FOTO, VIDEO: U planu vakcinacija 100.000 Novosađana, do sada se prijavilo 25.000 građana

Na Novosadskom sajmu u sredu, 20. januara u 8 časova počinje masovna vakcinacija građana koji su se prijavili preko poratala E-uprava, za sada za kinesku vakcinu.
FOTO, VIDEO: U planu vakcinacija 100.000 Novosađana, do sada se prijavilo 25.000 građana
Foto: 021.rs

Prvog dana je pozvano oko 730 građana, a kapacitet punkta za imunizaciju na Sajmu je više od 1.000 vakcinisanja dnevno i radiće od 8 do 18 časova. Trenutno u Novom Sadu ima 5.500 kineskih vakcina, dok se narednih dana očekuju i ruske vakcine Sputnjik V, kao i američko-nemačke Fajzerove.

Gradonačelnik Miloš Vučević je obilazeći Sajam naveo da je privremena kovid bolnica uz pomoć Vojske Srbije pretvorena u Centar za imunizaciju u kome će raditi osam ekipa lekara i sestara Doma zdravlja i Instituta za javno zdravlje Vojvodine, dok će još dve biti dežurne, a građanima će pomagati i volonteri Crvenog krsta.

Među prvima na vakcinaciji bi trebalo da budu stariji građani, a osim njih na spiskovima su i radnici Radosnog detinjstva, prosvetni radnici i druge prioritetne grupe. Prema njegovim rečima, do sada se na portalu e-uprave za imunizaciju prijavilo 25.000 Novosađana, a cilj je da bar 100.000 njih bude vakcinisano.

"Onda uz hiljade onih koji su stekli imunitet preležavši bolest mogli bi u Novom Sadu da odahnemo i dozvolimo da lokali rade i posle 20 časova i da se druge epidemiološke mere ukidaju", naveo je on.

Gradonačelnik je dodao i da će se, kako bi pokazali da su vakcine sigurne i podstakli građane da se prijave, u sredu vakcinisati nekoliko članova Gradskog veća.



Dogovoreno je i da budu vakcinisani oni građani koji dođu na Sajam, a da prethodno nisu pozvani iz kol centra IT uprave, ali su sami već iskazali zainteresovanost za vakcinaciju putem portala e-uprave. Građani mogu slobodno da sa sajta Instituta za javno zdravlje Vojvodine, pre dolaska, preuzmu formular za imunizaciju OVDE, popune ga i predaju kada budu dolazili, jer će time skratiti vreme prijema i pregleda.

Takođe, dogovoreno je da građani koji su se prijavili za vakcinaciju, a nepokretni su, budu posećivani od strane posebne ekipe za kućnu negu Doma zdravlja, koja će ih vakcinisati kada dođu na red po spisku.

Do sada je u Novom Sadu 3.500 ljudi vakcinisano Feajzerovom vakcinom.

  • Garruk

    22.01.2021 00:19
    @darko
    Fajzerovom uglavnom vakcinisu medicinske radnike, jer ne znaju kako da je odnesu na teren, a da se ne pokvari. Moj savet ti je da ako hoces da se vakcinises u dogledno vreme, da uzmes kinesku, eventualno rusku, mada je nje dosta manje. Efikasnost je manja, ali daj sta das. Fajzerom cemo se mi plebsi vakcinisati mozda na leto, kada se mozda saberu, organizacija je nula.
  • Jelena

    20.01.2021 22:57
    organizacija
    Pita li se neko kako personal opstaje u hali 1 Sajma 10h bez grejanja, sa bednim dodatkom za prekovremeni rad, ukinutom stimulacijom, bez dodatka za Covid? Stvarno sramota!
  • Raka

    20.01.2021 17:03
    Vakcinacija
    Na pocetku sam se preko e uprave prijavio imam 80 g jos me ne zovu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti