Traže zbor građana zbog "Novog Sada na vodi" - mesne zajednice uzurpirane, da li iko išta pita Novosađane?

"Grupa građana" iz Novog Sada saopštila je danas da su pojedini Novosađani ponovo pokrenuli upravne nadzore i žalbe zbog kršenja prava na izjašnjavanje i učešće u radu mesnih zajednica, po pitanju projekata koje planira da realizuje gradska vlast, a koje ova organizacija smatra lošima.
Cilj ovih zahteva je da se sazove zbor građana kako bi stanovnici mesne zajednice mogli da se izjasne po pitanju izgradnje koncesionih garaža na Novom naselju kao i da se jasno ukaže na potrebu za obezbeđenjem dovoljnog broja besplatnog javnog parkinga za stanare. Prema mišljenju stanovnika MZ "Gavrilo Princip", neprihvatljivo je da se na perifernim delovima grada naplaćuje parking prostor i da se infrastuktura, koja je plaćena kroz cene stanova koje su građani kupili, uzurpira i daje na korišćenje investitorima koji bi iz toga izvlačili dobit. 
 
Pisac i istoričar umetnosti Nebojša Milenković, kao inicijator neodržanog zbora građana u MZ "Ostrvo" povodom najavljene realizacije takozvanog projekta "Novi Sad na vodi", nakon podnošenja ove inicijative 17. januara 2020. godine, danas je Gradskoj upravi za opšte poslove podneo Predstavku za pokretanje upravnog nadzora nad MZ "Ostrvo". 
 
"Zahtev za upravni nadzor pokreće se pošto čak ni nakon godinu dana Savet ove mesne zajednice ni na koji način nije odgovorio na navedenu građansku inicijativu iako je, saglasno zakonu, to bio dužan da učini u roku od 30 dana od dana podnošenja inicijative", navode u saopštenju Grupa građana. 
 
Iz istih razloga, Milenković je pozvao predsednicu Skupštine grada Jelenu Marinković Radomirović da iskoristi svoja ovlašćenja i sazove neodržani Zbor građana i na taj način omogući zakonom garantovano pravo građanki i građana Novog Sada na neposredno učešće u ostvarivanju prava na lokalnu samoupravu.
 
Milenković smatra da je godinu dana od pokretanja ove inicijative, a nakon iskustva s aktuelnom pandemijom, razloga za razgovor o projektu "Novi Sad na vodi" sada čak i više. 
 
"Činjenica da građanima na ovu inicijativu nije odgovorio apsolutno niko - izuzev gradonačelnika (iako inicijativa njemu nije ni podneta) koji ih je preko medija prozivao i vređao na način potpuno nedostojan visoke funkcije koju obavlja, građane dovodi pred sledeću dilemu: ako predstavnici Grada Novog Sada o pitanjima vezanim za kvalitet života i strateškog investiranja u zdravlje građanki i građana Novog Sada ne žele da razgovaraju sa samim građanima, sa kim onda oni o ovim pitanjima uopšte razgovaraju", pita se Milenković.
 
On dalje navodi da i dalje ne veruje da smatraju kako zdravlje i kvalitet života Novosađanki i Novosađana uopšte nisu važni. 
 
"Naposletku, ukoliko jedan grad ne pripada njegovim građanima, što nam svojim ignorisanjem gradske službe poručuju, čiji je onda naš grad u međuvremenu postao", pita dalje Milenković.
 
Prisustvujući predaji zahteva i inicijativa, Branka Ćurčić iz Grupe za konceptualnu politiku je podsetila javnost da je u poslednje dve godine vlast u Novom Sadu ignorisala čak šest zborova koje su u svojim mesnim zajednicam inicirali građani, te da je time prekršila brojne zakonske odredbe kao i propisana i garantovana prava građana.
  • Kać

    28.01.2021 11:07
    Okupirana je, a ne uzurpirana, cela drzava. Sve institucije i sve sluzbe koje se bilo sta pitaju, od opstinskih do republickih, pod apsolutnom su kontrolom SNS. Nema Ustava, nema zakona, nema prava, nema pravde, samo SNS. A, to znaci prevare, lazi, zloupotrebe, jednom recju kriminal.
  • Tvrtko

    27.01.2021 22:23
    Mesne zajednice su okupirane od strane SNS-ovaca. Što je tako krivi su građani koje je mrzelo da biraju svoje predstavnike. Na ovim izborima je izlaznost izuzetno mala i uz veću angažovanost i pametnu organizovanost mogu se postići dobri rezultati.
  • Kozma @Joker

    27.01.2021 22:18
    Šta ćemo sa onoliko ljudi dovedenih na Savski trg na otkrivanje spomenika i to većinom (ogromnom) bez maski. Gde sad njih smestiti?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti