Pregled nedelje na 021: (Ne) marim ja, na greškama se (ne) uči i sećanja koja ne blede

Tokom protekle nedelje počela je masovna imunizacija Novosađana, nastavila se saga o neuspešnoj rekonstrukciji bazena na Spensu, a novinari portala 021 za vas su ispratili i druge bitne teme.
Pregled nedelje na 021: (Ne) marim ja, na greškama se (ne) uči i sećanja koja ne blede
Foto: 021.rs
(Ne) marim ja - Vila koja se nalazi u Ulici Vase Stajića broj 7 sagrađena je prema projektu inženjera Stevana Radivojevića iz 1925. i već nekoliko godina propada, a o njenoj sudbini saznalo se tek nedavno kada se ovaj problem proširio društvenim mrežama. Kako je 021.rs saznao, ova vila je u vlasništvu porodice proslavljenog srpskog fudbalera Milana Laneta Jovanovića. O stanju i budućnosti ove vile pitali smo Zavod za zaštitu spomenika grada i vlasnika.
 
Na greškama se (ne) uči - Nakon što je u martu prošle godine bilo žrtva hakerskog napada, novosadsko javno komunalno preduzeće "Informatika" napokon je zadužilo lice za zaštitu podataka i sada je u postupku procene uticaja na bezbednost podataka, navedeno je u izveštaju Državne revizorske institucije (DRI) koji se odnosi na period od juna do oktobra prošle godine. Ipak, kako je navedeno u izveštaju revizora, zaposleni korisnici informacionog sistema nisu redovno obaveštavani niti obučavani kako da prepoznaju pretnje iz sajber prostora, iako je do martovskog upada u sistem došlo upravo preko imejla. Takođe, kako se napominje u izveštaju, Registrom rizika nisu obuhvaćeni značajni IT rizici, a "Informatika" je i dalje bez plana za vanredne situacije.
 
U ime oca, sina i poslovne dobiti - Privatne firme povezane sa v. d. direktorom Gradskog saobraćajnog preduzeća Ivanom Radojičićem već godinama dobijaju poslove na gradskim tenderima zarađujući milione dinara. Kako je saznao 021.rs, uspešni poslovi počinju pre pet godina, kada je osnovano preduzeće "Drvo palet plus", koje je i dalje aktivno. Međutim, poslove ovog preduzeća, po svemu sudeći, preuzelo je preduzeće "Europalete", koje vodi Radojičićev otac.
 
Polaganje računa - Agencija za sprečavanje korupcije još uvek vodi postupak protiv bivšeg direktora GSP i aktuelnog člana Gradskog veća za upravu, propise i urbanizam Milovana Amidžića, zbog sumnje da je ovaj funkcioner prekršio zakon jer nije redovno prijavljivao imovinu i prihode. U ovom trenutku, pretragom registra imovine i prihoda funkcionera na sajtu ACAS, nema nikakvih podataka u vezi sa Amidžićem. U registru funkcionera još uvek je upisan kao v. d. direktor GSP, iako već mesecima nije na toj funkciji. Ovi izveštaji nikada ni ne moraju da se pojave u registru imovine i prihoda jer novi Zakon o sprečavanju korupcije, na snazi od 1. septembra 2020. godine, štiti pojedine funkcionere od polaganja računa javnosti. 
 
Crni dani - "Crni, masni slojevi na stolovima ispred kuća i na automobilima" bili su povod da se Udruženje građana "Karlovački Vinogradi" požali na rad "Ciglane" u Sremskim Karlovcima, za koju sumnjaju da ne koristi filtere koji smanjuju emisiju štetnih gasova. Ljude koji žive ili imaju vikendice tamo posebno zabrinjava uticaj potencijalnog zagađenja na biljne kulture koje tu gaje. I nadležni u opštini i odgovorni u ciglani poriču da zagađenje potiče iz ove fabrike.
 
Sećanja koja ne blede - Novinari portala 021 u petak su razgovarali i sa Novosađaninom Branislavom Milićem Šumarevim, kome su brojni članovi porodice stradali u januarskoj Raciji 1942. godine. On je došao i ovog 22. januara, kao što to čini već 20 godina i odao počast žrtvama pred spomenikom "Porodica" na Keju žrtava racije. Ovaj Novosađanin je i posle 79 godina potresen svime što se desilo. Ono čemu je kao petogodišnjak prisustvovao nikada mu se nije izbrisalo iz sećanja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti