Memorijalno društvo "Racija 1942" osuđuje propagiranje fašizma, ali smatra da je reč o hajci protiv Arhiva Vojvodine

Povodom incidenta kada je, prilikom posete izložbi u Arhivu Vojvodine posvećenoj žrtvama fašističke Racije u Čurugu 1942. godine, jedan od mladih posetilaca nosio masku sa profašističkim obeležjem, oglasilo se i Memorijalno društvo "Racija 1942" Čurug.
Oni navode da "osuđuju svaki oblik propagiranja neofašističkih tendencija, kao i širenje rasizma, neofašizma i svakog drugog oblika retrogradnih ideja i ideologija", ali je za njih ovde reč o "hajci pojednih medija i političkih grupa protiv Arhiva Vojvodine" i događaj nazivaju "medijski isceniranim incidentom".
 
"Osuđujemo svaki oblik neofašističkih i ksenofobnih tendencija, ali prozivati Arhiv Vojvodine i njegovo rukovodstvo za širenje istih je maliciozna zamena teza. Svako ko i najmanje prati rad Arhiva Vojvodine i njegovog direktora dr Nebojše Kuzmanovića, mogao je da vidi da je reč o ustanovi koja je u proteklom periodu kroz čitav niz svojih programskih sadržaja, izložbi, projekata, radionica i izdanja, pokazala da neguje kritičku kulturu sećanja na nevine žrtve stradale tokom Drugog svetskog rata kao i u drugim ratovima, nezavisno od njihove etničke, verske i svake druge pripadnosti", navodi se u saopštenju Memorijalnog društva "Racija 1942" Čurug. 
 
Kako je moguće da Arhiv previdi fašistički simbol koji dominira slikom?
 
Partija radikalne levice ocenila je da "provokacija koju je dotični mladić uradio mora biti najstrože sankcionisana". 
 
"Smatramo da je promovisanje fašističke i rasističke ideologije nedopustivo u bilo kom kontekstu, a posebno u situaciji u kojoj se prisećamo neljudskih zločina iskrivljenih fašističkih umova nad nedužnim i nenaoružanim narodom. Pozivamo gimnaziju 'Svetozar Marković' da se javno ogradi od ovog čina, kao i da učenika adekvatno kazni. Obrazovne institucije treba da se zapitaju kako je moguće da jedan mlad gimnazijalac bude zatrovan ovakvom ideologijom. Smatramo da to pokazuje koliko je vaspitno-obrazovni sistem u Srbiji u krizi", ocenjuje PRL.  
 
Oni se pitaju kako je moguće da prisutni ljudi mladića nisu udaljili sa izložbe, kao i kako je moguće da Arhiv Vojvodine previdi fašistički simbol koji dominira slikom.
 
Podsećamo, prilikom posete učenika novosadske gimnazije "Svetozar Marković" Arhivu Vojvodine, kako bi pogledali izložbu "Mučenici čuruški – otrgnuti od zaborava", jedan od posetilaca nosio je masku sa fašističkim obeležjem. Arhiv Vojvodine je na svom sajtu sliku na kojoj se vidi keltski krst objavio, pa je nakon reakcije javnosti obrisao. Opširnije čitajte OVDE.
 
Ovaj "incident" osudio je Vojvođanski klub, a Liga socijaldemokrata Vojvodine zatražila je od Pokrajinske vlade da pod hitno pozovu na odgovornost direktora Arhiva Vojvodine Nebojšu Kuzmanovića. O tome čitajte OVDE.
  • Zare

    31.01.2021 20:13
    Keltski krst nema veze za 3. rajh, nego sa neonacistima a koliko znam u Nemackoj nije zabranjena njegova upotreba ako stoji samostalno.
  • Vanja

    31.01.2021 17:40
    Umesto što lajete posetite izložbu!!!
  • Ja

    31.01.2021 11:34
    Evo partijskog kolege
    Ono kad te kao brani memorijalno drustvo, a ono tvoj partijski kolega - Bozidar Vojinovic, predsednik istog tog drustva...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti