stara gotovo pedeset godina ispravi.
 
Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada Siniša Jokić za 021.rs kaže da se ploča na kojoj se nalazi reč "Cigana" nalazi u okviru spomen-kompleksa od početka sedamdesetih godina prošlog veka kada je postavljen spomenik "Porodica". On podseća da je većina ostalih ploča sa imenima dodata početkom devedesetih. Prema njegovim rečima, Zavod ima originalni projekat i tekst i čini se da je u tadašnjem društvu to bilo normalno, reč "Cigani" se koristila i u tadašnjoj štampi i javnom govoru, a tek kasnije je počelo korišćenje primerenog naziva "Romi". 
 
"Ta ploča je na zidanom postamentu, ona je zašrafljena i nije problem da se zameni natpis ili cela ploča. Samo treba da izda nalog Savet za kulturu grada ili Skupština grada koji je tu tačno nadležan, i sve će se uraditi kad se donese odluka", kaže Jokić.

Ove nedelje se obeležava godišnjica Racije 1942. godine, koja je trajala od 21. do 23. januara, i tokom koje je ubijeno oko 1.400 Jevreja, Srba, Roma i pripadnika drugih naroda.

  • Ne

    20.01.2021 09:42
    "Cigani" i "Šiptari" je u srpskom pogrdno i treba izbegavati.
    Ili vi ne govorite srpski nego albanski kad kažete "Šiptar"?

    Dosta više nametanja i ovog sebičnog nacionalizma i primitivnog bezobrazluka.
    Ako Romi kažu da se na srpskom zovu Romi, onda su Romi.
  • Austrijanac

    20.01.2021 07:46
    Reč "Cigani" pet decenija na p
    Pitam se kako cemo ubuduce da zovemo pesmu "Ciganka mi gatala u travi", evo prvoda. Mlade devojka Romske nacionalnosti mi proricala na engleskoj travi.
  • Šta ćemo sad

    20.01.2021 07:29
    Neka se zove ko kako želi. Pa i Vlasi grčkog obreda iz BiH traže da ih se zove i smatra Srbima, a zapravo nisu Sloveni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti