Batut ne može da otkrije broj preminulih od kovida u Vojvodini jer "kontinuirano prikuplja podatke"

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" poručio je za 021.rs da "nije u mogućnosti da u ovom trenutku" da statističke podatke o preminulima od posledica kovida za Vojvodinu i Novi Sad.
Batut je odgovorio na zahtev za pristup informacijama nakon intervencije Poverenika zato što u zakonskom roku nije našoj redakciji dostavio tražene informacije.
 
Informacije o broju preminulih od posledica korone u Pokrajini i Novom Sadu nismo dobili ni nakon intervencije Poverenika.
 
Znaju, ali neće da kažu
 
U odgovoru na našu žalbu Povereniku, Batut navodi da se statistički podaci za Srbiju nalaze na sajtu Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Srbije, kao i na portalu eUprave.
 
"Podatke o smrtnosti na teritoriji AP Vojvodine ovaj institut prikuplja, a dobija ih od Instituta Vojvodina u Novom Sadu, kao i od pojedinačnih zavoda za javno zdravlje sa teritorije Vojvodine. Proces u skladu sa važećim propisima traje kontinuirano i podaci se kompletiraju za navedeni period do juna 2021. godine, tako da nismo u mogućnosti da u ovom trenutku postupimo po Vašem zahtevu", navodi se u odgovoru koji potpisuje v. d. direktorka Batuta Verica Jovanović.
 
 
Osim što je nejasno zbog čega je prikupljanje statistike ograničeno do juna ove godine, nejasno je i zbog čega je nadležnima problem da od ukupnog i javno objavljenog broja preminulih od posledica kovida u Srbiji izdvoje i predstave podatke za Vojvodinu i Grad Novi Sad. Na taj način, mesecima unazad, podaci o preminulima od posledica kovida u Vojvodini predstavljaju tajnu za javnost.
 
U nameri da dobijemo ove informacije od značaja za javnost, a koje ne postoje u statističkim evidencijama koje spominje direktorka Batuta, 021.rs poslao je danas zahtev i nadležnom Institutu za javno zdravlje Vojvodine.
 
Podsetimo, 021.rs mesecima pokušava da dođe do podatka o broju mrtvih u Pokrajini. Prethodno odgovore nismo dobili ni od Ministarstva zdravlja i ministra Zlatibora Lončara, Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo i resornog sekretara Zorana Gojkovića, Instituta za javno zdravlje Vojvodine, Kliničkog centra Vojvodine, kao ni od predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića.
 
Nezvanično, od posledica korone je u Vojvodini preminulo na stotine ljudi od 6. marta 2020. godine pa do danas, ali tu informaciju niko od nadležnih organa, iz nepoznatih razloga, ne želi da precizira. Da je broj preminulih znatno uvećan da se zaključiti i iz činjenice da se u Novom Sadu, kako smo pisali, sahrane organizuju i nedeljom, a njihov broj je gotovo dvostruko veći.
 
Detaljnije o ovoj temi čitajte u našem tekstu na OVOM LINKU.
  • Voja

    29.01.2021 15:57
    Arhiva
    Reklo bi se da su ARHIVATORI, a ne Institut.
  • Bela

    29.01.2021 13:56
    @Remus
    U celosti se slazem sa Vasim komentarom. Nije tajna koliko je sahranjenih prosle i 2019.godine.
    Samo se napravi razlika i broj preminulih od Covida je tu na osnovu proseka.
    Potrebno je Javno obavestenje od strane Institucija koje ce se dalje proveravati? Suludo.
    Nije mi jasno zasto je potreban tacan broj preminulih od Covida? Statistika? Sloboda informisanja?
    Postoje mnogo bitnija desavanja za istrazivanje koje se prikrivaju (privreda,ekonomija,obrazovanje ...) .
    Ovo sa brojem preminulih od Covida je jednostavno odvlacenje paznje od vaznijih tema, koje traju godinama i gore !
  • Gojko

    29.01.2021 12:13
    Teško je to, taman izbrojim 2+2 a ono neko dođe i kaže "saberi još 3!" i onda moram sve iz početka...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti